Τοπικά

Παραμένουν ακάλυπτες αρκετές θέσεις μόνιμων γιατρών στη Μαγνησία λόγω χρονοβόρας γραφειοκρατίας

Εν μέσω πανδημίας ακόμη το Νοσοκομείο Βόλου αναμένει τους διορισμούς μονίμων γιατρών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με ακόμη μεγαλύτερη επάρκεια τις προκλήσεις του κορωνοιού, τη στιγμή που μάλιστα που η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έλευση δεύτερου κύματος.
Μέχρι πρότινος ακόμη και, όταν προσφέρονταν θέσεις, οι Έλληνες γιατροί δύσκολα τις αποδέχονταν. Οι απαιτητικές εργασιακές συνθήκες, η εντατικοποίηση αλλά και οι χαμηλές αποδοχές αποτελούν αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο αλλά και στα Κέντρα Υγείας, ιδίως των Σποράδων, όπου λόγω της γεωγραφική ιδιαιτερότητας προστίθεται ακόμη ένας λόγος άρνησης.
Τώρα, όμως έχουν προκηρυχτεί εδώ και ένα χρόνο μόνιμες θέσεις, αλλά η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την άμεση κάλυψή τους.

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη και αυτό είναι θλιβερό. Ακόμη περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των δεκατεσσάρων μονίμων γιατρών. Και αυτό γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου. Επίσης δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις για να καλυφθούν οι έξι θέσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η μόνη μόνιμη πρόσληψη που έγινε στην περίοδο της πανδημίας, ήταν μιας μικροβιολόγου. Είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό. Και σύντομα θα έχουμε ελλείψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού κι στα εργαστήρια του Νοσοκομείου. Δυστυχώς εκείνο που χαρακτηρίζει το ελληνικό δημόσιο, είναι η έλλειψη οργάνωσης. Εδώ πέρασαν τρεις-τέσσερις μήνες για να γίνει μια πρόσληψη γιατρού με μπλοκάκι στην παιδιατρική».

Ο κ. Μαλινδρέτος πρόσθεσε πως με εξαίρεση τη ΜΕΘ όλες οι άλλες Κλινικές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Για παράδειγμα οι δύο Παθολογικές Κλινικές έχουν κάλυψη μόλις στο 50% των γιατρών. Αντί να έχουν τουλάχιστον επτά γιατρούς, έχουν τρεις και τέσσερις. Παράλληλα θα πρέπει να λειτουργούν και την κλινική για τον κορωνοιό. Γιατί εκεί νοσηλεύονται ασθενείς και βρίσκονται παθολόγοι που ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και στην παθολογική Κλινική, αλλά και στα Επείγοντα. Μεγάλα κενά υπάρχουν και στην παιδιατρική, όπου απέμειναν δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός. Γενικά τα κενά σε πολλές ειδικότητες είναι τραγικά».

Απουσία κινήτρων
Η γραφειοκρατία έρχεται να συνδεθεί με την έλλειψη κινήτρων, ώστε να θέλουν οι γιατροί να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αρκετές θέσεις των Κέντρων Υγείας στις Σποράδες παραμένουν κενές εδώ και χρόνια, γιατί, αν και προκηρύσσονται για να καλυφθούν από μόνιμους γιατρούς, εντούτοις δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Δηλαδή προσφέρονται μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, ωστόσο οι άνεργοι γιατροί δεν θέλουν να τις καλύψουν, γιατί προβληματίζονται ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν σε ένα νησί με όλους τους γνωστούς περιορισμούς που υπάρχουν ιδίως το χειμώνα.
Αλλά και για το Νοσοκομείο του Βόλου τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα.
Ενδεικτικά από τις δέκα μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καλύφθηκαν ο τέσσερις, καθώς για τις άλλες έξι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και για άλλες θέσεις που προκηρύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Νοσοκομείο.
«όταν ο αδιόριστος γιατρός γνωρίζει ότι θα προσληφθεί μόνιμος σε ένα Νοσοκομείο και θα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, με πολλές εφημερίες, που θα μπαίνει στο Νοσοκομείο και δεν ξέρει, πότε θα βγει έχοντας και την συνεχή πίεση από τους ασθενείς και τους συνοδούς, τότε είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, όπου χωρίς την ένταση του δημόσιου Νοσοκομείου μπορεί να βγάλει και τα διπλάσια και τριπλάσια χρήματα» τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος μιλώντας στην διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού».
Ο ίδιος προσθέτει πως «εισαγωγικός μισθός για τον νεοδιοριζόμενο γιατρό στο ΕΣΥ ανέρχεται στα 930 ευρώ καθαρές αποδοχές και με τις εφημερίες μπορεί να φτάσει στα 1200 ευρώ το μήνα. Είναι μικρός ο μισθός και λειτουργεί ως αντικίνητρο, γι’ αυτό και βλέπουμε τους νέους γιατρούς να φεύγουν για το εξωτερικό. Στη Ρουμανία που είχαν το ίδιο πρόβλημα, αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τους μισθούς για να δώσουν κίνητρο στους γιατρούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το