Τοπικά

Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στη Μαγνησία

Αυξάνονται σταδιακά οι ελλείψεις φαρμάκων και μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής στα φαρμακεία της Μαγνησίας και πανελλαδικά. Μάλιστα ενόψει και της τέταρτης μείωσης των τιμών φαρμάκων το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Σημειώνεται πως στις 7 Αυγούστου ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε τη νέα λίστα απαγόρευσης επανεξαγωγών, καθώς ήδη 67 σκευάσματα είναι σε έλλειψη στα φαρμακεία. Επομένως στα 46 σκευάσματα που είναι ήδη σε προστασία και δεν εξάγονται, προκειμένου να μην λείψουν από την αγορά, προστέθηκαν άλλα 21. Μάλιστα από τον περασμένο Νοέμβριο είναι η τέταρτη λίστα απαγόρευσης με σκευάσματα που ανακοινώνεται.
Οι εξαγωγές φαρμάκων έχουν αυξηθεί από το 2015 μέχρι και 31% και αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση των τιμών των σκευασμάτων, ενώ στο εξωτερικό οι τιμές είναι μεγαλύτερες, οπότε οι εταιρείες έχουν συμφέρον να τα εξάγουν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μια δεδομένη κατάσταση εδώ και επτά χρόνια. Έχουμε επισημάνει το πρόβλημα πολλές φορές, αλλά λύσεις δεν βλέπουμε. Πριν μερικές εβδομάδες υπήρξε η Τρίτη μείωση φαρμάκων μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο έρχεται και τέταρτη μείωση που θα αγγίξει το 10% σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτές, όμως οι μειώσεις εξυπηρετούν μόνο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του Κράτους και δεν ακουμπούν τη τσέπη των ασθενών που συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο. Παράλληλα συμβάλλουν στην ένταση των εξαγωγών φαρμάκων με συνέπεια να παρατηρείται το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων σε διάφορες παθήσεις. Χρόνο με τον χρόνο οι ελλείψεις αυξάνονται, φάρμακα που υπήρχαν παλιά, δεν κυκλοφορούν πλέον και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.
Αναφερόμενος σε ορισμένες ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν αυτή την περίοδο ο κ. Ματσιόλης επισήμανε την έλλειψη φαρμάκων μεταξύ άλλων για αγγειοπάθειες, για δερματολογικές ασθένειες, για την αντιμετώπιση του έλκους. Επίσης λείπουν από την αγορά και εμβόλια για διάφορες παθήσεις, αλλά και κολλύρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το