Ελλάδα

Αλαλούμ με τροπολογία για αποσπασμένους υπαλλήλους σε πολιτικά γραφεία

Τροπολογία με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους αποσπασμένους υπαλλήλους από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε γραφεία βουλευτών – ευρωβουλευτών καθώς και του κοινοτικού επιτρόπου, των οποίων οι αποσπάσεις έληγαν αυτοδικαίως στις 15.4.18, να παραμείνουν στην θέση τους, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου κατατέθηκε, και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική της έκθεση «για την υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του έργου των  γραφείων των βουλευτών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1878/1990 (Α΄ 33) και των άρθρων 2 και 3 του ν. 1895/1990 (Α΄ 116), η απόσπαση υπαλλήλων στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διάθεσή τους στα ανωτέρω γραφεία με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης». Όπως τονίζεται «οι ανωτέρω αποσπάσεις εξαιρούνται από το  πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α΄ 224)», περί κινητικότητας.

Πάντως η τροπολογία προκάλεσε απορίες στους διαδρόμους της Βουλής καθώς το κείμενο της  φαίνεται απλώς να επιβεβαιώνει ισχύοντες νόμους για τα ζητήματα αυτά, με μόνη διαφορά ότι αφορά πλέον και το γραφείο του Ελληνα Επιτρόπου στην ΕΕ – δηλαδή προβλέπει ότι ισχύουν και για τους εκεί αποσπασμένους όσα προβλέπονται και για τους λοιπούς των πολιτικών γραφείων.

Η Μαρία Θελερίτη που συνυπογράφει την τροπολογία, περιορίστηκε γενικόλογα να σημειώσει ότι επιχειρείται με την «νέα» ρύθμιση να αποσαφηνιστούν ορισμένες «ασάφειες» κυρίως ως προς παραμέτρους που έχουν σχέση με τη χρονική διάρκεια των αποσπάσεων.

Ολόκληρη η τροπολογία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το