ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε ιστιοφόρο στην Αίγινα

Ελλάδα

Τοπικά

Αγοραστός: Πίσω από το εργοστάσιο σκουπιδιών του Βόλου «βλέπει» πόλεμο εις βάρος του με δημοσιεύματα ενόψει εκλογών

Επικοινωνιακό πόλεμο ενόψει εκλογών είδε ο Κώστας Αγοραστός πίσω από τις αντιδράσεις, που αφορούσαν δήλωσή του σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ το εργοστάσιο των σκουπιδιών που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Βόλου προκειμένου να πουλά τα απορρίμματα για καύση σε εργοστάσια. Αποποιήθηκε κάθε εμπλοκή με το θέμα και είπε πως επίτηδες τον εμπλέκουν δημοσιεύματα με το ζήτημα.

«Πρέπει να σταματήσουμε την επικοινωνιακή θολούρα που έρχεται σε μια περίοδο που δεν είναι τυχαία ως προς τα κίνητρα. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν λάσπη , να συγχέουν πράγματα, και να προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από τον λαό μη σεβόμενοι τη δημοκρατία.

Ναι εμείς πήραμε μία αρνητική απόφαση για την καύση RDF στην ΑΓΕΤ. Είδατε όμως καμία απόφαση μετά από το Υπουργείο ή από την Αποκεντρωμένη; Οχυρώνονται πίσω από το νόμο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη περιφέρεια και θέλουμε να παραμείνει έτσι. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε επέκταση του ΧΥΤΑ στον Βόλο, επέκταση στη Λάρισα και σε Τρίκαλα- Καρδίτσα. Έχουμε τρεις Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων  και μέσω αυτών κάνουν οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων. Το 2016 η κυβέρνηση έβγαλε τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια και εκεί πάνω οι ΦΟΣΔΑ κάνουν ανάλογες προτάσεις. Το Υπουργείο εκχώρησε ορισμένα χρήματα στην Περιφέρεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δήμων που διαχειρίζονται τα σκουπίδια για να κάνουνε μονάδες επεξεργασία φιλικές προς το περιβάλλον. Μας είχαν εκχωρηθεί 44,1 εκ που δεν φτάνουν για τρεις μονάδες και διεκδικήσαμε περισσότερα χρήματα για να μπορέσουμε να εντάξουμε όλες τις μονάδες της Θεσσαλίας.

Ο Βόλος είναι πιο μπροστά σε σχεδιασμό από τη Λάρισα, που δεν έχει μελέτη. Η Περιφέρεια δεν έχει την ευθύνη να δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση, ούτε ευθύνη για το είδος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

Οι μονάδες παράγουν κομπόστ και RDF και αυτό είναι επιλογή των ΦΟΣΔΑ.  Κάθε ΦΟΣΔΑ έχει πλάνο που παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε τρίμηνο και αν δεν τηρείται, καταλογίζονται τα χρήματα’, είπε

Για τις αντιδράσεις που προκαλούνται επέρριψε τις ευθύνες στα δημοσιεύματα:

«Έχω δει πολλά δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά μου, και το κάνουν επίτηδες τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να έχω ευθύνη. Θέλουν να εμπλέξουν την Περιφέρεια, τον Αγοραστό, την Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους και η στιγμή δεν είναι τυχαία. Η μόνο ευθύνη που έχουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του υπουργείου τις μονάδες αυτές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να είναι απορρυπαντικές , δεν δημιουργούν προβλήματα ,και είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχουν ειδήσεις που βγαίνουν για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν δέχομαι με τη δημόσια υγεία να παίξει κανείς. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές είναι κοντά, κάποιοι παίζουν εις βάρος των πολιτών κρύβοντας την αλήθεια. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση και αν θεωρούν ότι έχουμε να έρθουν να το αποδείξουν. Κι αυτό φαίνεται επειδή κάποιοι δεν ήρθαν να μιλήσουν μαζί μας. Βγήκαν και άρχισαν να παρερμηνεύουν, γιατί στο μυαλό τους έχουν φωτογραφία το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει για να δημιουργούν προβλήματα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Oι εκλογές είναι κοντά και θα παιχτούν πολλά παιχνίδια. Εμείς δίνουμε λύσεις και χτυπάμε τους παραβάτες με πολλούς ελέγχους και πρόστιμα που έχουμε επιβάλει. Είναι δύσκολη η διαδικασία γιατί υπάρχει πολυνομία και κακονομία αλλά παρόλο αυτά φτάνουμε στο τέλος.

Ερωτώμενος αν αυτοί οι «κάποιοι» που ανέφερε είναι η Επιτροπή Πολιτών, ο κ. Αγοραστός απάντησε πως δεν αναφέρεται σε αυτούς, αλλά «σε αυτούς που γράφουν». «Όποιοι βλέπουν τον εαυτό τους, αυτοί είναι. Εγώ θα σας πω ποιοι είναι;»

Ερωτηθείς αν ισχύσουν οι δηλώσεις της κ. Κολυνδρίνη ανέφερε: «Δεν απαντάμε πουθενά. Για το περιβάλλον δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση.

Γιατί δεν ρωτάτε τους υπουργούς και αυτούς που βγαίνουν και διαδηλώνουν, και πρωτοστατούν στο κυβερνών κόμμα και βγαίνουν και δηλώνουν κατά; Αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Εμείς τους είπαμε να μην καίει η ΑΓΕΤ RDF. Γιατί αν δεν καίει RDF δεν πρόκειται κανείς να θέλει να το παράγει. Γιατί η κυβέρνηση και αυτοί που στρέφουν τα βέλη τους στην περιφέρεια δεν λένε στον υπουργό να μην καίει RDF το εργοστάσιο.

Θέλουν να στρίψουν αλλού τη συζήτηση και ρίχνουν τα βέλη σε εμάς. Εμείς πήραμε απόφαση, σταμάτησε όμως  η καύση;

Για τον ρυπαντή που προκαλεί την ρύπανση και τη μυρωδιά πλαστικού που σκεπάζει την πόλη, είπε ότι το πόρισμα θα δοθεί όταν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες:  όταν οι υπηρεσίες είναι έτοιμες και μας δώσουν το πόρισμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά γιατί αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα. Και την άλλη φορά βγήκε μπροστά η κ. Κολυνδρίνη, και ήταν η μοναδική που βγήκε, και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των άλλων που τους επιτρέψαμε να πάρουν δείγματα. Άρα, εμείς πρέπει να πάμε σύμφωνα με τους νόμους. Δεν γίνεται να πάμε διαφορετικά. Υπάρχει διαδικασία και δεν είναι απλή»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το