Τοπικά

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση το νερό στην Πορταριά – Ποινικές διώξεις κατά της ΔΕΥΑΜΒ “Θ”

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΒΡΥΣΕΣ

Οι βρύσες στην Πορταριά και την Άλλη Μεριά πρέπει να κλείσουν καθώς εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια στο δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας, γεγονός που απέκρυψε η δημοτική αρχή του Βόλου και δεν τήρησε τους κανονισμούς λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ, που επιβάλλεται να δημοσιοποιεί τα προβλήματα στο νερό και να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό. Το νερό στη Δημοτική Ενότητα είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υγειονομικού και ζητήθηκε να ενημερωθούν ξενοδόχοι, εστιάτορες, κάτοικοι και διευθυντές σχολείων, κάτι που δεν συνέβη.

Η Διεύθυνση Υγείας με επίσημο έγγραφό της ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις. Θα περιμένει εντός του Σαββατοκύριακου να ενημερωθεί αναλυτικά από τη ΔΕΥΑΜΒ για τις ενέργειές της και τη Δευτέρα προτίθεται να απευθυνθεί στην Εισαγγελία.

Η ΔΕΥΑΜΒ έλαβε δείγματα στις 31 Μαΐου και έξι ημέρες αργότερα είχε στα χέρια της τα αποτελέσματα των αναλύσεων, αλλά όπως τονίζουν υπηρεσιακά στελέχη ττης ΔΕΥΑΜΒ το μόνο που προχώρησε «ήταν να σφραγιστούν οι βρύσες, με το σκεπτικό του περιορισμού της κατανάλωσης νερού». Επίσης, υπηρεσιακό στέλεχος τόνισε ότι όντως ήταν υποχρέωση από τον Νόμο να αναρτηθούν ενημερωτικές πινακίδες ώστε να μην καταναλώνουν οι δημότες νερό, αλλά αυτό δεν συνέβη και σήμερα υπόλογοι απέναντι στον Νόμο είναι οι υπάλληλοι, εκτός από τη διοίκηση. Χθεσινό έγγραφο του Υγειονομικού κινητοποίησε τους υπαλλήλους της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που έχει στη διάθεσή της η «Θ» διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή, e-colli και εντερόκκοκους στην κοινόχρηση βρύση του Δημαρχείου, στο Ξενία, στο βενζινάδικο Δενελλάβα, στις Σταγιάτες στην εξωτερική βρύση της εκκλησίας και στην Άλλη Μεριά στο κοινοτικό κατάστημα. Επίσης στο Κατηχώρι στον παιδικό σταθμό. Βρέθηκαν και υπολείμματα χλωρίου.
Το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν μέτρα για την προστασία του νερού έχει εξαγριώσει επαγγελματίες που τόνισαν πως ήταν ανενημέρωτοι για το μεγάλο ζήτημα, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ τούς είχε κοινοποιηθεί έγγραφο την 1η Ιουλίου από την Περιφέρεια να ενημερώσουν το κοινό, τα σχολεία, τους επαγγελματίες και να λάβουν μέτρα.
Οι ίδιοι τόνισαν ότι για λόγους που μπορεί μόνο η διοίκηση να εξηγήσει, δεν δόθηκε απάντηση στο έγγραφο της Περιφέρειας που ζητούσε να ενημερωθεί ο κόσμος στην Πορταριά, σε Σταγιάτες και Άλλη Μεριά προκειμένου να μην καταναλώνει νερό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο τα μολυσματικά όρια στο νερό πρέπει να είναι μηδενικά.
Όπως έγινε γνωστό το έγγραφο ζητούσε να ενημερωθούν μέχρι και οι διευθυντές τωνς σχολείων ώστε να μην πίνουν τα παιδιά νερό από τις βρύσες. Επίσης ζητούσε να ενημερωθούν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης για απαγόρευση της χρήσης του νερού του δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωσης, αλλά και για παρασκευή τροφίμων.
Είχε ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσει σε όλες τις κοινόχρηστες βρύσες απαγορευτικές πινακίδες στα ελληνικά και στα αγγλικά που θα αναφερόταν ρητά ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση μέχρι ο Δήμος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις εξυγίανσης.
Το θέμα διέρρευσε, καθώς χθες στη ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβαν νέο έγγραφο από την Περιφέρεια που ζητεί νέες αναλύσεις και εξηγήσεις για ποιους λόγους δεν της απάντησε κανείς από την 1η Ιουλίου. Το Υγειονομικό απαιτεί να ενημερωθεί και να δοθούν εξηγήσεις για τη μικροβιακή επιβάρυνση και το χλώριο, ενώ σημειώνει ότι δεν γίνεται σωστή απολύμανση του νερού. Ζητείται άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους δημότες και ζητούνται στοιχεία για το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής και για το εάν έχει συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το