Τοπικά

Αγρότες στα παρακάρλια χωριά σε αναζήτηση άλλης εργασίας ή τόπου

 

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός αγροτών στα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας μετά το καταστροφικό πέρασμα των δυο πλημμυρών «Daniel» και «Elias», καθώς θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Αυτή τη στιγμή κάτω από το νερό βρίσκονται περίπου 25.000 στρέμματα στις περιοχές του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου και των Καναλίων, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και πολλοί καλλιεργητές φιστικιών, αμυγδάλων και καρυδιών. «Είναι πολλοί εκείνοι που σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα έστω για δυο χρόνια ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τα χωριά, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Στεφανοβίκειο Ηλίας Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών ακόμη για να υποχωρήσουν τα νερά από τις 25.000 πλημμυρισμένα στρέμματα και τουλάχιστον άλλοι έξι μήνες με έναν χρόνο για να φύγουν οι λάσπες σε αυτά τα χωράφια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων θα μπορέσουν να μπουν μέσα και να καλλιεργήσουν μετά από δυο περίπου χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και τρία. Το νερό σιγά- σιγά υποχωρεί και οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα ξανακαλλιεργηθούν, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό τα προβλήματα είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται» προσέθεσε ο ίδιος.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει στα παρακάρλια χωριά και μεγάλος αριθμός αγροτών με δενδρώδεις καλλιέργειες, ιδίως σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
«Τουλάχιστον 1.000 στρέμματα με φιστικιές και καρυδιές έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 4.000 στρέμματα όταν υποχωρήσουν πλήρως τα νερά. Τότε θα έχουμε σαφή εικόνα από τους γεωπόνους για αυτές τις δενδρώδεις καλλιέργειες» επισήμανε ο κ. Ιωάννου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να κάνουν καρπό τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν. Αυτοί οι παραγωγοί βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση και σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν σκέψεις να εγκαταλείψουν το τόπο τους, αφού δεν έχουν αντικείμενο εργασίας στα χωράφια τους. Πρέπει να βρεθεί λύση και να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι και ήδη υπάρχει κινητικότητα από το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες των παρακάρλιων χωριών λόγω των μεγάλων ζημιών ή ακόμη και ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός τους. «Μηχανήματα, γεωτρήσεις, σωλήνες άρδευσης έχουν καταστραφεί, όπως επίσης έχουν διαλυθεί χαντάκια μέσω των οποίων γίνεται η παροχέτευση του νερού στα χωράφια. Όλα αυτά για να ξαναδουλέψουν, απαιτούν χρήματα για επισκευές ή και αντικατάσταση. Υπάρχουν πολλοί αγρότες σε αυτή τη δυσμενή θέση, που ψάχνουν να βρουν λύση τι θα κάνουν. Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως επίσης πρέπει λόγω μικρής παραγωγής στο βαμβάκι στα παρακάρλια χωριά, να βρεθεί λύση με το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα καταβληθεί. Επίσης, και οι παραγωγοί καλαμποκιού να μην μείνουν έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση» επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ο Θεόδωρος Λουφόπουλος, παραγωγός από το Στεφανοβίκειο, ο οποίος καλλιεργεί φιστικιές, βλέπει το κτήμα του κάτω από το νερό και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπεις τους κόπους σου να πηγαίνουν χαμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν δεν υποχωρήσουν τα νερά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που ασχολούνται με μονοετείς καλλιέργειες, όπως βαμβάκι και τριφύλλι, καθώς εκεί έχει γίνει και η μεγαλύτερη ζημιά. Ορισμένοι αγρότες σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν επάγγελμα, αλλά λόγω ηλικίας αυτό δεν είναι δυνατόν. Δυσκολεύονται οικονομικά, αλλά δύσκολα θα φύγουν από τον τόπο τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο Σωτήριο της Λάρισας, όπου εκεί η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική» ανέφερε ο κ. Λουφόπουλος.
Να αναφερθεί ότι στα παρακάρλια χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχει μικρός αριθμός αγροτών που όλα τα κτήματά τους είναι πλημμυρισμένα είτε τα καλλιεργούν εκείνοι είτε τα έχουν νοικιασμένα. Οι ίδιοι θεωρούν με δεδομένο ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να ξανακαλλιεργήσουν, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την εξεύρεση λύσης, προτείνοντας ακόμη και την απαλλοτρίωση των κτημάτων τους. Ειδικά, για εκείνους που είναι μεγαλύτεροι των 55 ετών, ως λύση προτείνουν να εξεταστεί η περίπτωση ένταξής τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει στα παρακάρλια χωριά και μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, καθώς πέρα από τις ζημιές στις σταβλικές εγκαταστάσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της βόσκησης των ζωντανών τους.
«Οι εκτάσεις πέριξ της Κάρλας και κυρίως προς τα Κανάλια, όπου αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής πήγαιναν τα ζώα τους για να βρούνε τροφή, είναι πλημμυρισμένες με αποτέλεσμα πλέον η πρόσβαση να είναι αδύνατη για πολύ καιρό ακόμη. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις κτηνοτρόφοι που επιχείρησαν να πάνε τα ζωντανά τους σε άλλες κοντινές περιοχές για βόσκηση, δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις με συναδέλφους τους που χρησιμοποιούν για χρόνια τους συγκεκριμένους βοσκότοπους. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παροχή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την Πολιτεία, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί, καθώς το κόστος για την προμήθειά τους είναι μεγάλο» επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το