Τοπικά

Απειλές Θ. Θεοδώρου στην Νατάσα Οικονόμου για τους λογαριασμούς νερού στην Άλλη Μεριά

ΔΕΥΑΜΒ

Με διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, τις μειοψηφίες και τη δημοτική αρχή συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο καθορισμός των τελών ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, η τοποθέτηση υδρομέτρων και η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης των ακινήτων στις τοπικές κοινότητες Πορταριάς, Μακρινίτσας (συμπεριλαμβανομένης συνοικίας Κουκουράβας), Άλλης Μεριάς, Σταγιατών και Κατηχωρίου. Ειδικότερα,  οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της ενώ ο Θάνος Θεοδώρου απείλησε την Νατάσα Οικονόμου ότι θα προσφύγει στον Εισαγγελέα για την μη αποστολή λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ στην Άλλη Μεριά από το 2011 ως το 2013. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας συμφώνησαν στην τοποθέτηση υδρομέτρων αλλά όχι στην τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής αρχής.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Άνω Λεχωνίων κ. Νομικός τόνισε πως η περιοχή είναι άδικο να προσδιοριστεί σε ζώνη υψηλής κατανάλωσης και ο πρόεδρος της Πορταριάς κ. Ρηγώνης ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση της δημοτικής αρχής .

«Τόσο η πρώην δημοτική αρχή όσο και η νέα, εφαρμόζουν την τακτική απαξίωσης των δημοτικών κοινοτήτων. Η πρότασή μας είναι να πληρώνουν οι κατοικίες το πάγιο έστω και αν έχουν τοποθετημένα υδρόμετρα. Για την αποχέτευση όσοι έχουν συνδεθεί, να πληρώνουν το 65% των τελών ύδρευσης». Για τις επιχειρήσεις πρότεινε να πληρώνουν μόνο το πάγιο και για την αποχέτευση το 65% από το πάγιο της ύδρευσης.

Η Νατάσα Οικονόμου ανέφερε πως ο καθορισμός ζωνών που πρότεινε η ΔΕΥΑΜΒ για την επιβολή τελών δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και καταψήφισε.

Ο Μ. Μιτζικός σημείωσε πως με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να γίνεται η διαχείριση ανόμοιων καταστάσεων γιατί τα χωριά του Πηλίου, λόγω των πηγαίων νερών, έχουν χαμηλά κόστη επενδύσεων σε έργα. Υποστήριξε ότι τα νοικοκυριά στα χωριά θα επιβαρυνθούν σημαντικά και καταψήφισε τα τέλη.

Από τη ΛΑΣ υποστήριξαν πως οι αυξήσεις θα είναι υπέρογκες και θα κυμανθούν στο 50%, όπως θα συμβεί στον Ιωλκό και στην Άλλη Μεριά.

Η ΛΑΣ ζήτησε μείωση 50% του τιμολογίου και καταψήφισε τη συμπλήρωση και τροποποίηση της απόφασης 419/2015 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, περί καθορισμού τελών και δικαιωμάτων ύδρευσης και αποχέτευσης έτους 2016.

Ο κ. Γαργάλας τόνισε πως οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ζητούν αλλαγές γιατί δεν υπήρξε ούτε διάλογος ούτε συμφωνία της δημοτικής αρχής με τις τοπικέ κοινωνίες και του επιτέθηκε ο Θάνος Θεοδώρου. «Η ασκούμενη πολιτική όταν δεν έχει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών αποτυγχάνει. Και αυτή η πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή θα αποτύχει. Πρέπει το κόστος να καθοριστεί από το ποιες περιοχές υδροδοτούνται από δεκαμενές, ποιες από αντλιοστάσια» ανέφερε ο κ. Γαργάλας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απόστολος Γαλάτης δήλωσε ότι τελείωσε η σπατάληση του νερού. «Ξοδεύεις νερό, θα το πληρώνεις» είπε και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι προκαλώντας την αντίδραση του κ.  Ρηγώνη που απευθύνθηκε στον Θ.Θεοδώρου: «Γιατί δεν πληρώνουμε; Κύριε Θεοδώρου δεν πληρώνουμε;»

«Όταν μου κάνεις bullying την επόμενη φορά, να είμαστε οι δυο μας» ήταν η απάντηση του Απ. Γαλάτη στον Ρηγώνη και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Γκουντέλια: «Βγήκε ένας γιαλαντζί πολιτικός ονόματι Γκουντέλιας και μιλάει.  Αλλά σε αυτό το δρόμο τρέχουν Ferrari, όχι fiatακια 500αράκια». Η Ν.Οικονόμου του απάντησε ότι δεν έχει επιχειρήματα και γι’ αυτό βρίζει.

Ο Θ.Θεοδώρου τοποθετήθηκε και είπε ότι η πολιτική τους είναι να υπάρχει δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Πελατειακή σχέση τέλος», ενώ δήλωσε στην Ν. Οικονόμου ότι θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα επώνυμα για ποιο λόγο το 2011, 2012 και 2013 δεν στάλθηκαν λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ στην Άλλη Μεριά.

Η Ν. Οικονόμου προσπάθησε να απαντήσει και ο Γ. Μουλάς της έκλεισε το μικρόφωνο, του είπε ότι είναι αγένεια και ο Μουλάς απάντησε ότι κουράστηκε.

Στη σημερινή συνεδρίαση ζητήθηκε και το θέμα της τοποθέτησης υδρομέτρων και σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης των ακινήτων στις Τοπικές Κοινότητες Πορταριάς, Μακρινίτσας (συμπεριλαμβανομένης συνοικίας Κουκουράβας), Άλλης Μεριάς, Σταγιατών και Κατηχωρίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητα τα υδρόμετρα αλλά τόνισαν την ανάγκη σωστής τιμολογιακής πολιτικής.

Ο κ. Νομικός, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Άνω Λεχωνίων ανέφερε ότι  στο δήμο Αρτέμιδας έχουν όλοι υδρόμετρα.

Ο Κώστας Μυλωνάς,  πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας, δήλωσε ότι « είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση υδρόμετρων. Να έρθουν να φτιάξουν τον αγωγό που είναι από το 50, να αλλάζουν τους σωλήνες που είναι από αμίαντο και μετά να μιλήσουν για υδρόμετρα.  Να έρθει η δημοτική αρχή πρώτα να κάνει έργα.

«Με την τοποθέτηση υδρομέτρων η οικονομική κατάσταση των συγχωριανών μου είναι ήδη επιβαρυμένη. Λείπουν βασικά πράγματα στην Πορταριά. Διαφώνησε με την τοποθέτηση. Μόνο το 40% των σπιτιών είναι κατοικήσιμα» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Πορταριάς κ. Ρηγίνης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ.Πατσιαντάς ανέφερε πως «Όσοι δεν έχουν υδρόμετρα, πρέπει να τοποθετήσουν καθώς και να γίνει η σύνδεση με αποχετευτικό σύστημα. Κατανοώ τις οικονομικές δυσκολίες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τοποθετηθούν υδρόμετρα».

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ωφέλιμο να υπάρχουν υδρόμετρα σε όλα τα σπίτια. «Είναι άλλο πράγμα η αύξηση των τιμών της ΔΕΥΑΜΒ και άλλο να μην υπάρχει έλεγχος» πρόσθεσε.

Ο Μιχ. Μιτζικός δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν να υπάρχουν υδρόμετρα, αλλά όχι φοβούνται ότι όταν θα τοποθετηθούν, θα υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις. «Οι χρεώσεις πρέπει να είναι πιο χαμηλές για να υπάρχει κίνητρο των κατοίκων να μείνουν στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός και ψήφισε λευκό.

«Αρέσει – δεν αρέσει, κάθε σπίτι πρέπει να έχει υδρόμετρο» είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας αλλά πρόσθεσε αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το