Τοπικά

Ακατάλληλα νηπιαγωγεία σε μισθωμένα κτήρια

Κλειστός μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή θα είναι ο πρώτος όροφος του διδακτηρίου, όπου στεγάζεται το 18ου Δημοτικό Σχολείο Βόλου, επί της οδού Λαρίσης, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης μετά την πτώση σοβά που σημειώθηκε προχθές χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός μαθητών και εκπαιδευτικού.
Από χθες το πρωί συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου βρίσκονταν στο διδακτήριο για να προβούν στις απαιτούμενες εργασίες.
Λόγω μάλιστα των εργασιών, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή ο πρώτος όροφος που στεγάζονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τάξεις, θα είναι κλειστός και τα μαθήματα δεν θα διεξαχθούν στο σχολείο, ενώ θα γίνουν μέσω υπολογιστή και εξ αποστάσεως.
Αντιθέτως οι δύο τάξεις που στεγάζονται στο ισόγειο, θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς ο χώρος θα είναι ανοικτός.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν από σήμερα μόλις τελειώσουν τα μαθήματα στο πρωινό και το ολοήμερο.
Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του δημάρχου Βόλου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια χθες το μεσημέρι γνωστοποιείται το κλείσιμο του 1ου ορόφου του σχολικού συγκροτήματος 18ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου και τη διακοπή των μαθημάτων, από την Τρίτη 04/04 έως και την Παρασκευή 07/04, λόγω εργασιών που θα πραγματοποιηθούν από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου ώστε το σχολείο να παραδοθεί ασφαλές προς χρήση τη Δευτέρα 24/04. Το διάστημα 04/04 – 07/04 τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
Χθες, μια μέρα μετά το ατύχημα, το σχολείο λειτούργησε, αλλά οι περισσότεροι γονείς φοβισμένοι από το περιστατικό, δεν θέλησαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να κάνουν μάθημα.
Επισημαίνεται πως στο διδακτήριο επί της οδού Λαρίσης, συστεγάζονται το 18ο και το 29ο Δημοτικά Βόλου.
Χθες έξω από το διδακτήριο βρίσκονταν και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων των δύο συστεγαζόμενων δημοτικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το περιστατικό.
Η διευθύντρια του 18ου Δημοτικού Βόλου κ. Διονυσία Μάσσιου ανέφερε πως «από το 2016 που είχε συμβεί και άλλο περιστατικό πτώση σοβά στο σχολείο, έχουν γίνει από τον Δήμο πολλές παρεμβάσεις, όπως η μόνωση της ταράτσας, οι επιστρώσεις, οι ελαιοχρωματισμοί. Και βέβαια, όταν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα, αμέσως στέλναμε τα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία. Στο σημείο που έπεσε ο σοβάς στην τάξη, δεν έδειχνε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν υπήρχε κάποια ρωγμή».
Η ίδια πρόσθεσε πως «η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σοκαρισμένη από το περιστατικό. Χθες οι περισσότεροι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο για να κάνουν μάθημα».
Μάλιστα για τη διεξαγωγή μαθημάτων ταυτόχρονα διά ζώσης και εξ αποστάσεως η κ. Μάσσιου επισήμανε πως «μπορεί να προκληθούν δυσκολίες, καθώς έχουμε και τους καθηγητές ειδικοτήτων που διδάσκουν σε μια μέρα σε όλες τις τάξεις».

«Και άλλα δυσάρεστα περιστατικά, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις
σε σχολικές μονάδες με πάνω από 60 χρόνια ζωής…»

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε για το περιστατικό πως «είχαμε επισημάνει την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένοι έλεγχοι, όπως αντισεισμικοί, στις σχολικές μονάδες, να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είχαμε το άτυχο περιστατικό στο 18ο Δημοτικό Βόλου και πολύ φοβάμαι πως, αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις συντήρησης σε σχολικές μονάδες που αρκετές έχουν πάνω από 60 χρόνια ζωής, θα έχουμε και άλλα δυσάρεστα περιστατικά. Η μεγάλη πλειονότητα των σχολικών διδακτηρίων στη Μαγνησία έχει κατασκευαστεί με τον προηγούμενο πολεοδομικό αντισεισμικό κανονισμό, δηλαδή πριν περίπου 40 χρόνια. Συνήθως οι αρμόδιοι από την τοπική αυτοδιοίκηση σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρουν πως ο λόγος που δεν γίνονται εκτεταμένες συντηρήσεις, είναι η απουσία ικανοποιητικών οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει, λοιπόν το κράτος να προβεί σε μια αναδιαμόρφωση της πολιτικής για τη συντήρηση των σχολικών διδακτηρίων, να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, γιατί τώρα κάτι δεν πάει καλά».
Και συμπλήρωσε πως πρέπει οι δήμοι να ζητούν έκτακτη επιχορήγηση για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων, οι έλεγχοι να γίνονται το καλοκαίρι, και έτσι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιστρέφουν με ασφάλεια στα σχολεία τους».
Ο κ. Μούσιος ανέφερε πως «στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου υπάρχουν 13 νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια που κατά τη γνώμη μας πολλά είναι ακατάλληλα για τη λειτουργία σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα τα περισσότερα μισθωμένα νηπιαγωγεία είναι σε κτίρια του 1955. Από τα 68 νηπιαγωγεία του Δήμου Βόλου, τα δεκατρία στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια, δηλαδή σε ποσοστό 20%».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το