Τοπικά

Αγωνία για την έναρξη των πανελλαδικών στους υποψηφίους της Μαγνησίας – Ελπίζουν για τέλη Ιουνίου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η ημερομηνία έναρξης των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει συνεχώς, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει τις εξελίξεις είναι η ίδια η πανδημία.
Βέβαια στο στόχο που συμφωνούν όλοι οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι η πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων, έστω και αρχές Ιουλίου, δηλαδή να αποφευχθεί το σενάριο του Σεπτεμβρίου, καθώς η κόπωση των υποψηφίων θα είναι πολύ μεγάλη.

Πάντως οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη εδώ και μία εβδομάδα άρχισε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων από τους υποψήφιους των πανελλαδικών. Αιτήσεις υποβάλουν τόσο οι τελειόφοιτοι, όσοι και οι απόφοιτοι. Η προθεσμία λήγει Πέμπτη 9 Απριλίου και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μέχρι την Παρασκευή είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά 418 αιτήσεις από υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, από τα ΓΕΛ είχαν σταλεί 353 αιτήσεις και από τα ΕΠΑΛ 65. Πέρυσι είχαν συμμετάσχει στις εξετάσεις 1.828 υποψήφιοι που σημαίνει ότι αναμένονται αυτή την εβδομάδα πολλές εκατοντάδες αιτήσεων στα Λύκεια.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρηγώ Φασουράκη, από το υπουργείο Παιδείας ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία της κάλυψης της εξεταστέας ύλης ενόψει των πανελλαδικών. Από τα στοιχεία φαίνεται πως η εξεταστέα ύλη έχει καλυφθεί σε ποσοστό 90%.
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται από όλους, καθηγητές, μαθητές και γονείς, είναι πότε θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως αναφέρουν διευθυντές Λυκείων, «οι υποψήφιοι μας ρωτούν και αγωνιούν αν και πότε θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις».
Τόσο από τη Δευτεροβάθμια, όσο και από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφέρεται πως δεν θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο διαμηνύει και το υπουργείο Παιδείας.

Πριν λίγες ημέρες η υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 27 Απριλίου, αλλά να παραταθεί το «λουκέτο» για μερικές ημέρες ακόμη.
Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο που επισημαίνουν τοπικοί εκπαιδευτικοί φορείς, τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν γύρω στις 15 Μαΐου με την προϋπόθεση βέβαια πως η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι σε βάση μεγάλης καμπής, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα για την Ελλάδα, δεν πρέπει να αποκλείεται.
Επιστρέφοντας οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στα μέσα Μαΐου στα σχολεία θα μπορούσαν να έχουν έναν μήνα μαθημάτων σε συνδυασμό με τη μείωση της διδακτέας ύλης αλλά και των διδακτικών ωρών, από 45 σε 35 λεπτά. Για την εξοικονόμηση χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές στα τέλη Ιουνίου, θα μπορούσαν να μην διεξαχθούν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που διαρκούν συνήθως δέκα μέρες, και οι τίτλοι να δοθούν βάσει των προφορικών βαθμολογιών των δύο τετραμήνων.

Επίσης θα εξοικονομούνταν και το εκπαιδευτικό προσωπικό μαζί με τις αίθουσες των γυμνασίων, αν χρειαζόταν λόγω μέτρων προφύλαξης οι υποψήφιοι να κάθονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις πλέον διαρκούν μάξιμουμ δέκα με δεκαπέντε μέρες για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ που σημαίνει ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Άλλωστε υπάρχει και ο απροσδιόριστος παράγοντας της ζέστης και ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα αιρ κοντίσιον στις αίθουσες, παρά μόνο ανεμιστήρες.

Το σενάριο του Σεπτεμβρίου

Στο σενάριο αυτό η διδακτική χρονιά θα ολοκληρωνόταν με πολλή πίεση και θα διεξάγονταν οι πανελλαδικές. Κάθε καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων μετά τις 15 Μαΐου φέρνει τις πανελλαδικές όλο και πιο κοντά στον Σεπτέμβριο.
Και είναι αυτό που απεύχονται οι πάντες. Γιατί θα δοκιμαστούν σε τεράστιο βαθμό οι αντοχές των υποψηφίων που θα περάσουν ένα καυτό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου προσπαθώντας να διαβάσουν και να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το