Τοπικά

Αγοράζει από κυλικείο το 40% των μαθητών στη Μαγνησία

Μόνο το 40% των μαθητών αγοράζει καθημερινά κάποιο φαγώσιμο ή χυμό, γάλα. νερό από το κυλικείο του σχολείου. Στα χρόνια της κρίσης η αγοραστική ικανότητα των μαθητών μειώθηκε σημαντικά και γι’ αυτό προέκυψαν οι ανάγκες για ενεργοποίηση της Μητρόπολης και του Δήμου μέσα από τη διάθεση πρωινού και δεκατιανού.
Τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και ενάμιση μήνα και μια πρώτη διαπίστωση των υπεύθυνων σχολικών κυλικείων είναι πως η κατανάλωση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι μια σταθεροποίηση στην κατανάλωση. Δεν υπάρχει δηλαδή η συνεχής μείωση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε στο ίδιο πλαίσιο» τόνισε η πρόεδρος του σωματείου μισθωτών κυλικείων δημοσίων σχολείων Μαγνησίας κ. Δώρα Καναβιτσά.
Η ίδια πρόσθεσε πως «καθημερινά από το σχολικό κυλικείο αγοράζει ένα 40% των μαθητών, εκ των οποίων οι περισσότεροι διαθέτουν από ένα ευρώ μέχρι και τα δύο ευρώ. Και με τα δύο ευρώ τα παιδιά μπορούν να πάρουν πολλά πράγματα. Άλλωστε οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Το κουλούρι έχει 0,40 λεπτά, η τυρόπιτα 1,10 ευρώ, το σάντουιτς 1,30 ευρώ. Οι μαθητές εκτιμούν την προσεγμένη ποιότητα».

Το υπόλοιπο ποσοστό των μαθητών φέρνει κολατσιό από το σπίτι, μια τάση που έχει ενδυναμωθεί πολύ μέσα στην κρίση σε μια προσπάθεια των οικογενειών να περιορίσουν τα έξοδα. Μάλιστα το κολατσιό, ενώ παλιότερα κυριαρχούσε στα δημοτικά, τώρα έχει επεκταθεί ακόμη και στο Λύκειο.
Η κ. Καναβιτσά επισήμανε πως «ευελπιστούμε να ξεκινήσει και το πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για τη διάθεση κολατσιού σε μαθητές από οικογένειες με οικονομικό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πέρυσι και είχαμε άψογη συνεργασία με τον Δήμο. Στο πλαίσιο της δράσης ο Δήμος διέθετε ένα ευρώ στο σχολικό κυλικείο για τον κάθε μαθητή και το παιδί μπορούσε να αγοράσει με αυτό το ποσό ό,τι χρειαζόταν. Η διεύθυνση του κάθε σχολείου έδινε τη λίστα με τους μαθητές που βοηθιούνταν από το πρόγραμμα και έτσι εξυπηρετούνταν».

Το σωματείο με τα σχολικά κυλικεία διαθέτει 53 μέλη, αλλά υπάρχουν αρκετά περισσότεροι μισθωτές κυλικείων.
«Οι πλειοδοσίες για τη μίσθωση των κυλικείων είναι για εννιά χρόνια πλέον και έτσι ο μισθωτής κυλικείου μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό στη δουλειά του. Μάλιστα με τρεις πλειοδοσίες μπορεί κάποιος να θεμελιώσει συνταξιοδότηση» είπε η κ. Καναβιτσά.
Το άγχος των μισθωτών είναι να μη γίνονται καταλήψεις στα σχολεία και να χάνονται μέρες εργασίας, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τις 350 μέρες του χρόνου η εργασία είναι στις 150, όπου σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να βγάλουν τα έσοδα για τον βιοπορισμό και τις υποχρεώσεις.
Πάντως ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα κυλικεία από την Τουριστική Αστυνομία.
Τα τεφτέρια υπάρχουν περισσότερο στα Δημοτικά, παρά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ «πονοκέφαλο» αποτελούν για τους κυλικειάρχες τα καταστήματα εστίασης και καφέ που βρίσκονται πλησίον των σχολείων, αφού απορροφούν μέρος της κατανάλωσης των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το