Άρθρα

Γενική νάρκωση στο παιδί: Η γνώση ξεδιαλύνει τα σύννεφα του φόβου

Της δρ. Αναστασίας Οοκονόμου, χειρουργού παίδων

«Το παιδί μου πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία!».
Μια διαπίστωση γεμάτη ανησυχία για τον γονέα τόσο για την έκβαση του χειρουργείου, μα και γιατί την αναισθησία. Απόλυτα κατανοητό, μα δε θα πρέπει η δικοί μας φόβοι να επηρεάζουν αρνητικά το ήδη ανήσυχο για την όλη διαδικασία παιδί μας.
Ας ρίξουμε, λοιπόν, φως διαλύοντας τα σύννεφα της άγνοιας.
Το κάθε παιδί αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη διαδικασία. Η αντίδραση του μικρού ασθενούς είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ηλικία του, προηγούμενες εμπειρίες του από μονάδες υγείας, μα πρωτίστως με την αντίδραση του γονέα του. Είναι σημαντική η ενημέρωση του πριν από το ραντεβού στον παιδοχειρουργό, ώστε να νιώσει ασφάλεια.
Γενικές αρχές κατάλληλης προετοιμασίας του μικρού μας ασθενούς:
• Ενημερωθείτε λεπτομερώς για ό,τι σας απασχολεί αναφορικά με το χειρουργείο του παιδιού σας από τον παιδοχειρουργό, ιδανικά χωρίς την παρουσία του παιδιού σας.
• Ακολούθως εξηγείστε στο παιδί με απλά λόγια πάντα αναλογικά με την ηλικία του.
• Παραμείνετε ήρεμοι και μη μεταβιβάζετε την ανησυχία σας ιδιαίτερα στο παιδί.
• Διατηρήστε τη ρουτίνα σας τις μέρες πριν το χειρουργείο ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδοχειρουργού.
Ποιος θα δώσει νάρκωση στο παιδί μου; Μπορώ να μιλήσω μαζί του;
Φυσικά και μπορείτε. Θα συναντήσετε τον παιδο-αναισθησιολόγο κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο του παιδιού και θα μιλήσετε μαζί του εξηγώντας σας ό,τι σας απασχολεί. Το παιδί σας θα το κοιμίσει εξειδικευμένος παιδο-αναισθησιολόγος, με την ομάδα του βοηθών αναισθησίας.
Η ποσότητα των φαρμάκων καθορίζεται εξατομικευμένα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τα προβλήματα υγείας του κάθε παιδιού ξεχωριστά και τη διάρκεια της επέμβασης.
Πως εξηγήσω στο παιδί μου τι πρόκειται να του συμβεί;
Εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του. Σε παιδιά έως 3 ετών η ενημέρωση μπορεί να γίνει το νωρίτερο μία ημέρα πριν στο πλαίσιο του παιχνιδιού (π.χ. το αγαπημένο του παιχνίδι αρρώστησε και πώς θα γίνει καλά). Στην προσχολική ηλικία, που χαρακτηρίζεται από έντονα ανεπτυγμένη τη φαντασία, ενημερώνουμε για τη διαδικασία-το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – τη μονάδα υγείας που πρόκειται να νοσηλευθεί στα πλαίσια ενός «παραμυθένιου κόσμου» που θα ανακαλύψει. Αρχίζουμε να ενημερώνουμε το παιδί μια βδομάδα πριν από το χειρουργείο και με περισσότερες λεπτομέρειες μια με δύο ημέρες πριν. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία αντιλαμβάνονται το σώμα τους και τα νοσήματα, με τη διαπίστωση πως αρρώστησαν τους καταβάλλει ο φόβος. Με ηρεμία απαντούμε στις ερωτήσεις του παιδιού μας ενθαρρύνοντάς το να μας γνωστοποιήσει ό,τι το απασχολεί μια εβδομάδα προ του χειρουργείου. Ο έφηβος συμπεριφέρεται ως ενήλικας και δικαιούται μιας ενημέρωσης αναλυτικής σε όσα τον απασχολούν αναφορικά με το χειρουργείο, την αναισθησία, την εξέλιξη της νοσηλείας μα και την ανάρρωσή του. Αν το έχει ανάγκη οι απαντήσεις που αποζητά μπορούν να δοθούν απευθείας από τον παιδοχειρουργό.

Μόλις τελειώσει το χειρουργείο το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να είστε κοντά στο παιδί σας. Τις επόμενες ημέρες, δείξτε του τη φροντίδα και την κατανόηση που έχει ανάγκη, επανερχόμενοι σταδιακά στους ρυθμούς σας, με οδηγό τις ιατρικές οδηγίες που σας δόθηκαν.

Χτύπημα στο κεφάλι του παιδιού μας: SOS συμβουλές
Η πτώση αποτελεί το συχνότερο αίτιο τραυματισμού της κεφαλής στα παιδιά. Ο μηχανισμός της κάκωσης σχετίζεται άμεσα με τη βαρύτητα αυτής και διαφέρει αναφορικά με την ηλικία.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ως εκ τούτου:
-Τοποθετήστε προστατευτικά στα παράθυρα και τα κάγκελα.
-Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό σε κρεβάτι ή καναπέ μόνο του.
-Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικό χαλάκι στη μπανιέρα.
-Χρησιμοποιήστε παιδικά καθίσματα φαγητού.
-Μην αφήνετε ένα παιδί στο μπαλκόνι χωρίς επίβλεψη.
-Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά γωνίες επίπλων.
-Τοποθετήστε πόρτες/κάγκελα ασφαλείας σε εσωτερικές σκάλες.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που συμβεί το ατύχημα:
1. Παραμείνετε ψύχραιμοι – μη μεταβιβάζετε την αγωνία σας στο παιδί.
2. Στην περίπτωση τραύματος που αιμορραγεί πιέστε με ένα καθαρό πανί.
3. Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το παιδί εμφανίσει θορυβώδη σημεία – συμπτώματα όπως έντονη υπνηλία, απώλεια μνήμης, έμετος, σπασμοί, απώλεια προσανατολισμού, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, εκροή υγρού ή αίματος από τη μύτη, το αφτί ή από τραύμα στο κρανίο.
Εφόσον ο μικρός ασθενής εκτιμηθεί από ειδικό χειρουργό παίδων και η κάκωση αξιολογηθεί ως ήπια, χρήζει 48ωρης παρακολούθησης στο σπίτι ως εξής:
• Ανάπαυση και αποφυγή διαβάσματος και παρακολούθησης οθονών
•Αφύπνιση ανά 2 ώρες
• Ελαφρά διατροφή
• Στην περίπτωση εμφάνισης ενός εκ των κάτωθι, άμεσα μεταφοράς του ασθενούς στο νοσοκομείο:
1. Έμετοι,
2. επίμονος-επιδεινούμενος πονοκέφαλος,
3. υπνηλία,
4. διαταραχές βάδισης, ομιλίας, αδυναμία κίνησης των άκρων,
5. σπασμοί,
6. επίμονο κλάμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το