Τοπικά

Κώστας Παπαγιαννίτσης: «Πώς θα καταπολεμήσουμε την ανεργία στον Δήμο Βόλου»

Για τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, της αέριας ρύπανσης μιλά σήμερα με συνέντευξή του στη «Θ» ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Παπαγιαννίτσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Απόστολο Παπαδούλη.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την πόλη μας σε μια τροχιά ανάπτυξης και αλληλοσύνδεσης;
Η νέα Δημοτική Αρχή του Βόλου, που πιστεύουμε ότι θα είναι η παράταξή μας, θα πρέπει συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να προσπαθήσει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αξιοποίηση των νέων επιστημόνων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τις επιστημονικές του δυνατότητες, θα βάλει τον Βόλο στη νέα ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη χρηματοδότηση του Δήμου, μπορεί να συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων της αέριας ρύπανσης και της ποιότητας του νερού βρύσης, τα οποία αποτελούν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Τέλος, στην πόλη υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο κτιριολογικό απόθεμα πρώην βιομηχανικής χρήσης. Οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να αποτελέσουν εστίες για τη διαμονή των φοιτητών.

Ως επιστήμονας από τον ευρύτερο χώρο των επιστημών υγείας, με ποιες δομές, με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ο Δήμος για την καλύτερη θωράκιση της υγείας των δημοτών του;
Η νέα Δημοτική Αρχή του Βόλου, πάντοτε σε στενή συνεργασία με το Νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλογο Βόλου, θα πρέπει να εφαρμόσει ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης των δημοτών για την πρόληψη ασθενειών ή/και επιδημιών, για τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων εμβολιασμού και για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την υγεία. Σημαντικός κρίνεται, επίσης, ο προγραμματισμός καμπανιών εξέτασης και εμβολιασμών των ευπαθών και ανασφάλιστων ομάδων των συνδημοτών μας. Τέλος, σημαντική βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον εκσυγχρονισμό και επιδιόρθωση την κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας και τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων.

Το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους Βολιώτες. Τι πρέπει να γίνει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας;
Όπως είπα και παραπάνω, το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας. Ο Δήμος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε να συμμετάσχει στη συνεχή επικαιροποίηση και επέκταση επιδημιολογικών μελετών, την εγκατάσταση δικτύου σταθμών για τη χημική ανάλυση της αερορύπανσης και την εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων. Επιπλέον, στόχος της παράταξής μας, που πιστεύουμε ότι θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή του Βόλου, είναι να δημιουργήσουμε έναν αστικό κυκλοφοριακό δακτύλιο, στον οποίο θα κινούνται μόνο μικρά οχήματα της αστικής συγκοινωνίας, ταξί και δίκυκλα. Τα οφέλη αυτών των ρυθμίσεων είναι πολλαπλά και σημαντικά. Τέλος, η παράταξή μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μπορούσε να εργαστεί για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης, δηλαδή την ανάπτυξη ενός συστήματος σταθμών περισυλλογής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Διδάσκετε στους νέους και βλέπετε την αγωνία τους για το μέλλον. Πώς μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει τους νέους για να βρουν εργασία στον τόπο τους;
Η παράταξή μας «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία», με υποψήφιο δήμαρχο τον Απ. Παπαδούλη, πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στην Ανάπτυξη και την Καταπολέμηση της Ανεργίας. Για να επιτευχθεί αυτό δίνουμε όλη μας τη βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το σημείο θα βάλω μία παρένθεση για να υπογραμμίσω ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Απ. Παπαδούλης γνωρίζει πολύ καλά αυτή τη δουλειά. Δεύτερον, δημιουργούμε Τοπικό Οργανισμό Τουρισμού, όπου εκπροσωπούνται όλες οι οργανωμένες δραστηριότητες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν. Τρίτον, αναπτύσσουμε την Αλληλέγγυα Κοινωνική Οικονομία, η οποία είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για την τοπική μας κοινωνία, που έχει ανάγκη από εργασία και εισόδημα. Τέλος, ο Δήμος Βόλου είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της περιοχής. Η αξιοποίησή τους είναι ένας σοβαρός παράγοντας ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας. Μία τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και θα φέρει νέους επενδυτές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το