Τοπικά

Αγάπη για την ποντιακή παράδοση – 15 χρόνια συμπληρώνει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»

Από το 2008 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», ενώ σήμερα στο μητρώο είναι εγγεγραμμένα τουλάχιστον 50 άτομα. Σκοπός του Συλλόγου είναι αφενός η εξύψωση του μορφωτικού, πνευματικού και ηθικού επιπέδου των φοιτητών, Ποντίων και μη, αφετέρου η μελέτη και διάδοση της ποντιακής ιστορίας και γενικότερα του ποντιακού ελληνισμού. Αφορμή για τη δημιουργία του Συλλόγου είναι η αγάπη για την ποντιακή παράδοση.

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» «γεννήθηκε» το 2008 και έκτοτε δραστηριοποιείται δυναμικά πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις. Αυτή τη στιγμή στο μητρώο του Συλλόγου είναι εγγεγραμμένα τουλάχιστον 50 άτομα.
Ο σκοπός του Συλλόγου είναι αφενός η εξύψωση του μορφωτικού, πνευματικού και ηθικού επιπέδου των φοιτητών, Ποντίων και μη, αφετέρου η μελέτη και διάδοση της ποντιακής ιστορίας και γενικότερα του ποντιακού ελληνισμού.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» Μαρία Ιορδανίδου τόνισε πως «προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο, στη συμβολή επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής σε όλον το κόσμο».
Ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας του Συλλόγου; Όπως απάντησε η ίδια, «η ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό το ποντιακό στοιχείο σε μια περιοχή που απαριθμεί φοιτητές ποντιακής και μη καταγωγής ήταν σίγουρα ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στο να δημιουργήσουμε τον Σύλλογό μας. Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς, να μην ξεχνάει τις ρίζες του και από πού προήλθε και η συμμετοχή στον Σύλλογο είναι κάτι που κρατάει ζωντανή αυτή την επιθυμία».
Σύμφωνα με την ίδια, «αφορμή για τη σύστασή του αποτέλεσε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη με φοιτητές είτε ποντιακής καταγωγής είτε φοιτητές που απλά έτρεφαν αγάπη προς την ποντιακή παράδοση. Ως επί το πλείστον, η κοινή μας ιστορία, τα κοινά μας ακούσματα που μας μεταλαμπάδευσαν οι παλιότεροι, ήταν η αφορμή να δημιουργήσουμε έναν Σύλλογο που όλα τα μέλη θα έχουν ένα κοινό στοιχείο: Την αγάπη για την ποντιακή παράδοση».

Το ΔΣ του Συλλόγου

Όσον αφορά στη σημαντικότητα οι νεότεροι να γνωρίζουν την ιστορία τους και από πού προέρχονται, η Μαρία Ιορδανίδου επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό ο καθένας από εμάς, να γνωρίζει από πού προήλθε, να γνωρίζει τις ρίζες του, να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, έτσι ώστε να μην αποσιωπηθεί η αλήθεια και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και την αναγνώριση. Συμβάλλοντας όλοι, με όλους τους δυνατούς τρόπους, επιτυγχάνουμε στο να μην ξεχαστεί η ιστορία μας και να παραμείνει ζωντανή, έτσι ώστε να την μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές», προσθέτοντας: «Διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, κρατάμε ζωντανή την ιστορία και την καταγωγή μας. Αποτρέπουμε τη λήθη και όπως προανέφερα, κρατάμε ζωντανή την ιστορία, έτσι ώστε να την μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές».
Τι σημαίνει για την ίδια η λέξη Πόντιος; «Μία λέξη με ανάμεικτα συναισθήματα. Προσφυγιά, ξεριζωμός, ένδοξος πολιτισμός και άλλα πολλά. Στο άκουσμα της λέξης μού έρχονται στο μυαλό τα βάσανα που τράβηξαν οι πρόγονοί μας, διωγμένοι από την πατρίδα τους και ερχόμενοι στην Ελλάδα προσπαθώντας να δημιουργήσουν από το μηδέν τη ζωή τους, έχοντας αφήσει όλα τους τα υπάρχοντα πίσω. Το μόνο που κατάφεραν να πάρουν μαζί τους ήταν εικονίσματα, έχοντας την ευλογία του Θεού δίπλα τους. Τέλος, Πόντιος σημαίνει παράδοση, μουσική, κεμεντζές (η ποντιακή λυρα)» απάντησε.

Μέλη του Συλλόγου με την ποντιακή φορεσιά

Δράσεις του Συλλόγου
Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος πραγματοποιεί διάφορες δράσεις. Πριν την καραντίνα, μια κατάσταση που έπληξε όλους, κρατώντας τους μακριά από πολλά πράγματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με όλους τους ποντιακούς φοιτητικούς συλλόγους της Ελλάδας, ο Σύλλογος διοργάνωσε κύκλους συζητήσεων, όπου επιλεγόταν ένα θέμα που αφορούσε στον ποντιακό ελληνισμό και έπειτα το συζητούσαν μεταξύ τους.
Δείχνοντας το κοινωνικό πρόσημό του ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Βόλου, καθώς και την Ένωση Κρητών Φοιτητών Βόλου, διοργάνωσαν πολιτιστικό αντάμωμα με σκοπό να μαζέψουν χρήματα και να τα δώσουν σε διάφορα τοπικά ιδρύματα που τα είχαν ανάγκη.
Επίσης, ο Σύλλογος συμμετείχε στην ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου».
Ανά τακτά διαστήματα συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις ή πραγματοποιεί διάφορες δράσεις με σκοπό να βοηθήσει διαφορά ιδρύματα με τον κάθε δυνατό τρόπο.
«Μελλοντικά έχουμε διάφορα στο μυαλό μας να κάνουμε. Σίγουρα, εν όψει της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιήσουμε κάποια εκδήλωση με σκοπό να τιμήσουμε τα θύματα, αλλά και να ενημερώσουμε τον κόσμο περί αυτού» ανέφερε η Μαρία Ιορδανίδου.
Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» σχεδιάζει τη διοργάνωση του ετήσιου χορού του στις 4 Μαρτίου, το βράδυ, στο Ergon Showground.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»
Το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» απαρτίζεται: Πρόεδρος Μαρία Ιορδανίδου, αντιπρόεδρος Τατιάνα Χαζαρίδη, γραμματέας Σιμέλα Παπαδοπούλου, ταμίας Στυλιανή-Καλλιόπη Μακέδη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Κασμερίδου, αναπληρωματικό μέλος Αναστασία Μιχοπούλου, αναπληρωματικό μέλος Ευγενία Μπεκτασιάδου.
Πληροφορίες: Facebook: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου, Instagram: @spfvolou_argonautes, τηλ. επικοινωνίας: 6973956725 (Μαρία Ιορδανίδου), 6987540861 (Μαρία Κασμερίδου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το