Τοπικά

Άνεργοι οι οκτώ στους δέκα οικοδόμους της Μαγνησίας “Θ”

P1010952

Στο 80% ανέρχεται η ανεργία των οικοδόμων στη Μαγνησία, πολλοί εκ των οποίων έχουν να κολλήσουν ένσημο εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια, ενώ τώρα κινδυνεύουν να περιμένουν ακόμη περισσότερα χρόνια για να λάβουν σύνταξη, καθώς επίκεινται αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα απασχόλησαν τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη λέσχη των οικοδόμων, στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου-Ρήγα Φεραίου και το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Τασούλας.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας κ. Κώστας Σιάρρας τόνισε πως «με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το ασφαλιστικό πριν δεκαπέντε ημέρες συμπαρασύρονται και ειδικότητες των οικοδόμων, όπως οι μαρμαράδες, που κινδυνεύουν να βγουν από την κατηγορία με τα βαρέα και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται για σύνταξη στο 67ο έτος. Αυτοί που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 βγαίνουν στη σύνταξη αυτή τη στιγμή στο 60ο έτος και όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 στα 62 χρόνια. Γι’ αυτό και εμείς αντιδρούμε συμμετέχοντας στην απεργία μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πλατεία Ελευθερίας. Εμείς ζητήσαμε συνάντηση εδώ και μήνες με τους βουλευτές της Μαγνησίας και να τους πούμε τα προβλήματά μας, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν».

P1010950
Τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 2.300. Το τεράστιο πρόβλημα, όμως είναι η πολύ υψηλή ανεργία, καθώς η οικοδομή ουσιαστικά έχει τελματώσει και ελάχιστες πολυκατοικίες ανεγείρονται στο νομό.
Ο κ. Σιάρρας τόνισε πως οι οικοδόμοι είναι ο επαγγελματικός κλάδος που έχει πληγεί στον υπέρτατο βαθμό από την κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.
Όπως ανέφερε, «το 80% των οικοδόμων είναι άνεργοι και έχουν να κολλήσουν ένσημο εδώ και τέσσερα και πέντε χρόνια. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες οικοδόμων που πεινούν. Μάλιστα μαζεύουμε και τρόφιμα ως συνδικάτο για να τις ανακουφίσουμε λίγο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Και βέβαια υπάρχουν πολλοί οικοδόμοι οι οποίοι ήθελαν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά λόγω της ανεργίας δεν μπορούν να κολλήσουν κάποιο ένσημο. Μάλιστα εκτός από την ανεργία έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της επέκτασης του χρόνου για τη συνταξιοδότηση που κυοφορείται μέσα από το τρίτο μνημόνιο. Και για το λόγο αυτό οικοδόμοι αντιδρούν και θέλουν να προλάβουν τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το