Κόσμος

Αφρικανική πανώλη: Θανατώθηκαν όλοι οι χοίροι της «ένοχης» φάρμας στις Σέρρες

Να θανατώσει όλα τα ζώα του για προληπτικούς λόγους αναγκάστηκε ο κτηνοτρόφος των Σερρών στο εκτροφείο του οποίο εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης. Η ταφή τους ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με τον κτηνοτρόφο του χωριού Νικόκλεια του Δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες να αρνείται να πιστέψει το κακό που βρήκε τόσο εκείνον όσο και την οικογένεια του. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Νικόκλειας Δήμητρα Κοντούδη η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ενώ από ώρα σε ώρα αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. «Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά μετά από αυτό που του συνέβη, μιας και για προληπτικούς λόγους έφτασε στο σημείο, όπως έπρεπε να θανατώσει και τα υπόλοιπα ζώα του. Πριν από λίγη ώρα έγινε και η ταφή τους. Η θέση μου είναι λεπτή και δεν μπορώ να πω πολλά, άλλωστε περιμένω σχετικές οδηγίες και από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, στο οποίο έχω στείλει και κάποια ερωτήματα τα οποία περιμένω να μου απαντηθούν».

Έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλα τα ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ενώ όπως τόνισε ο διευθυντής της Κτηνοτροφικής Υπηρεσίας Σερρών Λεωνίδας Βαρούτης οι πολίτες πρέπει να σταματήσουν τα ψώνια από γείτονες χώρες (πχ αλλαντικά και άλλα ήδη) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς της νόσου. Μετά και την εμφάνιση της ζωονόσου έχουν απαγορευτεί η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων. Παράλληλα απαγορεύτηκε η διακίνηση κρέατος χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Διοικητήριο των Σερρών σύσκεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. «Θα πρέπει να διερευνήσουμε μήπως τυχόν υπάρχουν και γύρω-γύρω άλλες μονάδες ή από πού ήρθε η μόλυνση. Υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες αλλά είναι ζωικές για να παραμείνουμε απαλλαγμένοι από το νόσημα. Πριν από δύο ημέρες ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αυτή η γνωμάτευση, η οποία απεστάλη σε εμένα. Χθες δόθηκε η απάντηση του εργαστηρίου ότι πρόκειται γι αυτό το νόσημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρούτης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το