Επιστήμη, Θ Plus

Αλάσκα: Τι ήταν η… μυστηριώδης σπείρα εμφανίστηκε εμφανίστηκε με το Βόρειο Σέλας

Ενας σπειροειδής σχηματισμός που έμοιαζε με… γαλαξία έκανε την εμφάνισή του στο νυχτερινό ουράνιο θόλο της Αλάσκας τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι λάτρεις της νυχτερινής παρατήρησης που κατέγραφαν το Βόρειο Σέλας, αιφνιδιάστηκαν στη θέα του περίεργου σχηματισμού.

Σύμφωνα με τον Guardian, επρόκειτο για αποτέλεσμα της περίσσειας καυσίμων που απελευθερώθηκαν από πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες πριν.

Δείτε βίντεο

Όπως εξήγησε ο διαστημικός φυσικός, Ντον Χάμπτον, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκας, κάποιες φορές οι πύραυλοι διαθέτουν καύσιμα που χρειάζεται να απορριφθούν.

«Οταν το κάνουν αυτό σε μεγάλο υψόμετρο, αυτό το καύσιμο μετατρέπεται σε πάγο. Κι αν τύχει να γίνει στο φως του ήλιου, όταν στη Γη είναι σκοτάδι, γίνεται ορατό σαν ένα μεγάλο νέφος, συχνά περιδινούμενο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο θέαμα, ο Χάμπτον είπε ότι έχει δει τέτοια περιστατικά περίπου τρεις φορές.

Ο πύραυλος της SpaceX εκτοξεύθηκε από την διαστημική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μεταφέροντας περίπου 25 δορυφόρους.

Τον Ιανουάριο, μια παρόμοια σπείρα είχε καταγραφεί από κάμερα του αστεροσκοπείου της Χαβάης, στην κορυφή του Μάουνα Κέα. Τότε, οι επιστήμονες είχαν εξηγήσει πως το ουράνιο φαινόμενο είχε προκληθεί από την εκτόξευση ενός στρατιωτικού GPS δορυφόρου που είχε εκτοξευτεί με πύραυλο της SpaceX.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το