Τοπικά

Για το 2024 προσδιορίζεται η συζήτηση εφέσεων στο Πρωτοδικείο Βόλου – Το 70% αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εκατοντάδες είναι ακόμη οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δεν έχουν συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου, προκειμένου να υπαχθούν οι οφειλές τους στο νόμο Κατσέλη. Οι σχετικές συζητήσεις προσδιορίζονται πλέον μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει σύντομα ο προσδιορισμός συζητήσεων και το 2021… Την ίδια ώρα οι εφέσεις στο Πρωτοδικείο κατά αποφάσεων του Ειρηνοδικείου προσδιορίζονται να συζητηθούν το 2024…

Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι οφειλέτες κόκκινων δανείων από τη Μαγνησία, που έχουν απευθυνθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιδιώκοντας την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300 κόκκινοι δανειολήπτες έχουν απευθυνθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τη Μαγνησία, ωστόσο οι 200 περίπου εξ αυτών έχουν αρχίσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Αυτό σημαίνει ότι 100 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου. Από αυτούς ελάχιστοι, έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου. Οι δε προτάσεις που έχουν δοθεί για ρύθμιση από τις τράπεζες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού…
Ο νόμος ρητά προβλέπει διάρκεια ενός μήνα για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης δανείου. Ακόμη λιγότεροι έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών, για να προχωρήσουν στη σύμβαση επιδότησης.

Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός, κ.α..). Υπενθυμίζεται ότι κανονικά το πλαίσιο προστασίας έπαυσε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και με την τετράμηνη παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην Πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Το 2024…
Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, υπολείπονται να συζητηθούν 527 υποθέσεις αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει ο προσδιορισμός συζήτησης και κατά το 2021. Κι αυτό διότι μέχρι 30 Απριλίου 2020 αναμένεται να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο για αίτηση προστασίας και όσοι απορριφθούν από την Πλατφόρμα, καθώς εκείνη την ημερομηνία λήγει η ισχύς της. Ωστόσο οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου που τυγχάνουν έφεσης στο Πρωτοδικείο Βόλου, προσδιορίζονται να συζητηθούν το 2024… Οι εφέσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο Πρωτοδικείο Βόλου, ανέρχονταν το 2019 σε 278, το 70% περίπου των οποίων αφορούσαν αποφάσεις του Ειρηνοδικείου για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Εξαλείψεις υποθηκών
Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εξαλείψεων υποθηκών με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εντός του 2019 σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, γεγονός που σημαίνει πως πολλοί δανειολήπτες εξόφλησαν τα δάνειά τους κυρίως προς τράπεζες. Ειδικότερα το 2019 οι εξαλείψεις έφθασαν τις 51, έναντι 22 το 2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το