Τοπικά

Βιωματικό μάθημα στο 7ο Γυμνάσιο για την αναπηρία

Αφιερωμένη στην αναπηρία με δεκαπέντε διαφορετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ήταν η χθεσινή στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου στο πλαίσιο και της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκαν στο σχολείο δράσεις που έκαναν τους μαθητές πιο ώριμους να αντιμετωπίσουν το διαφορετικό και να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται ισότιμα στα άτομα με αναπηρία.
Τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες προβλήθηκε στο σχολείο ταινία αφιερωμένη στην αναπηρία και στη συνέχεια ομάδες μαθητών επισκέφθηκαν ειδικά σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος για να μυηθούν στον συγκεκριμένο χώρο της εκπαίδευσης και να έρθουν κοντά σε συνομηλίκους με κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι μαθητές που παρέμειναν στο σχολείο, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, όπως ο «Ιππόκαμπος», οι «Μάγνητες Τυφλοί», η «Πρόταση Ζωής, ενώ είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν πολλές ερωτήσεις και να τους λυθούν απορίες για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
Στο ισόγειο του σχολείου μαθήτριες ζωγράφισαν μια κοπέλα που είχε αναπηρία όρασης.
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Μαργαρίτα Γεωργακοπούλου ανέφερε πως «η κοπέλα μπορεί να μην βλέπει, αλλά ο κόσμος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της είναι κάτι παραπάνω από αυτό που βλέπουμε εμείς».

Από την πλευρά της η μαθήτρια Μαρία Καποδίστρια είπε πως «η ζωγραφιά δείχνει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τους ανθρώπους με αναπηρία».
Η εικαστικός κ. Κατερίνα Ιωάννου ανέφερε πως «οι μαθήτριες πολύ πολιτισμένα έβαλαν μια πινελιά σεβασμού στα άτομα με αναπηρία».
Μεταξύ των ανθρώπων που μίλησαν στους μαθητές ήταν και η παραολυμπιακή αθλήτρια, παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σκοποβολή κ. Δώρα Μούτσιου. «Με τους μαθητές για μία ώρα μιλήσαμε και ζήσαμε την αναπηρία, έτσι όπως είναι παρουσιάζοντας και τις δυσκολίες στην πρόσβαση» είπε.
Η ίδια επισήμανε πως «τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι, γιατί μέσα από τις διάφορες δράσεις κερδίζουν τη ζωή, ενώ διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της κατάθλιψης».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε στους μαθητές πώς τα άτομα με αναπηρία μπορούν να εντάξουν τον χορό στη ζωή τους. Οι μαθητές κάθισαν στα αναπηρικά αμαξίδια και χόρεψαν.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Περικλής Φασουράκης ευχαρίστησε τους συντελεστές καθηγητές των χθεσινών δράσεων κ.κ. Ελπίδα Πανάγου, Εύα Χαραλαμπίδου, Θοδωρή Πανουσόπουλο, καθώς και όλους τους άλλους καθηγητές. Η υποδιευθύντρια και υπεύθυνη των δράσεων κ. Ελπίδα Πανάγου είπε πως «η χθεσινή μέρα ήταν μια αφορμή για εμάς, ώστε να επανατοποθετηθούμε τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές απέναντι στον συνάνθρωπο γενικά, στη λέξη δικαίωμα και στη λέξη υποχρέωση».

Συνέντευξη του Αργύρη Κουμτζή από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Γερμανία
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το