Τοπικά

Επιφυλακτικοί για κίνητρα μίσθωσης αδούλευτων αγρών οι αγρότες της Μαγνησίας

Επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός συστήματος «bonus – malus» με κίνητρα και με αντικίνητρα, προκειμένου να ξαναμπούν στο παιχνίδι της καλλιέργειας μεγάλες εκτάσεις γης σε όλη τη χώρα, που παραμένουν αναξιοποίητες επειδή οι κάτοχοί τους τις έχουν εγκαταλείψει, εμφανίζονται αγρότες της Μαγνησίας, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά. Όπως επισημαίνουν «το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι ορεινές- ημιορεινές και ενδεχομένως άγονες, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος».

«Τώρα που χρειαζόμαστε παντού καλλιεργήσιμη γη, για λόγους και επισιτιστικής ασφάλειας, θα το δούμε το θέμα συνολικά ως κεντρική διοίκηση και θα δούμε πώς θα δώσουμε κίνητρα ή αντικίνητρα για να μισθώνεται και να καλλιεργείται η γη», είχε επισημάνει ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ και προσέθεσε: «Η γη δεν είναι για κάποιον που του την άφησε ο πατέρας του και τώρα βρίσκεται στην πόλη και έχει αποφασίσει να την παρατήσει. Όχι. Είναι μεν ιδιοκτησία του ναι, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλλιεργήσουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν. Δεν μπορεί να μένει ακαλλιέργητη η γη που έγινε διανομή από το ελληνικό κράτος σε κάποιους, τη χρησιμοποίησαν και την άφησαν τώρα κληρονομιά σε κάποιους άλλους οι οποίοι απλά λένε δεν το νοικιάζω. Δικαίωμά σου, αλλά θα έχουμε ως επίσημη πολιτεία, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, για να μπορέσει να δοθεί σε ανθρώπους που τη θέλουν» προσέθεσε.

Στη Μαγνησία
Στον Νομό Μαγνησίας υπάρχουν αρκετές χιλιάδες στρέμματα ιδιωτών που δεν καλλιεργούνται, καθώς οι κάτοχοί τους είτε έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα του αγρότη είτε διαμένουν σε μεγάλες πόλεις και δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την αγροτική ενασχόληση.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό Χρ. Πάντζιος ανέφερε ότι «στον κάμπο δεν υπάρχουν ανεκμετάλλευτες αγροτικές εκτάσεις. Τα περισσότερα αγροτεμάχια που δεν καλλιεργούνται, βρίσκονται σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγονα, ενώ υπάρχουν, σίγουρα εκτάσεις με ελιές που μένουν ανεκμετάλλευτες. Θεωρώ, ότι και να δοθούν κίνητρα προκειμένου στους ιδιοκτήτες τους για να ενοικιαστούν και να καλλιεργηθούν, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον, λόγω του υψηλού κόστους. Θα συνεχίσουν να μένουν ανεκμετάλλευτα, αφού δεν θα υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Εδώ και εκτάσεις ποτιστικές στον κάμπο, δεν βρίσκεις ανθρώπους να τις νοικιάσεις, αφού δεν υπάρχουν και εργατικά χέρια να τις δουλέψουν» προσέθεσε ο ίδιος.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των ακαλλιέργητων στρεμμάτων και στην περιοχή του Πηλίου, κυρίως με ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων Θωμά Δάμτσα, τα 500 στρέμματα με μηλιές, που έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.
«Ακόμη και να δοθούν κίνητρα, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με το επάγγελμα του αγρότη λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας. Υπάρχουν περιπτώσεις στην περιοχή του Πηλίου, που δίνουν παραθαλάσσια κτήματα δωρεάν για εκμετάλλευση.
Στην περιοχή του Αγίου Βλασίου πριν λίγα χρόνια παράγονται 1.500 τόνοι ροδάκινα και φέτος δεν ξεπέρασαν τους 30 τόνους. Ο κόσμος και οι νέοι γενικότερα δεν τρώνε φρούτα.
Η Πολιτεία διαχρονικά με την πολιτική που ακολουθεί, δείχνει ότι θέλει να καρατομήσει τον αγροτικό κόσμο και όχι να τον βοηθήσει να ανακάμψει και να προσελκύσει νέους ανθρώπους στο επάγγελμα» συμπλήρωσε ο κ. Δάμτσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το