Τοπικά

Τιμητική διάκριση για το 7ο Γυμνάσιο Βόλου

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Ecozone, πραγματοποιήθηκε η 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος, με τίτλο «5 χρόνια μαθητές ξεναγοί».

Το «Άνω Διάζωμα» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διαζώματος, μίας Κίνησης Πολιτών που έχει ως στόχο την προστασία, ανάδειξη και χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, δηλαδή των αρχαίων θεάτρων και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα καλώντας τους μαθητές να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και στη συνέχεια να μυήσουν κι άλλους μαθητές σε αυτή. Ένα τέτοιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε την πενταετία 2014-2019 με τον τίτλο «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Πλήθος σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, δημόσια και ιδιωτικά συμμετείχαν στη δράση αυτή υιοθετώντας αρχαία θέατρα με δημιουργικούς τρόπους.
Από τις εκατοντάδες αυτές δράσεις το «Άνω Διάζωμα» επέλεξε τις 10 περισσότερο «πρωτότυπες και καινοτόμες», τις οποίες και τίμησε στην 5η του συνάντηση παρουσία της υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, του προέδρου του Διαζώματος κ. Σ. Μπένου, της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Μπελογιάννη, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου. Ανάμεσα στα 10 αυτά σχολεία που διακρίθηκαν, ήταν το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, το μοναδικό από την περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία και εκπροσώπησε. Το σχολείο τιμήθηκε για την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος και προσκλήθηκε να παρουσιάσει τη δράση του. Μία εκπαιδευτική δράση που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2014-2015 από τους μαθητές και μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας «7ο Επί Σκηνής».

Οι μαθητές μελέτησαν και προετοίμασαν το έργο του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», το οποίο και προκρίθηκε από την κριτική επιτροπή του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και παρουσιάστηκε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης τον Απρίλιο του 2019. Παράλληλα οι μαθητές υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, μελέτησαν την ιστορία και την εξέλιξή του στον χρόνο και πραγματοποίησαν ξενάγηση σε συμμαθητές τους, σε μαθητές του Γυμνασίου Πτελεού, καθώς και σε μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οποίοι το επόμενο σχολικό έτος θα εντάσσονταν στο δυναμικό του 7ου Γυμνασίου Βόλου. Επιδιώκοντας μια διαθεματική προσέγγιση του αρχαίου θεάτρου οι μαθητές πραγματοποίησαν πρωτότυπη επιτόπια εμπειρική έρευνα της ακουστικής του χώρου με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων επισκεπτών. Η δράση αυτή παρουσιάστηκε στην 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος μέσα από ένα βίντεο στο οποίο οι τότε πρωταγωνιστές και σημερινοί φοιτητές ξανασυναντήθηκαν στον χώρο του θεάτρου και συζητώντας ξαναζωντάνεψαν τις στιγμές εκείνες.

Τον συντονισμό της υιοθεσίας του αρχαίου Θεάτρου είχαν οι υπεύθυνες της θεατρικής Ομάδας η βιολόγος Ειρήνη-Ζαχαρούλα Ανδρεάκου και η φιλόλογος Ελπίδα Πανάγου, ενώ για την υλοποίηση της ξενάγησης υπήρξε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και συγκεκριμένα με τις αρχαιολόγους Έλσα Νικολάου και Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της δράσης της ακουστικής ανήκε στον φυσικό Φίλιππο Καραγατσλή και στον σχολικό σύμβουλο ΠΕ04 Παναγιώτη Σαραντόπουλο. Το βίντεο, με το οποίο πλαισιώθηκε η παρουσίαση του σχολείου στην Αθήνα, επιμελήθηκε ο τομεάρχης Οπτικοακουστικών Συστημάτων του 1ου ΕΚ Βόλου Κώστας Αμυγδαλίτσης.
Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου ανανέωσε τη συνεργασία του με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα» και στην 5η Συνάντηση ανακοινώθηκε η μεταγραφή σε γραφή Braille ενός φυλλαδίου για το θέατρο Δημητριάδος, ώστε να διευκολυνθεί η επίσκεψη ατόμων με προβλήματα όρασης στον συγκεκριμένο χώρο, την ξενάγηση των οποίων θα μπορούν να υποστηρίξουν οι ίδιοι οι μαθητές. Να σημειωθεί ότι την αποτύπωση των χώρων του θεάτρου σε ανάγλυφα σχέδια θα αναλάβουν οι μαθητές του Γυμνασιακού Παραρτήματος του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Γιατί, όπως ανέφερε στην παρουσίαση της δράσης, η κ. Πανάγου, «όπου υπάρχει ένα αρχαίο θέατρο, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως εκεί έζησε ένας λαός με δημοκρατία». Και τη δημοκρατία την υπερασπίζεσαι όταν προσπαθείς και με τις δικές σου δυνάμεις να άρεις τις όποιες διακρίσεις και αδικίες.
Τα ονόματα των μαθητών: Αγγλογάλλος Αναστάσιος, Αναγνώστου Σάββας, Αντωνίου Μαρία, Βίτσος Αργύρης, Γκαβαρδίνα Μαριαλένα, Δήμου Σταύρος, Διακουμής Κώστας, Δουλγερίδου Ευδοκία, Ζαχαρής Αλέξανδρος, Καλατζή Ελένη, Καλλιός Στάθης, Κανάκη Χαρά, Κάππα Έλσα, Καραλής Βασίλης, Καρασμάνογλου Μαριεντίνα, Μαλλιαρού Ιωάννα, Μάμμου Αναστασία, Μιτούλη Στέλλα, Μπιτζιλαίου Ιωάννα, Νιώρα Λαμπρινή, Παλαιολόγου Μαρία, Παπαπαναγιώτου Αχιλλέας, Σαρσώνη Κλεοπάτρα, Σιάνου Στεφανία, Συνάπαλος Νεκτάριος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το