Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον ποιητή και εικαστικό Μιχαήλ Μήτρα

 

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Βολιώτη ποιητή και εικαστικό Μιχαήλ Μήτρα, που γεννήθηκε το 1944 στον Βόλο, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο, με την έκθεση έργων του και αρχειακό υλικό. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στη μνήμη του 4 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 6 Μαρτίου 2019, αλλά και με την ευκαιρία της επικείμενης δωρεάς έργων του στη Δημοτική Συλλογή Βόλου μετά το πέρας της έκθεσης από τον αδελφό του Κωνσταντίνο Ρωμανό, στον οποίον ανήκει το σύνολο των έργων της έκθεσης.
Το αφιέρωμα διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Στον Μιχαήλ Μήτρα οφείλεται η αρχική ιδέα του εορτασμού της 21ης Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κάθε χρόνο. Ήταν αυτός που το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, που πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Το 1998 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, και φίλος του Μ. Μήτρα, εισηγήθηκε την ελληνική πρόταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού και από το 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ο Μιχαήλ Μήτρας είχε μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη γενέθλια πόλη και ένα άκρατο ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά πράγματα εδώ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ως μέλος επιτροπών του Δήμου στην οκταετία 1990-1998, αλλά και ατύπως, συνέβαλε τα μέγιστα και με πάθος υποστήριζε τη δημιουργία ενός θεσμού για τον κορυφαίο ζωγράφο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τον αδελφό του Ανδρέα (Αλμπέρτο Σαβίνιο), αλλά και την ανάδειξη και προβολή της βολιώτικης πνευματικής δημιουργίας.
Επιμέλεια-συντονισμός αφιερώματος: Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, δρ. Κοινωνιολογίας Τέχνης.
Διάρκεια έως 30 Απριλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το