Τοπικά

Ανέγερση τριών διδακτηρίων ζητεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Δήμο Βόλου

Την ανέγερση τριών νέων διδακτηρίων για το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου ζητεί με έγγραφό του στον Δήμο Βόλου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας περιγράφει αναλυτικά για το κάθε σχολείο την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου διδακτηρίου.
Για την ανέγερση διδακτηρίου του 5ου Γυμνασίου Βόλου αναφέρει πως το 5ο Γυμνάσιο Βόλου στεγάζεται στο Καρτάλειο Διδακτήριο το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί κληροδότημα του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου. Στο Καρτάλειο Διδακτήριο αυτή τη στιγμή συστεγάζονται τα εργαστήρια του 1ου Ε.Κ. Βόλου, τα οποία χρησιμοποιούνται από το εν λόγω ΕΠΑΛ, το οποίο διεκδικεί την πλήρη στέγασή του στο Καρτάλειο Διδακτήριο. Το 1ο ΕΠΑΛ, σήμερα, στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα κυριότητας του Δήμου Βόλου με όνομα Συγκρότημα Αποστόλου.
Το πρόβλημα είναι δυνατόν να επιλυθεί ως ακολούθως:

Με την ανέγερση πτέρυγας διδακτηρίων δώδεκα (12) αιθουσών και Γυμναστηρίου στο κτίριο Αποστόλου σε παρακείμενο οικόπεδο ιδιοκτησίας Ι.Κ.Α.
Με ανακαίνιση και προσαρμογή του νεοκλασικού κτιρίου Αποστόλου ώστε να χρησιμοποιηθεί και αυτό για τις ανάγκες του 5ου Γυμνασίου Βόλου (γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αποθήκες). Ολοκληρωτική μεταστέγαση του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο Καρτάλειο Διδακτήριο.
Οι ενέργειες θα πρέπει να είναι:
Ενέργειες ώστε να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Βόλου και να χαρακτηριστεί ως «Σχολικός χώρος» το οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ.
Ενέργειες ώστε να περιέλθουν στην κατοχή του Δήμου Βόλου έτερα μικρότερα περιφερειακά οικόπεδα. Ανακαίνιση και προσαρμογή του νεοκλασικού κτιρίου Αποστόλου. Ανέγερση σχολικής πτέρυγας.

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο
Για την ανέγερση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας, πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, και γυμναστηρίου όμορου του 10ου Γυμνασίου Βόλου επισημαίνονται τα εξής:
Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας αυτή τη στιγμή στεγάζεται στο Συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού και σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια. Αυτό δημιουργεί τα κάτωθι προβλήματα:
Οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας, οι περισσότεροι των οποίων είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, αναγκάζονται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να μετακινούνται από κτίριο σε κτίριο που τελικά δεν είναι και το ενδεικνυόμενο γι’ αυτά, καθώς και οι τέσσερις δομές αποτελούν τροποποιημένες εγκαταστάσεις Γενικών Σχολείων με γυψοσανίδες και πρόχειρες κατασκευές.
Στις υφιστάμενες δομές του Ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας, συστεγάζονται το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, το 1ο Ε.Κ. Βόλου, το ΕΚΦΕ και του παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου. Κυρίως λόγω της ανάπτυξης του 2ου ΕΠΑΛ και του 2ου ΓΕΛ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συστέγασης των μονάδων.
Για τα παραπάνω εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ανεγερθεί νέο διδακτήριο για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών, το οποίο θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου.
Εντοπίστηκε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου όμορο του 10ου Γυμνασίου Βόλου στην περιοχή Διμηνίου, το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις δόμησης του νέου σχολείου και επιτρέπει την ταυτόχρονη ανέγερση γυμναστηρίου, το οποίο θα καλύπτει ταυτόχρονα και τις ανάγκες του 10ου Γυμνασίου Βόλου.

Ανέγερση νέου κτιρίου του ΕΕΕΕΚ Βόλου
Αυτή τη στιγμή το ΕΕΕΕΚ Βόλου στεγάζεται σε ένα κτίριο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές για σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με συνέπεια το κτιριακό θέμα και η επικινδυνότητα που απορρέει από αυτό να δημιουργεί καθημερινά λειτουργικά προβλήματα.
Το κτίριο δεν είναι κατάλληλο σε καμία περίπτωση για σχολική μονάδα ΕΑΕ καθώς ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν για τέτοιου τύπου σχολική μονάδα. Εκτείνεται σε 5 διαφορετικά επίπεδα, ενώ οι χώροι των τριών εργαστηρίων βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου, με συνέπεια οι μαθητές σε αναπηρικά αμαξίδια και οι μαθητές με έντονα κινητικά προβλήματα να μετακινούνται με το ασανσέρ σε συνδυασμό με ράμπες και αναβατόρια. Επιπλέον, κάθε επίπεδο δεν διαθέτει καν τουαλέτες μαθητών, με αποτέλεσμα αυτό να απαιτεί επιπλέον μετακινήσεις με συνοδεία βοηθού. Οι υπόλοιπες αίθουσες στο σύνολό τους είναι μικρές και δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά για μεγάλο αριθμό μαθητών. Συνεπώς προτείνεται η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου σύγχρονων προδιαγραφών για σχολεία ΕΑΕ, είτε σε παρακείμενο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου επί της οδού Φυτόκου, είτε σε οικόπεδο όμορο του 10ου Γυμνασίου Βόλου στην περιοχή Διμηνίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το