Ελλάδα

Ανοίγουν ξανά άρον άρον κλίνες covid – Σε συναγερμό προετοιμασίας τα νοσοκομεία για νέο βαρύ κύμα

Εντολή να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες covid στα νοσοκομεία έλαβαν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το ΕΣΥ μπαίνει σε νέα φάση προετοιμασίας, καθώς το 4ο κύμα κορονοϊού και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα κάνει ειδικούς και αρχές να ανησυχούν. Άλλωστε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες έστω κι αν οι διασωληνώσεις είναι περιορισμένες.

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τις καταγραφές της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1000 συνολικά στην επικράτεια.

Οι κλίνες covid
Οι λιγότερες διασωληνώσεις σε αυτό το κύμα, που οφείλονται στους εμβολιασμούς, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο να ξεκινήσει να ανοίγει ξανά τις απλές κλίνες covid σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ενώ ακολουθούν και οι ΜΕΘ.
Εξάλλου το προηγούμενο διάστημα που οι εισαγωγές αλλά και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ είχαν μειωθεί, οι κλίνες είχαν επιστραφεί στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς είχαν μεταχρονολογηθεί και πολλές άλλες ιατρικές ανάγκες των ασθενών.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι δόθηκε κατ’ επείγουσα εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να οργανώσουν το άνοιγμα των κλινών covid, ανάλογα με τη δική τους κρίση αλλά και τη δυνατότητα που έχει το κάθε νοσοκομείο.

Και βέβαια σε αυτή τη φάση η δυσκολία είναι ότι διανύουμε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών και μεγάλο μέρος του προσωπικού απουσιάζει σε άδεια. Γεγονός που δυσκολεύει την οργάνωση του συστήματος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βαρύτητα θα δοθεί και πάλι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής που είχαν σηκώσει και στα προηγούμενα κύματα όλο το βάρος των περιστατικών του κορονοϊού.

Ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αττικόν, το Λαϊκό είναι από τα πρώτα νοσοκομεία που οργανώνονται ξανά για το νέο κύμα της πανδημίας, αφού οι ειδικοί ανησυχούν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί ο ιός να μας εκπλήξει για άλλη μία φορά δυσάρεστα.

Οι εμβολιασμοί
Πάντως η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας οι νοσηλείες αποτελούσαν το 15-20% των ημερήσιων κρουσμάτων, τον τελευταίο μήνα το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 4% που σημαίνει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 70 ετών, υπάρχει σημαντική προστασία λόγω της υψηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά άτομα κυρίως από 40 έως 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το