Τοπικά

Ακυρώσεις συνεπάγεται η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας θορύβησαν οι πληροφορίες ότι στα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα για την διασφάλιση είσπραξης εσόδων, περιλαμβάνεται και η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ. Το Δ.Σ. της Ένωσης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και σε ανακοίνωσή του τονίζει, ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ξενοδόχοι που έχουν κλείσει ήδη τα πακέτα για την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούν με αμφίβολα αποτελέσματα και με σχεδόν σίγουρες ακυρώσεις. Τις θέσεις τους κοινοποιούν στον πρωθυπουργό και τους  υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι  με τον ΦΠΑ στο 6,5% δημιουργήθηκαν ανταγωνιστικά πακέτα με συνέπεια την μεγάλη αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σταθερότητα πλέον στον Τουρισμό, η βεβαιότητα για περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και οικονομικών δεικτών και η προσδοκία για ακόμα καλύτερες μέρες.

Στην υποτιθέμενη περίπτωση που διπλασιασθεί ή έστω αυξηθεί το ΦΠΑ, αναφέρουν οι ξενοδόχοι ήδη έχουν δώσει τιμές και υπέγραψαν συμφωνίες για το 2015 κατά βάση χωρίς αύξηση σε σχέση με τις φετινές, διατηρώντας έτσι τα πακέτα για Ελλάδα άκρως ανταγωνιστικά. Σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε, με αμφίβολα αποτελέσματα και σίγουρα με πολλές ακυρώσεις, εξηγούν.

Ακόμη, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η αύξηση θα έχει αποτέλεσμα να φύγουν πακέτα από την χώρα μας, με νέο προορισμό άλλες ανταγωνιστικές μας χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, κλπ., με μεγάλη ζημιά για τους Έλληνες ξενοδόχους και αντίστοιχα μεγάλο όφελος για τον ανταγωνισμό.

«Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ξαφνικό κι επί πλέον κόστος, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος λόγω της ύφεσης και των πολλών ζημιών των τελευταίων ετών. Επίσης, σημαίνει μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων, άρα μείωση κύκλου εργασιών – εσόδων, άρα μείωση του αποδιδόμενου ΦΠΑ, άρα μείωση θέσεων εργασίας, άρα μείωση αποδιδόμενων ασφαλιστικών εισφορών, άρα συρρίκνωση του ποσοστού συμμετοχής στο ΑΕΠ», επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, που προσθέτουν ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως εστίαση, μεταφορές, κλπ.

Ζητούν τέλος από την πολιτική ηγεσία να διαψεύσει τα όποια σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο μία βιομηχανία εσόδων τόσο σημαντική που στάθηκε με μεγάλη δυσκολία όρθια.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το