Πολιτική

Εκλογές «βλέπουν» το 2011 στη ΝΔ

Ικανοποίηση στη Ρηγίλλης από την απήχηση των αλλαγών – Αντίδραση Γ. Βαρβιτσιώτη



ΑΘΗΝΑ, 11.

Αυξημένο θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να καταφύγει σε εκλογές μέσα στο 2011 και συνδέουν την πιθανότητα αυτή με το νέο οργανωτικό σχήμα του κόμματος που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς.
Η ηγεσία της Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η ανασυγκρότηση τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και στην κοινωνία. Στελέχη περί τον πρόεδρο του κόμματος έλεγαν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς μοίρασε ρόλους σε πολλούς νεότερους και παλαιότερους βουλευτές και στελέχη του κόμματος συγκροτώντας ένα σχήμα μάχης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι αυξημένο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να καταφύγει σε εκλογές μέσα στο 2011. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να συγκροτήσει ένα σχήμα με συντονιστές ευρύτερων κύκλων με αυξημένες αρμοδιότητες που θα δημιουργούσε μία άτυπη ιεραρχία, αντιθέτως πήγε σε ένα ευρύ σχήμα όπου όλα τα στελέχη είναι στο ίδιο επίπέδο. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι στρατεύει όσο το δυνατόν περισσότερους στη μάχη των εκλογών ενώ αποφεύγει και τις προσωπικές κόντρες που αποτελούν παθογένεια της ΝΔ.
Εκτός του ευρύτερου σχήματος έμειναν βουλευτές που προβεβλημένες θέσεις επί κυβέρνησης Καραμανλή όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Βαγγέλης Αντώναρος, Γιάννης Παπαθανασίου για λόγους συμβολισμών. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας Περιφερειακής Πολιτικής. Αντίθετα διόρισε σε θέσεις τομεαρχών σχεδόν όλα τα στελέχη που εφέροντο να συνομιλούν με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με προφανή στόχο να εμποδίσει τις νέες αποχωρήσεις και να στερήσει από την Δημοκρατική Συμμαχία δεξαμενή άντλησης στελεχών.
Με τον καινούργιο εκπρόσωπο τον μέχρι τώρα διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου κ. Γιάννη Μιχελάκη έκανε σαφές ότι πηγαίνει σε αλλαγή επικοινωνιακού μοντέλου με διάχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Όπως έλεγε στέλεχος της Ρηγίλλης “το επικοινωνιακό παιχνίδι στο εξής θα γίνει πιο ομαδικό”. Στην επικοινωνιακή ομάδα μετέχουν ακόμη οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι κ.κ. Βασιλική Τζότζολα και Άκης Γεροντόπουλος, ο κ. Σίμος Κεδίκογλου που ορίστηκε επικεφαλής του τομέα Μέσων Ενημέρωσης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου κ. Γιώργος Μουρούτης. Η πρόβλεψη είναι να μην βασίζεται η καθημερινή επικοινωνία μόνο στον εκπρόσωπο αλλά και στα υπόλοιπα πρόσωπα και επιπλέον να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στην προβολή των θέσεων του κόμματος οι τομεάρχες.
Ένας ακόμη στόχος ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το νέο σχήμα διαθέτει «κυβερνησιμότητα» και ότι υπάρχει πλειάδα στελεχών που θα μπορεί ο πρόεδρος να αξιοποιήσει στην «αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ». Διατήρησε τους δύο αντιπροέδρους, αλλά αφαίρεσε τον τομέα Εξωτερικών από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο έδωσε στον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εξυπηρετήσει την πολιτική του στα εξωτερικά την οποία μάλιστα θα ανεβάσει στο προσεχές διάστημα. Σαφές δείγμα γραφής για την εθνική του πολιτική θα δώσει ο κ. Σαμαράς τη μεθεπόμενη εβδομάδα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει.
Στο επόμενο διάστημα μετά τη μετακόμιση στα καινούργια γραφεία του κόμματος θα συγκροτηθεί και ο πρωινός καφές του προέδρου και θα αναδειχθεί μέσα από την καθημερινή λειτουργία και το πιο στενό ηγετικό επιτελείο στο οποίο ούτως ή άλλως συγκαταλέγεται ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι δύο σύμβουλοι κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιώργος Χαρβαλιάς.
Ο κ. Σαμαράς με τη δήλωση που συνόδευσε την ανακοίνωση του νέου σχήματος ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσει με ανατροπές ότι δεν θα επιστρέψει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος και στα στρογγυλεμένα λόγια και ότι θα επιμείνει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και δεν θα ψαρεύει σε θολά νερά», κάτι που όπως επεξηγούσε άνθρωπός του «βάζει τέλος στη φιλολογία περί επιστροφής στην τακτική του μεσαίου χώρου και ξεκαθαρίζει ότι θα κινηθεί σταθερά στην ίδια αντιμνημονιακή κατεύθυνση».

Αντίδραση Γ. Βαρβιτσιώτη
Ο μόνος που εξέφρασε δημοσίως τις ενστάσεις του για την κίνηση του κ. Σαμαρά είναι ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» ανέφερε: «Δεν κατάλαβα κανέναν ανασχηματισμό. Κατάλαβα ένα χύμα πράγμα που επί εβδομάδες διαφημιζόταν. Είναι δυνατόν να έχουμε τόσες γραμματείες και τόσους τομεάρχες; Πώς θα συντονιστεί αυτό το πράγμα». Διαφωνίες όμως εξέφρασε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ και για την πολιτική του κ. Σαμαρά λέγοντας: «Η ΝΔ πρέπει να κάνει ανοίγματα. Να είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Δεν το έχουν καταλάβει οι νυν κρατούντες». Επέμεινε στην ορθότητα της στρατηγικής του μεσαίου χώρου τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή αντλήσεως δυνάμεων». «Δεν μπορούμε να πάμε δεξιά όπως θέλουν μερικοί στη ΝΔ. Πρέπει να ασκήσουμε μία ριζοσπαστική πολιτική που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το