Πολιτική

«Κόσκινο» για υπηρεσίες και υπαλλήλους στο Δημόσιο

Ευρεία σύσκεψη υπό το Γ. Ραγκούση για τις μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο

Πρόβλεψη για 30.000 μετατάξεις και μείωση υπαλλήλων έως το 2013

ΑΘΗΝΑ, 11.

Η πρεμιέρα για τον «Καλλικράτη στο κράτος», που θα φέρει τα πάνω κάτω στο Δημόσιο, έγινε την Τρίτη με τη σύσκεψη όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στην ημερήσια διάταξη των αλλαγών έχουν τεθεί το κλείσιμο ή η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, οι μετατάξεις προσωπικού, το νέο μισθολόγιο και η δημιουργία του «Κυβερνητικού Πάρκου», στο οποίο θα στεγαστούν όλα τα υπουργεία.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης από κόσκινο θα περάσουν το προσωπικό και οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο κ. Ραγκούσης, αμέσως μετά τη σύσκεψη, δήλωσε: «Επειδή το κράτος είναι -σε τελική ανάλυση- οι άνθρωποι που το υπηρετούν, γι΄ αυτό προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ορθολογική αξιοποίηση, αλλά και στην ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης».
Στο σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου, περιλαμβάνονται κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, εξυγίανση των ιδιαίτερα ελλειμματικών ΔΕΚΟ και βεβαίως το νέο μισθολόγιο από το οποίο θα κοπούν τα ειδικά επιδόματα και θα συνδεθούν οι αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Επιπλέον, αναμένονται 30.000 μετατάξεις προσωπικού.
Με τις μετατάξεις από υπηρεσίες και φορείς, που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα, δεν έχουν ιδιαίτερο αντικείμενο εργασίας, ή είναι υπερφορτωμένες από προσωπικό, στοχεύεται η ενδυνάμωση με προσωπικό υπηρεσιών, που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες.
Έναν ακόμη μεγάλο στόχο του υπουργείου Εσωτερικών και πάντα υπό την πίεση της τρόικας για περιστολή των δαπανών, αποτελεί η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 200.000 έως το 2013, κάτι για το οποίο ο κ. Ραγκούσης πρόσφατα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για πέντε αποχωρήσαντες υπαλλήλους, αλλά και την περαιτέρω μείωση κατά 15% των προσλήψεων συμβασιούχων.
Σημειώνεται δε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 και εκτός των μετατάξεων του Καλλικράτη, αναμένεται να μετακινηθούν 15.000 υπάλληλοι από το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 4.000 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων, 4.000 υπάλληλοι που εργάζονται στα περιφερειακά ταμεία και στις διευθύνσεις των ΕΣΠΑ, 5.000 υπάλληλοι από τις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΟΣΕ, καθώς και 1.500 από το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών, που θα καταργηθούν.
Πάντως, παράλληλα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη θεσμοθέτηση της αξιοκρατίας στην υπαλληλική πυραμίδα και άλλες γενικότερες δράσεις, κορυφαίο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον κ. Ραγκούση αποτελεί η αλλαγή της εικόνας, που παρουσιάζει το δημόσιο και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.

Απογραφή προσωπικού
Ο κ. Ραγκούσης γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί καταγραφή του προσωπικού και των δομών του Δημοσίου. Η καταγραφή αυτή θα έχει ποιοτικό χαρακτήρα και δεν θα απαντά μόνον στο ερώτημα πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά κυρίως στα ερωτήματα αν επαρκούν, αν περισσεύουν, αν είναι κατάλληλοι κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα γίνει και «προβολή» για τις αποχωρήσεις του προσωπικού σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ανεξαρτήτως από τη σχέση του πέντε προς ένα. Η καταγραφή του προσωπικού θεωρείται και ως «εργαλείο» για τη λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης που έχει οριστεί στο τέλος Ιουνίου 2011 από τον ΟΟΣΑ, κάτι το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και ως συμβατικός όρος του Μνημονίου.

Αναμόρφωση οργανισμών

Το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα έχει ολοκληρωθεί και το ενιαίο μισθολόγιο, που κρίνεται ως προϋπόθεση για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων (μετατάξεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις προσωπικού κ.λπ.). Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ανενεργών οργανισμών ή των οποίων οι αρμοδιότητές τους (αλληλο)επικαλύπτονται. Στους νέους οργανισμούς των υπουργείων που θα εκπονηθούν, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, θα υπάρχει και περιγραφή θέσεων. Με βάση την περιγραφή θα πραγματοποιούνται στο μέλλον και οι προσλήψεις προσωπικού. Έτσι δεν θα προσλαμβάνεται γενικά προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά προσωπικό με βάση τις συγκεκριμένες ειδικότητες των θέσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών επαναβεβαίωσε και την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί «Κυβερνητικό Πάρκο», στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Δεν απέκλεισε μάλιστα τη δημιουργία του στο Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μία από τις τοποθεσίες που συζητούνται. Ως προϋπόθεση πάντως για τη δημιουργία του Πάρκου θεωρείται η απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αποτίμηση του ύψους των ενοικίων που καταβάλουν οι δημόσιες υπηρεσίες και η καταγραφή των υφιστάμενων κυβερνητικών κτιρίων, έτσι ώστε να καταστεί σαφές το οικονομικό όφελος που θα προκύψει.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές θα αποτυπώνονται σε σχέδιο νόμου το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα του 2011. «Είναι στη ουσία η Λευκή Βίβλος του επιτελικού κράτους», τόνισε με έμφαση. «Επειδή το κράτος είναι σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι που το υπηρετούν, γι΄ αυτό προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ορθολογική αξιοποίηση,  αλλά και στην ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την υλοποίηση της καταγραφής του ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε υπουργείο, θα αναλάβουν περίπου 200 υπάλληλοι, οι οποίοι θα συντονίζονται από ειδική ομάδα που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή και «εξωτερικού εμπειρογνώμονα». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών είναι:
Πρώτον, η βελτίωση του επιτελικού έργου των υπουργείων μέσω της αποσαφήνισης επιτελικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, η άρση των επικαλύψεων που προκαλούνται από τις συναρμοδιότητες και η αποφυγή της κατάτμησης των αρμοδιοτήτων στα πολλαπλά επίπεδα διοίκησης.
Δεύτερον, η ενδυνάμωση και δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των πολιτικών μέσα από τη θέσπιση δεικτών αποδοτικότητας, με υιοθέτηση κατάλληλων μεθοδολογιών και πρακτικών εργαλείων πολιτικής.
Τρίτον, η βελτίωση της λειτουργίας των ελέγχων μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλου θεσμικού και διοικητικού πλαισίου και την αναδιοργάνωση των δομών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα, θα καταγραφεί η υφιστάμενη οργανωτική και επιχειρησιακή κατάσταση όλων των υπουργείων (κεντρικές υπηρεσίες, γενικές και ειδικές γραμματείες, εποπτευόμενοι φορείς), ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό θα «επιστρατευθούν» 198 στελέχη του Δημοσίου. Θα συγκροτηθούν μία Ομάδα Συντονισμού (ΟΣ) στο υπουργείο Εσωτερικών και 16 Ομάδες Καταγραφής (ΟΚ) στα υπουργεία. Τα στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν από την καταγραφή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα διασταυρώνονται με εκείνα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2010. Επιπλέον, θα γίνεται αποτύπωση του κτιριακού και πληροφοριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού γραφείου των υπό εξέταση υπηρεσιών και θα αποτυπώνονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη τους(π.χ. προϋπολογισμός, απολογισμός, ισολογισμός και διαχρονική εξέλιξη αυτών).

«Λόγω της κρισιμότητας του έργου», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, «και του απολύτως περιορισμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, τόσο η Ομάδα Συντονισμού, όσο και οι Ομάδες Καταγραφής θα πρέπει να έχουν, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, πρόσβαση σε οποιοδήποτε στοιχείο απαιτηθεί και θα τους εξασφαλίζεται, από τους υπό εξέταση φορείς, η απρόσκοπτη επαφή και συνεργασία με οποιοδήποτε στέλεχος κριθεί αρμόδιο για την ολοκλήρωση της αποστολής τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το