Τοπικά

Κραυγή αγωνίας από νεφροπαθείς για ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητούν την επίλυση των προβλημάτων τους

Αναγκαία κρίνεται η προμήθεια νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο

Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές τόσο στο ΙΚΑ όσο και στο Νοσοκομείο Βόλου, εκφράζουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στο Υπουργείο Υγείας οι νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας. Προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών καθώς και εξοπλισμός του «Αχιλλοπούλειου» με νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι τα βασικά θέματα που θίγουν.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Οι νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας έχουν αποστείλει το τελευταίο διάστημα αρκετές επιστολές σε Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θέτουν. Λόγω όμως της μη αντιμετώπισής τους, οι νεφροπαθείς αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το σύλλογο όσον αφορά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Βόλου και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το πρώτο είναι η έλλειψη γιατρών, καθώς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και μία παθολόγος-νεφρολόγος. Αυτή τη στιγμή εργάζονται ο διευθυντής και δύο επιμελητές.

Το δεύτερο είναι η έλλειψη νοσηλευτριών. Η Μονάδα βάση του καταστατικού πρέπει να λειτουργεί με 21 νοσηλεύτριες συν την προϊσταμένη και τη βοηθό της. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με 16 νοσηλεύτριες συν την προϊστάμενη της σε 105 αιμοκαθαρόμενους ασθενείς σε τρεις βάρδιες ημερησίως συν τα έκτακτα, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την υγεία των ασθενών.

Ο σύλλογος ζητά την πρόσληψη δύο γιατρών νεφρολόγων καθώς και πέντε νοσηλευτριών και μιας βοηθού θαλάμου.

Έλλειψη νέων

μηχανημάτων

Παράλληλα ο σύλλογος νεφροπαθών θίγει και το ζήτημα της έλλειψης καινούριων μηχανημάτων. «Περιμένουμε ακόμα τα δέκα καινούρια μηχανήματα που…έρχονται ακόμη εδώ και τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η καινούρια μας μονάδα. Παρόμοια προβλήματα συναντά κανείς και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Τα υπάρχοντα μηχανήματα που λειτουργούν, είναι δεκαπενταετίας και εικοσαετίας. Επίσης τώρα τελευταία μας έχουν επισημάνει ότι σε Λάρισα και Καρδίτσα τα αναλώσιμα υλικά για την αιμοκάθαρση είναι κακής ποιότητας» τονίζεται από το σύλλογο.

Ένα ακόμη αίτημα του συλλόγου, είναι να λειτουργήσει έστω και κατά το ήμισυ ως Κλινική του Νεφρολογικού Τμήματος, η κλινική των λοιμώξεων που βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ώστε οι νεφροπαθείς να μη  νοσηλεύονται στη Β’ Παθολογική Κλινική.

Οι ελλείψεις

στο ΙΚΑ

Οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας με την επιστολή τους στον πρωθυπουργό θίγουν το ζήτημα των ελλείψεων στο ΙΚΑ και αφενός των οικογενειακών γιατρών, οπότε δεν μπορούν να γράψουν τα φάρμακα, αφετέρου της απουσίας παθολόγων με ειδικότητες που να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού συλλόγου συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες και αποφάσισε να αποστείλει την επιστολή, καθώς μέχρι στιγμής, όσες προσπάθειες και αν έκανε προς το Υπουργείο Εργασίας, δεν βρήκε ανταπόκριση. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Γιαννάκος συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ στην Αθήνα κ. Νικόλη χωρίς όμως να υπάρξει κάποια δέσμευση.

Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: «Κύριε πρωθυπουργέ, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα, όπως διαμαρτυρηθούμε σε εσάς τον ίδιο για την ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και ένα χρόνο τα μέλη του Συλλόγου μας αιμοκαθαρόμενοι, μεταμοσχευμένοι και μέλη με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (και συμπολίτες μας ηλικιωμένοι και μη) με την έλλειψη ιατρών (οικογενειακών) που μέσα στο 2010 συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον 10, με αποτέλεσμα οι απομείναντες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς από τους προαναφερόμενους ιατρούς.

Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση πρόσληψη ιατρών παθολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα ασθενείς μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαρούμενοι και ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τους εναπομείναντες ιατρούς για να γράψουν μια συνταγή να περιμένουν δύο ώρες με το ρολόι στο χέρι, γιατί βρίσκουν μέσα στο ιατρείο 50 και 60 άτομα να περιμένουν. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι μεταμοσχευμένοι απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα τα έχουμε στείλει επανειλημμένως στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Εργασίας και στη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών. Επίσης, στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, στο διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου και στη διοίκηση του ΙΚΑ Βόλου.

Η αγανάκτησή μας είναι μεγάλη. Δεν φταίμε εμείς για τα προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι στην πατρίδα μας. Οι νεφροπαθείς και όλες οι ευπαθείς ομάδες βιώνουν καθημερινά το δρόμο του Γολγοθά, αν θα κάνουν σωστή αιμοκάθαρση, γιατί τα αναλώσιμα υλικά είναι κακής ποιότητας, οι μεταμοσχευμένοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν το δώρο που τους έστειλε ο Θεός και όσοι είναι στη λίστα να βρίσκονται χρόνια στην αναμονή τη στιγμή που δεν γίνεται καμία καμπάνια για δωρητές οργάνων.

Πιστέψαμε σε εσάς πριν από ένα χρόνο που μας υποσχόσασταν καλύτερες μέρες, αλλά δυστυχώς αυτές οι μέρες για μας είναι μαύρες, ειδικά με την ταλαιπωρία που τραβάμε με τους οικογενειακούς ιατρούς (παθολόγους) στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Έχουμε καλέσει αρκετές φορές έναν αρμόδιο υπουργό να επισκεφτεί το Νοσοκομείο του Βόλου και το Υποκατάστημα ΙΚΑ Βόλου.

Ελπίζουμε κ. πρωθυπουργέ αυτή να είναι η τελευταία επιστολή που στέλνουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το