Ελλάδα

ΑΕΠΙ: Σε…δόσεις δικαιώματα άνω των 1.000 ευρώ – Σάλος με νέο νομοσχέδιο

Σε ενημέρωση προς τους δημιουργούς – μέλη της για τις πληρωμές δικαιωμάτων α΄ εξαμήνου 2017, η ΑΕΠΙ γνωστοποιεί ότι η καταβολή των για ποσά δικαιωμάτων άνω των 1.000 ευρώ θα γίνει τμηματικά λόγω του ότι το 50% των τραπεζικών διαθεσίμων της εταιρείας έχει δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο…

Τα … θαύματα στην ΑΕΠΙ ήταν, λίγο -πολύ γνωστά σε όλους. Η επίτροπος που μπήκε – έστω και με καθυστέρηση – τον προηγούμενο Μάιο βγάζοντας «στην άκρη» τη Διοίκηση δεν φαίνεται να κατάφερε να μαζέψει μια κατάσταση που είχε ξεφύγει εντελώς με εξωπραγατικούς μισθούς, χρήματα που έλειπαν από διανομές, συνδεδεμένες εταιρείες, αρνητικά κεφάλαια κι ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος.

Και να που μετά από μήνες που σερνόταν στους κυβερνητικούς διαδρόμους, ένα χρόνο μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα τον περασμένο Ιούλιο η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να προωθήσει προς ψήφιση μέσα στην εβδομάδα με τη διαδικασία του καταπείγοντος το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα μέσα σε λίγα 24ωρα. ΄Ομως, αντί να διορθώσει τις παθογένειες, φαίνεται πως προκαλεί νέα – τεράστια αυτή τη φορά – κύματα αντιδράσεων από τους δημιουργούς.

Ο σάλος που έχουν ξεσηκώσει οι 92 σελίδες του νέου νομοσχεδίου

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι μιλούν για «αντιδημοκρατικό τρόπο» που επιχειρείται από την Λυδία Κονιόρδου «πραξικοπηματική κατάργηση πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση των άμεσα θιγόμενων κλάδων και χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους». ΄Οπως αναφέρουν, η υπουργός «επιχειρεί να νομοθετήσει ερήμην του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του οποίου αρμοδιότητα, πάντα σύμφωνα με το νόμο, είναι η εισήγηση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τα σωματεία που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών που απέστειλαν μάλιστα και επιστολή στον Πρωθυπουργό

Όπως σημειώνουν, καταπατούνται δικαιώματά τους, και μάλιστα τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται αλλαγές στη νομοθεσία υπέρ των δημιουργών. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις των συγκεκριμένων κλάδων καταγγέλλουν με ψήφισμα «με τον πιο έντονο τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εντελώς αιφνιδιαστικά σκοπεύει να καταργήσει πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών, με δύο διατάξεις που προσέθεσε εκτάκτως, και χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την συλλογική διαχείριση».

Οπως σημειώνουν, «η Υπουργός Πολιτισμού επιτρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπαράγουν ιδιωτικά και διανέμουν ψηφιακά μέσω του διαδικτύου αποσπάσματα έργων απροσδιόριστης έκτασης, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, χωρίς την άδεια των δημιουργών και χωρίς αμοιβή!. Η διάταξη αυτή είναι κατάφωρα αντίθετη με την κοινοτική οδηγία 2001/29 που επιτρέπει σχετική εξαίρεση μόνον χάριν παραδείγματος κατά τη διδασκαλία ή τις εξετάσεις (η διάταξη της υπουργού αφορά εν γένει τη διδασκαλία, συμπεριλαμβάνοντας και εκπαιδευτικά συγγράμματα ή επιστημονικά βιβλία) ενώ η διεθνής πρακτική είναι η σχετική εξαίρεση να συνοδεύεται και με την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους συγγραφείς και εκδότες».

«Γιατί η Ελλάδα να αποτελέσει και πάλι την παγκόσμια εξαίρεση όπου οι συγγραφείς και εκδότες δεν αμείβονται για τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση;», αναρωτιούνται οι εκδότες και συγγραφείς.

Τα σωματεία υπογραμμίζουν απευθυνόμενα προς τον πρωθυπουργό: «Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού να στερεί τους δημιουργούς και εκδότες από τα πνευματικά τους δικαιώματα κατά παράβαση της Κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος. Και αυτό γίνεται από μια Υπουργό που είναι και η ίδια Καλλιτέχνης!

Αναμένονται αντιδράσεις κι άλλων φορέων σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το