Τοπικά

Στο Δημόσιο τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στις περιοχές Ν. Αγχιάλου, Σκιάθου και Αλοννήσου… “Θ”

Πρόκειται για ιδιοκτησίες, οι οποίες βρίσκονται στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου, αλλά και στους Δήμους Σκιάθου και Αλοννήσου, που είχαν ενταχθεί στα δύο πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1996-’98, αλλά οι ιδιοκτήτες τους για άγνωστους λόγους δεν υπέβαλαν δηλώσεις
Πρόκειται για ιδιοκτησίες, οι οποίες βρίσκονται στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου, αλλά και στους Δήμους Σκιάθου και Αλοννήσου, που είχαν ενταχθεί στα δύο πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1996-’98, αλλά οι ιδιοκτήτες τους για άγνωστους λόγους δεν υπέβαλαν δηλώσεις

Δεκάδες ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στη Νέα Αγχίαλο Βόλου θα περάσουν το Νοέμβριο του 2018 στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου… Το ίδιο θα συμβεί το Νοέμβριο του 2019 με τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στη Σκιάθο και τον Ιούλιο του 2020 με τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στην Αλόννησο.
Πρόκειται για ιδιοκτησίες, οι οποίες βρίσκονται στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου, αλλά και στους Δήμους Σκιάθου και Αλοννήσου, που είχαν ενταχθεί στα δύο πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1996-’98, αλλά οι ιδιοκτήτες τους για άγνωστους λόγους δεν υπέβαλαν δηλώσεις.
Τα αδήλωτα αποτελούν κατά μέσο όρο το 3% του συνόλου των δηλωθέντων, αλλά στην πραγματικότητα το 2% ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο με βάση τον τότε ισχύοντα νόμο δεν όφειλε να υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας.
Το υπόλοιπο 1% χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία και εκτιμάται ότι ανήκει κυρίως σε άτομα που πέθαναν, χωρίς κληρονόμους κ.άλ.
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών στη Ν. Αγχίαλο και στη Σκιάθο, που από άποψη ή αμέλεια δεν υπέβαλαν δήλωση, δεδομένου ότι στα πρώτα προγράμματα οι ιδιοκτήτες δεν όφειλαν να πληρώσουν «κτηματόσημο» 35 ευρώ, που θεσμοθετήθηκε το 2005. Αντίθετα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις αυτές στον Δήμο Αλοννήσου, όπου παρατηρούνται και πολλά λάθη στις εγγραφές που έγιναν.
Από το σύνολο των αδήλωτων ακινήτων υπολογίζεται ότι τα περισσότερα είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.
Με βάση τον νόμο 2308/1995, με τον οποίο έπειτα από καθυστέρηση δεκαετιών ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στη χώρα μας, προβλέφθηκε ότι ιδιωτικά ακίνητα που δεν δηλώνονται, περιέρχονται στο Δημόσιο μετά την παρέλευση πενταετίας.
Υπήρχε περιθώριο άλλων δύο χρόνων, αλλά μόνο για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Ακολούθησαν τα γνωστά «παρατράγουδα» με το έργο και με τον νόμο 3310 του 2005 δόθηκε περιθώριο 10 χρόνων για τους αμελείς και έπειτα η προθεσμία αυτή έγινε 14 χρόνων…
Έπειτα από τις συνεχείς παρατάσεις, η προθεσμία εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο λήγει για τη Νέα Αγχίαλο στις 31 Νοεμβρίου 2018 (έναρξη 30/11/2004), για τη Σκιάθο τον Νοέμβριο του 2019 (έναρξη Νοέμβριος 2005) και για την Αλόννησο τον Ιούλιο του 2020 (έναρξη Ιούλιος 2006).
Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι αμελείς ιδιοκτήτες έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Στο διάστημα που απομένει, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν διορθωτική δήλωση, πληρώνοντας όμως «κτηματόσημο» 35 ευρώ.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον κτηματολογικό δικαστή, που εδρεύει στα κατά τόπους Πρωτοδικεία.
Όσοι χάσουν και την τελευταία ευκαιρία, θα δουν το ακίνητό τους να περιέρχεται στο Δημόσιο και έχουν μόνο δικαίωμα να καταθέσουν αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση.
Σε περίπτωση που θα δικαιωθούν, το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.
Σημειώνεται πως όλα τα αδήλωτα ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, ενώ όποιος ιδιοκτήτης δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του.
Παράλληλα το ερχόμενο φθινόπωρο-χειμώνας 2017 θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για έλεγχο των αρχικών εγγραφών στην πόλη του Βόλου (Δημοτική Ενότητα), που είχαν γίνει το 2008-2009. Συλλογή δηλώσεων θα γίνει και για όλα τα ακίνητα των υπολοίπων περιοχών της Μαγνησίας που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο πρόγραμμα κτηματογράφησης, όπως δήλωσε στη «Θ», η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού «Κτηματολόγιο Ελλάδος» κ. Χατζησοφιανού.
Αρχικές εγγραφές είναι εκείνες που εμφανίζονται στο κτηματολογικό βιβλίο μιας περιοχής, κατά μεταφορά από τους κτηματολογικούς πίνακες, μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και πριν την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Πάνω στις εγγραφές αυτές στηρίζεται κάθε μεταγενέστερη εγγραφή δικαιώματος.
Σε περίπτωση ανακριβούς αρχικής εγγραφής (κόστος μόλις 9 ευρώ) είναι δυνατή η προσβολή και η διόρθωσή της ολικά ή μερικά μέσα σε προθεσμία επτά (7) ετών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η προθεσμία αυτή ισχύει τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού, όσο και για το ελληνικό Δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 4361/2016 (ΦΕΚ τΑ’/10/1.2.2016).
Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δεκατετραετής (14) τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού, όσο και για τους κατοίκους του εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο 37 του Ν. 4361/2016 (ΦΕΚ τΑ’/10/1.2.2016).
Διαδικασίες διόρθωσης
Το είδος του σφάλματος στην αρχική εγγραφή καθορίζει και τη διαδικασία διόρθωσης. Ειδικότερα, ο νόμος διακρίνει τις περιπτώσεις που απαιτούν αμετάκλητη δικαστική απόφαση από εκείνες που οφείλονται σε πρόδηλο σφάλμα και μπορούν να διορθωθούν διοικητικά, χωρίς δικαστική παρέμβαση, με απόφαση του προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, παράγουν αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αλόννησο, καθώς τα περισσότερα ακίνητα ήταν με χρησικτησία και με μια αεροφωτογραφία δεν ήταν δυνατή η καθαρή αποτύπωσή τους.

 
Τα «Αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τα ακίνητα (ή δικαιώματα σε ακίνητα) που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης εγγράφονται στην κτηματολογική βάση με την ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη». Για τη διόρθωση αρχικών εγγραφών «Αγνώστου ιδιοκτήτη» σε γνωστού ιδιοκτήτη ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες -δικαστική ή διοικητική ανάλογα με την περίπτωση- με αυτές των λανθασμένων εγγραφών. Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος, αφού προηγουμένως εντοπίσει το ακίνητό του στα κτηματολογικά στοιχεία, θα πρέπει να τηρήσει τις διαδικασίες διόρθωσης που προβλέπονται. Αγνώστου ιδιοκτήτη υπάρχουν στη Ν. Αγχίαλο και ορισμένοι κίνησαν διαδικασίες διόρθωσης της κτηματογράφησης δικαστικά. Η διαδικασία είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα.

 
Και κτηματόσημο…
Νέος «πονοκέφαλος» έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έκαναν δήλωση κατάρτισης ακίνητης περιουσίας την περίοδο 1997-1999.
Το ΥΠΟΙΚ τους θυμήθηκε και τους καλεί τώρα να πληρώσουν στο Κτηματολόγιο ένα ποσό 35 ευρώ και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους, δικαιώματα για τα οποία την περίοδο εκείνη οι ιδιοκτήτες δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τέλος. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Κτηματολογίου (e-ktimatologio.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών του taxisnet. Στην ίδια ιστοσελίδα και στη φόρμα «Τελικά στοιχεία κτηματογράφησης αρχικές εγγραφές» μπορούν να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις που αφορούν στα ακίνητα της περιοχής τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το