Οικονομία

Αναδρομικά: Πώς θα διορθωθούν τα 4.000 λάθη που εντοπίστηκαν

«Οπως ο νόμος ορίζει» θα αντιμετωπιστούν οι αστοχίες που προέκυψαν στην καταβολή των αναδροµικών για τους συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων. Αυτό διευκρίνισε χθες µε δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, επισηµαίνοντας ότι οι πληρωµές έγιναν και ελέγχθηκαν µε βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αστοχίες αγγίζουν λίγες χιλιάδες συνταξιούχους -ενδεχοµένως όχι πάνω από 8.000 µε 9.000 συνολικά-, οι οποίοι εισέπραξαν µικρότερα ή µεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Υπενθυµίζεται πως συνολικά καταβλήθηκαν αναδροµικά σε 125.000 συνταξιούχους ειδικών µισθολογίων. Αναλυτικά, φαίνεται πως περίπου 1.100 συνταξιούχοι έχουν λάβει λιγότερα αναδροµικά από αυτά που δικαιούνται και θα πρέπει να εισπράξουν τώρα µε νέα καταβολή τα επιπλέον ποσά. Στον αντίποδα, περίπου 4.000 συνταξιούχοι έχουν λάβει περισσότερα από αυτά που έπρεπε να λάβουν.

Γι’ αυτούς θα πρέπει να ακολουθηθεί η ισχύουσα διαδικασία που προβλέπεται για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Σύµφωνα µε νοµικούς και εργατολόγους, η διαδικασία προβλέπει παρακράτηση ποσού από τη µηνιαία σύνταξη έως το ένα τέταρτο αυτής. Τα λάθη και οι αστοχίες προέκυψαν κυρίως λόγω ελλιπών στοιχείων σε µητρώα από παλιά καταχωρισµένα και σε αρχεία.

Ο κ. Πετρόπουλος, στη χθεσινή του δήλωση, κάνει λόγο για «περιορισµένα σε σχέση µε τον αριθµό των δικαιούχων λάθη που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στα αρχεία της ΓΓΠΣ λόγω ελλιπών στοιχείων». Αναδροµικά έλαβαν στις 21 του περασµένου ∆εκεµβρίου συνολικά 125.568 συνταξιούχοι ειδικών µισθολογίων, εκ των οποίων οι 109.234 ήταν ένστολοι. «Οι διαφορές, για όσες περιπτώσεις προέκυψαν, θα αντιµετωπιστούν όπως ο νόµος ορίζει» τόνισε ο υφυπουργός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το