Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: « Υπουργείο και Περιφέρεια κάνουν ότι δεν “βλέπουν» την αέρια ρύπανση 

«Στο ίδιο έργο θεατές» ήταν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης τ στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αέρια ρύπανσης στο Βόλο μετά και την πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διασύνδεση των περιστατικών ρύπανσης με τα περιστατικά αυξημένης νοσηρότητας που εισάγονται στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγάρας που προσήλθε για να απαντήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι ο ένας και μοναδικός μετρητής αέριας ρύπανσης του Υπουργείου στο Βόλο δεν καταγράφει αέρια ρύπανση, όπως αναφέρει ο βουλευτής κ. Μεϊκόπουλος που κατέθεσε την ερώτηση.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του παραθέτοντας τα αποτελέσματα της δωδεκάμηνης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου, όσον αφορά τα παιδιατρικά περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου σε σύνολο 366 ημερών, το 32,43%, συσχετίστηκαν με τις ημέρες που τα επικίνδυνα μικροσωματίδια βρίσκονταν σε υπέρβαση στον αέρα του Βόλου, ενώ αντίστοιχα στα παθολογικά περιστατικά η συσχέτιση έφτανε σε ποσοστό 25,83%. «Η ειδική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνέταξε και κατέθεσε, συγκεκριμένες προτάσεις όπως, την εγκατάσταση περισσότερων μετρητών σε περισσότερα σημεία της πόλης για λεπτομερή επιμερισμό των πηγών της ρύπανσης», σημείωσε ο Βουλευτής, ρωτώντας αν το Υπουργείο προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές, αλλά και το αν θα λάβει άμεσα μέτρα για το οξύτατο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Ο Υφυπουργός απαντώντας, ενώ αναγνώρισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία, εν τούτοις για το Βόλο επανέλαβε το γνωστό μοτίβο των απαντήσεων, ότι, δηλαδή, ο μοναδικός σταθμός μέτρησης που λειτουργεί στο Βόλο και είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο υπό την εποπτεία Περιφέρειας και Υπουργείου, δεν καταγράφει υπέρβαση των δεικτών της θεσμοθετημένης ετήσιας οριακής τιμής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Ταγάρας ισχυρίστηκε ότι στο Βόλο, όχι μόνο δεν υπάρχει υπέρβαση στα βλαβερά αιωρούμενα μικροσωματίδια, αλλά ότι αυτά παρουσιάζουν διαχρονικά τάση μείωσης.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος λαμβάνοντας και πάλι το λόγο τόνισε ότι συνιστά εμπαιγμό προς τον ίδιο και τους πολίτες του Βόλου το Υπουργείο να δίνει την ίδια τυποποιημένη απάντηση εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ο μετρητής του Εθνικού Δικτύου επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας και κατέγραψε, για πρώτη φορά, υπέρβαση των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης.
«Στην πόλη του Βόλου συντελείται εδώ και χρόνια ένα περιβαλλοντικό, αλλά και πλέον κοινωνικό έγκλημα, διότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης συνδέεται με φαινόμενα νοσηρότητας», ανέφερε ο Βουλευτής, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταγράφει αδικαιολόγητη αυξημένη νοσηρότητα στον πληθυσμό του Βόλου και φέρνοντας ως παράδειγμα την έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2019, με βάση την οποία στη Μαγνησία η θνησιμότητα ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας σε διάφορες μορφές καρκίνου και σε εγκεφαλικά επεισόδια
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι εντός της πόλης του Βόλου λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες, που κάνουν χρήση απορριμματογενών καυσίμων, ενώ είναι ακόμα άγνωστο τι ποσοστό χημικών ρύπων εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση, δεδομένου ότι ο μοναδικός μετρητής του Εθνικού Δικτύου δεν μπορεί να καταγράψει έξι σημαντικούς χημικούς ρύπους και η μελέτη της ομάδας Greenyourair καταγράφει μόνο την πυκνότητα των αιωρούμενων μικροσωματιδιών και όχι τη σύνθεση τους . «Σκεφτείτε κύριε Υπουργέ, τι θα συμβεί στην πόλη του Βόλου αν ο Δήμος Βόλου προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF, χωρίς να έχουμε εικόνα εδώ και τόσα χρόνια για τους χημικούς ρύπους που εκλύονται και ενώ στην πόλη υπάρχει ήδη αποδεδειγμένη ρύπανση από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια», ανέφερε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής τόνισε για ακόμη μία φορά ότι η καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες στο Βόλο είναι μία ατμόσφαιρα αποπνικτική και μέχρι και σήμερα όλοι οι φορείς της πολιτείας λένε ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. «Στον Βόλο ο κόσμος αρρωσταίνει και η Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένουν να συμπεριφέρονται για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σαν να είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Κάνουν ότι δεν το βλέπουν», σημείωσε δεικτικά ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι ο κόσμος του Βόλου δεν αρκείται πλέον σε τυποποιημένες απαντήσεις και περιμένει επιτέλους πράξεις.

https://www.youtube.com/watch?v=menyhWov07U&feature=youtu.be

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το