Άρθρα

Ανοσοποιητικό και διατροφή

 

Της
Κατερίνας Παππά,
διατροφολόγου
– διαιτολόγου

Δεκέμβρης και τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνισή τους. Οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες κάνουνε πάρτι τον τελευταίο μήνα κρίνοντας από τα περιστατικά στο γραφείο και τους χώρους αθλητισμού.
Βασικό ερώτημα που τίθεται κάθε αρχή σχολικής χρονιάς είναι πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε παιδιά και ενήλικες να μην είναι τόσο ευάλωτοι στις εποχιακές ιώσεις και ασθένειες.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε μικρόβια και βακτήρια. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η πιο εγγυημένη μέθοδος απέναντι στα μικρόβια που αναπόφευκτα είναι στον περιβάλλοντα χώρο που ζούμε και μεταδίδονται γρήγορα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν εάν ένας άνθρωπος που θα έρθει σε επαφή με το μικρόβιο θα νοσήσει ή όχι είναι πολλοί και δεν τους γνωρίζουμε όλους.
Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό χτίζεται από σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο – ξεκούραση και φυσική δραστηριότητα όλο τον χρόνο – παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε, σε αντίθεση με το γονιδιακό κομμάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Διατροφικά δεν υπάρχει μόνο ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων που να μας προστατεύει έναντι των μικροβίων. Ένα σύστημα ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία σε βιταμίνες και μέταλλα – ιχνοστοιχεία είναι το μαγικό χάπι για να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν αυξημένη προστατευτική δράση έναντι των μικροβίων σε αντίθεση με άλλα.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: για την παραγωγή των Λεμφοκυττάρων και των T – Κυττάρων.
Πηγές: δημητριακά ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη, κρέας, ψάρι, αυγό, σπανάκι, γάλα.
• Βιταμίνη Α: γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της και κάνει ρύθμιση του έμφυτου ανοσοποιητικού και της επίκτητης ανόσιας.
Πηγές: καρότα, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, συκώτι.
• Βιταμίνη C: έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει τη φαγοκυττάρωση.
Πηγές: πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, πιπεριά, ντομάτα, φράουλες, γκρέιπφρουτ.
• Σίδηρος: είναι συστατικό των μεταβολικών ενζύμων και απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό και ωρίμανση των λεμφοκυττάρων.
Πηγές: κόκκινο κρέας, θαλασσινά, κινόα, ξηροί καρποί.
• Προβιοτικά: βοηθούν την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων.
Πηγές: κεφίρ, γιαούρτι.
Κλείνοντας, θα πρότεινα μια διατροφή με ποικιλία με έμφαση στα παραπάνω τρόφιμα για αυτή τη χρονική περίοδο! Προσοχή και να φροντίζετε τον οργανισμό σας!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η αξία της Παράλληλης Στήριξης στην Εκπαίδευση

  Του Γ. Καπουρνιώτη H Έλεν Κέλερ είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ο εκδότης και η ψυχή των εκδόσεων Νώντας Παπαγεωργίου μιλά στη «Θ» – Κοινωνικό πρόσωπο από το Μεταίχμιο

  Μια σημαντική προσπάθεια έλαβε χώρα το διάστημα από 11/9 έως 17/9 (διάστημα μιας εβδομάδας…

10 Δεκεμβρίου 2023

Η Ζ. Μακρή χαιρέτησε το 23ο Νοσηλευτικό Συνέδριο στο Βόλο

    Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ.…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ιερατική Σύναξη στην Τσαγκαράδα

  Ιερατική Σύναξη των Κληρικών μας που διακονούν στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Κισσού και Ζαγοράς, πραγματοποιήθηκε…

10 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτινή έκθεση με ξεχωριστές υφαντές και κεντητές δημιουργίες από το ΛΕΒ

  Επειδή το χειροποίητο είναι… αλλιώς, ετοιμάστηκε και φέτος το καθιερωμένο παζαράκι του Λυκείου των…

10 Δεκεμβρίου 2023

Σταματία Μωραΐτη “Ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο μάς βοηθάει να κατανοούμε και να αντέχουμε”

  Η Σταματία Μωραΐτη αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Είναι ιδρυτικό μέλος του…

10 Δεκεμβρίου 2023