Τοπικά

Αναπνευστικό πρόβλημα για το 15% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισε το 15% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου για το 2017. Από τα 931 συνολικά παιδιά που νοσηλεύτηκαν, τα 140 είχαν αναπνευστικό πρόβλημα, ενώ τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν τον Χειμώνα και την Άνοιξη. Επίσης ένα στα δύο παιδιά εμφάνισαν υψηλό πυρετό και τα μισά περίπου είχαν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο από τα 140 παιδιά μόνο τα πέντε χρειάστηκε να διακομιστούν από το «Αχιλλοπούλειο» σε κάποιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας. Σε παιδιά άνω των 12 ετών η διάρκεια νοσηλείας τους άγγιξε και τις έξι μέρες.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη καταγραφής και διερεύνησης της ετήσιας επίπτωσης των αναπνευστικών νοσημάτων και λοιμώξεων που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη αλλά και τις Σταυρούλα Σβώλου, Μιράντα Διαμανή, Ευγενία Μουστάκα, Δήμητρα Παπακυρίτση, Μαρία-Ιωάννα Αποστόλου, Κωνσταντίνος Τσάκος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Άννα Ψυρροπούλου, Μαρία Λάμπρη, Σταυρούλα Γακίκου, Καλλιόπη Τανού που συνεργάστηκαν επίσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο διήμερο επιμορφωτικό παιδιατρικό σεμινάριο.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το αναπνευστικό αποτελεί το συχνότερο προσβαλλόμενο σύστημα και οι λοιμώξεις του την πρώτη αιτία λοιμώξεων που απασχολούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τη κύρια αιτία εισαγωγής και νοσηλείας. Κατά τη διάρκεια του 2017 συλλέχθηκαν και αρχειοθετήθηκαν πληροφορίες από το έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο, που διαθέτει η κλινική και αφορά στα νοσηλευόμενα παιδιά. Καταγράφηκαν και ψηφιοποιήθηκαν στο πρόγραμμα excel οι περιπτώσεις νοσηλευόμενων παιδιών για αναπνευστικό νόσημα και κυρίως λοιμώξεις που εντοπίζονταν κάτωθεν της γλωττίδας. Διαχωρίστηκαν σε σχέση με το φύλο, Αγόρια (Α), Κορίτσια (Κ) και την ηλικιακή ομάδα σε έτη, σε 4 ομάδες (0-1), (1-6), (6-12), >12 και αποτυπώθηκαν σε κατανομή σε σχέση με την εποχή και τον μήνα.

Το 15% των παιδιών με αναπνευστικό
To 2017 νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική κλινική 931 παιδιά, 525 αγόρια (Α): 56.4% και 406 κορίτσια (Κ): 43,6%. Από το παραπάνω σύνολο, 140 παιδιά (15%), νοσηλευθήκαν λόγω αναπνευστικού προβλήματος εκ των οποίων 89 αγόρια, ποσοστό 63,5% και 51 κορίτσια ποσοστό 36.5%. Η κυμαινόμενη ανά εποχή και ανά φύλο συχνότητα ήταν: Χειμώνας 65: αγόρια 37, κορίτσια 28, Άνοιξη 34: αγόρια 20, κορίτσια 14, Καλοκαίρι 8: αγόρια 5, κορίτσια 3 και Φθινόπωρο 33: αγόρια 27, κορίτσια 6. Τελικά το 70,7% νοσηλεύθηκαν Χειμώνα και Άνοιξη, ενώ ακολουθεί το φθινόπωρο με 23,6% και το Καλοκαίρι με ένα ελάχιστο ποσοστό 5,7%.
Από το σύνολο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικό πρόβλημα, ένα στα δύο συνοδεύονταν με υψηλό πυρετό και τα μισά περίπου με υψηλούς δείκτες λοίμωξης. Διακομίσθηκαν μόνο 5 βρέφη (3,5% ήτοι 0,32% του συνολικού αριθμού των νοσηλευθέντων παιδιών), σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, 4 αγόρια, 1 κορίτσι. Η κατανομή του συνόλου των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα σε έτη ήταν: 1η: (0-1): 66 παιδιά, 2η: (1-6): 51 παιδιά, 3η: (6-12):18 παιδιά, 4η: (>12): 5 παιδιά. Μέση διάρκεια νοσηλείας σε ημέρες, ανά ηλικιακή ομάδα 1η : 4,2, 2η: 2,5, 3η : 4,4 και 4η: 6,25.

Περισσότερο στα αγόρια
Τα πρωτεία τόσο στις εισαγωγές για νοσηλεία, όσο και στην επίπτωση της νοσηρότητας, αλλά και στις διακομιδές από αναπνευστικό νόσημα και κυρίως λοίμωξη έχει το άρρεν φύλο, με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο η βρεφική ηλικία ειδικά σε εποχές επιδημίας με RSV και ρινοιούς, η δε μεγαλύτερη εποχική επίπτωση και κατανομή των νοσηλευθέντων παιδιών αφορά κυρίως τον Χειμώνα και την Άνοιξη, γεγονότα τα οποία συμφωνούν με Ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα.
Η μελέτη καταλήγει επισημαίνοντας πως «το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει την κλινική μας, αντιμετώπισε με επάρκεια, υποδειγματική συνεργασία τα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα και ελαχιστοποίησε τις διακομιδές, στις απόλυτα επείγουσες, σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το