Τοπικά

Ανδρέας Δογκάκης: “Ο πολιτισμός στη Μαγνησία είναι μοχλός ανάπτυξης”

Συνέντευξη παραχώρησε στη «Θ» ο κ. Ανδρέας Δογκάκης, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, περιβαλλοντολόγος MSc και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κουρέτα. Ο ίδιος αναφέρεται στον πολιτισμό και τις δυνατότητες που υπάρχουν στη Μαγνησία, τα οφέλη από τον τουριστικό πολιτισμό, τα πλεονεκτήματα του Νομού, αλλά και μία σημαντική προσφορά του τεχνικού του γραφείου, η οποία έχει κωλύσει λόγω αρχαιολογικών υπηρεσιών…

Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης;
Ο πολιτισμός, αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο έχει πολλά να προσφέρει ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη. Τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζεται έντονα η ανάγκη αναζήτησης νέων προτύπων τουριστικής ανάπτυξης με κύριο χαρακτηριστικό τον σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός πράγματι είναι μοχλός ανάπτυξης.

Τα πλεονεκτήματα στη Μαγνησία;
Η Μαγνησία διαθέτει εκτός από τους μοναδικούς φυσικούς πόρους, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αρχαιολογικούς χώρους, μοναδικούς και παραδοσιακούς οικισμούς, στο Πήλιο και τις Σποράδες.
Διαθέτει το μαγευτικό Πήλιο που η μοναδική σύνδεσή του με την ελληνική μυθολογία, διδάσκεται και είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο (Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, Αργώ και αργοναυτική εκστρατεία).

Το απόθεμα του πολιτισμού πού συμβάλλει;
Το πολιτιστικό απόθεμα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών επενδύσεων. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. Εξάλλου η καθεαυτή ύπαρξη και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου αποτελεί τη βάση σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Πού πρέπει να επενδύσει η Μαγνησία, αλλά και η Περιφέρεια;
Ήλθε η ώρα ως Μαγνησία, ως Περιφέρεια, να υιοθετήσουμε τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να επενδύσουμε σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες, κατά κύριο λόγο στον πολιτισμό: Έναν αναπτυξιακό τομέα που αποδίδει αποδεδειγμένα καρπούς. Έναν τομέα όπου η Μαγνησία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διακρίνεται και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άνοδο, όχι απλώς οικονομική, αλλά πολιτιστική και πνευματική. Ας προσπαθήσουμε να θυμίσουμε στον κόσμο όλο, ότι η Μαγνησία και η Θεσσαλία είναι συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού.

Ποια η γνώμη σας για το «ΔΙΑΖΩΜΑ»; Αληθεύει ότι έχετε προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σας για το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για την πρόσβαση στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών;
Ως πολίτες του Βόλου, της Μαγνησίας, ως Θεσσαλοί, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει το Πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή της Θεσσαλίας. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με γενικό πρόσταγμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» έχει σχεδιάσει ολιστικά Προγράμματα Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Διαδρομών, τα οποία σταδιακά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας μας. Είναι πρωτίστως ανάγκη να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό για την υλοποίηση, μέσα από την πανελλήνια εκστρατεία, την οποία ανέλαβε το «ΔΙΑΖΩΜΑ», για την υποστήριξη της καταγραφής, μελέτης, αποκάλυψης διάσωσης, αναστήλωσης, ανάδειξης και προβολής των αρχαίων θεάτρων, αλλά κυρίως της προσπάθειας ένταξής τους στη σημερινή ζωή των σημερινών τοπικών κοινωνιών, είναι ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου. Την ένταξη στις Πολιτιστικές Διαδρομές, του Αρχαίου Θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών, του θεάτρου της Αρχαίας Δημητριάδος και του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και σημαντικότατων μνημείων της περιοχής μας.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το τεχνικό γραφείο «Ανδρέα Ν. Δογκάκη» προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για την επίτευξη του έργου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», για την προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι λόγω κωλυμάτων αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Ποια είναι η πρότασή σας για τη συνέχεια και ποια τα οφέλη από τον τουριστικό πολιτισμό;
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι σχετικές μελέτες που έχουν τόσο πολύ παραμεληθεί και έχουν αργοπορήσει. Πού βρίσκονται άραγε;
Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να πετύχουμε τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, με την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού, την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών εντός του αστικού ιστού, τη μεταστροφή από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στις ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη δημιουργία έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας. Που είναι και το ζητούμενο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το