Ελλάδα

«Αγόρια στο Ντους»: Η ταινία που προκάλεσε την καταγγελία γονέων – Τι λένε στο ethnos.gr οι δάσκαλοι και το υπουργείο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η προβολή σε δημοτικό σχολείο της Αττικής, ταινίας σουηδικής παραγωγής η οποία απευθύνεται σε παιδιά και περιέχει ερωτικές σκηνές. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής από καθηγήτρια Θεατρολόγο και όχι από δασκάλα. Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από καταγγελία των γονέων μαθητή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία της έρευνας από την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα αποφανθεί σχετικά (σ.σ. δηλαδή τι ακριβώς έγινε και γιατί) και στη συνέχεια θα ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας. Εφόσον κριθεί αναγκαίο θα ζητηθεί η διενέργεια ΕΔΕ ή η υπόθεση θα παραμείνει σε επίπεδο εξηγήσεων.

Όπως τονίζουν στο ethnos.gr, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μίλησαν με την καθηγήτρια-θεατρολόγο, η ίδια δήλωσε ότι η ταινία δεν έχει σε καμία περίπτωση ερωτικό περιεχόμενο και ότι υπάρχει στον σύνδεσμο CINEDU, από τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικό υλικό.

Το CINEDU είναι μια εθνικής εμβέλειας πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο 92 σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό, για χρήση στο πλαίσιο των μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιαδήποτε ταινία επιθυμούν για προβολή στο πλαίσιο του μαθήματός τους και να αξιοποιήσουν το ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα την ύλη του μαθήματος.

«Είναι κατάλληλη για παιδιά» λέει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας
Σύμφωνα με όσα λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικκινής, η ταινία είναι βραβευμένη από το 2021 και είναι κατάλληλη για παιδιά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος της καθηγήτριας ήταν να καταδείξει την αρνητική συμπεριφορά του γυμναστή ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία και ενθαρρύνει στερεότυπα όπως για να «είσαι άνδρας πρέπει να είσαι σκληρός» και ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο σεξουαλικό (δεν δείχνει ερωτική περίπτυξη).

Τι δηλώνει ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας
Αναφερόμενος στο θέμα, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης υπογράμμισε ότι: «Την Παρασκευή 19/5 γνωστοποιήθηκε διαμαρτυρία γονέα για σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αμέσως την ίδια ημέρα απεστάλη στην αρμόδια ΔΠΕ (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και ζητήθηκε να ελεγχθεί και να ερευνηθεί επισταμένως το περιστατικό και να μας ενημερώσει σχετικά για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Μόλις δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποφανθούμε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Όσον αφορά στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι «δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών “CINEDU” του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».

Τι είναι η πλατφόρμα CINEDU
Η ταινία, μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021. Είναι διαθέσιμη στους εκπαιδευτικούς μέσω της πλατφόρμας CINEDU, αλλά, αφορά μαθητές γυμνασίου.

Σημειώνεται πως η Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία (CINEDU) υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποτελεί τον κύριο φορέα άσκησης της κινηματογραφικής πολιτικής με τη νομική μορφή του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), το οποίο εποπτεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τι λέει ο δικηγόρος των γονιών στο ethnos.gr
Όπως έχει δηλώσει στο ethnos.gr ο δικηγόρος των γονιών που θα καταθέσουν αγωγή (σ.σ. και οι δύο είναι εκπαιδευτικοί, ο πατέρας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η μητέρα στη δευτεροβάθμια), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, η εξώδικη καταγγελία έγινε την Παρασκευή 19 Μαΐου και από τότε βρίσκονται σε αναμονή. Κατά τον ίδιο, για το περιστατικό ενημερώθηκε και η διεύθυνση του σχολείου, ωστόσο, μέχρι στιγμής απλώς έγιναν συστάσεις στη δασκάλα.

«Η ταινία έδειχνε αγόρια, τα οποία βρίσκονταν σε κατασκήνωση, να φιλιούνται και να θωπεύονται στο ντους. Όταν το παιδί των εντολέων μου γύρισε στο σπίτι μετά το σχολείο εκείνη την ημέρα, οι γονείς είδαν να παρουσιάζει μία δυσθυμία κι ένα ψυχικό άλγος. Το ρώτησαν τι του συμβαίνει και το παιδί τους είπε για την προβολή της ταινίας την τελευταία ώρα του μαθήματος, η οποία έγινε εντελώς ξαφνικά. Οι γονείς, στη συνέχεια, ρώτησαν το παιδί για το δίδαγμα της συγκεκριμένης ταινίας και εκείνο απάντησε ότι η δασκάλα τους είπε ότι ο εκπαιδευτής της κατασκήνωσης στην ταινία ήταν φασίστας. Αυτό διότι έλεγε στην ταινία στα παιδιά ότι πρέπει να γίνουν άντρες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κατσιβαρδάς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το