Τοπικά

Δομή που αντιστέκεται σε λυόμενα υπό κατάρρευση…

Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο στη Νέα Ιωνία προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους ROMA

Τα λυόμενα είναι υπό διάλυση

Κουβαλούν στην πλάτη τους όλα τα συστατικά των φαντασιώσεων του φόβου, όπως η φτώχεια, η καταγωγή και η εγκληματικότητα και στην προσπάθειά τους να αλλάξουν ζωή στηρίζονται σε μια δομή που τους προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες αλλά σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί ούτε η ίδια να στεγάσει μέσα στα υπό κατάρρευση λυόμενα τις δικές της ανάγκες.

Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο στη Νέα Ιωνία που προσφέρει υπηρεσίες στους ROMA στεγάζεται σε λυόμενα που έχουν «καταρρεύσει» και ο δήμος πρέπει να παραλάβει κτίριο που βρίσκεται δίπλα από το Ιατροκοινωνικό για να επεκτείνει τις υπηρεσίες του σε αθίγγανους και μετανάστες.

Τα παιδιά των αθιγγάνων που παρακολουθούν τα μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο και οι εργαζόμενοι σε αυτό ζουν σε ένα περιβάλλον απαράδεκτο, με προβλήματα καθαριότητας και ασφάλειας καθώς τα λυόμενα «μπάζουν» νερά και οι αρουραίοι αποτελούν καθημερινή συντροφιά.

Την κατάσταση που επικρατεί στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει χθες σε επίσκεψή του ο αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς.

Στις «άγριες» γειτονιές του Αλιβερίου μια ξεχασμένη από όλους δομή, αυτή του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, βρίσκεται εκεί για να ανοίγει ένα παράθυρο σε παιδιά αθιγγάνων αλλά και στους γονείς, στον σύγχρονο κόσμο.

Στα λυόμενα του Ιατροκοινωνικού Κέντρου τσιγγανόπουλα, που οι γονείς τους αρνούνται, λόγω προκαταλήψεων να τα στείλουν σχολείο και γυναίκες που θέλουν να μάθουν ανάγνωση , παρακολουθούν μαθήματα και απασχολούνται δημιουργικά.

Παιδιά που χάνουν τους φίλους τους λόγω των συνεχών μετακινήσεων των γονιών τους εκεί βρίσκουν αγάπη και προσοχή.

Οι υποδομές όμως περικυκλώνονται συχνά από σκουπίδια και οι τεχνικές υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στα λυόμενα παρότι γνωρίζουν ότι τις παροχές δέχονται παιδιά.

Ο ρατσισμός είναι «εδώ»

Τα υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού της ομάδας και το φαινόμενο υψηλών ποσοστών σχολικής διαρροής, έχουν υποχωρήσει , σε βαθμό που να δημιουργούνται προσδοκίες για το μέλλον που μπορεί να έχει η εναλλακτική εκπαίδευση στην περιοχή.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην σχολική ένταξη, κάτι στο οποίο συνέβαλλαν αποφασιστικά τόσο η βελτίωση των γενικότερων όρων και συνθηκών διαβίωσης τα τελευταία 10 χρόνια, όσο και οι προσπάθειες υποδοχής του 1ου Δημοτικού σχολείου στο Αλιβέρι, στο οποίο εγγράφονται τα παιδιά, χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνουν και τις έξι τάξεις του σχολείου.

Ρόλο έπαιξε επίσης τόσο η ένταξη πολλών παιδιών σε δημιουργική απασχόληση όσο και η συστηματική βοήθεια παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο σε φροντιστηριακού χαρακτήρα στήριξη στα λυόμενα του Ιατροκοινωνικού.

Και παρότι καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να ξεφύγουν από το γκέτο του Αλιβερίου οι τσιγγάνοι, οι «μπαλαμοί» δεν το επιθυμούν.

Ακόμη στο σχολείο του Αλιβερίου υπάρχουν γονείς που δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτούν με τα τσιγγανόπουλα και ρατσιστικά αντιμετωπίζονται και οι ενήλικες.

Πρόσφατα αθίγγανη υπάλληλος του Ιατροκοινωνικού επισκέφθηκε με εκπαιδευόμενες τσιπουράδικο της παραλίας και ο μαγαζάτορας τους απαγόρεψε να ανοίξουν ακόμη και την πόρτα.

«Ήταν μια πράξη βίας αυτό που έγινε», μας είπε η ίδια και σημείωσε πως η πόρτα στην κοινωνία δεν είναι ανοιχτή για τους τσιγγάνους που θέλουν να ενσωματωθούν.

Θα εξελιχθεί η δομή

Για να καταργηθούν τα λυόμενα και να μεταφερθούν σε αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον οι δομές θα πρέπει ο δήμος να παραλάβει κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και κατασκευάστηκε για να τελούν οι τσιγγάνοι τους γάμους τους. Το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ ωστόσο μπορεί να χρησιμεύσει για την εγκατάσταση του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, το οποίο θα μετονομαστεί σε Κέντρο Υποστήριξης Ρομά και μεταναστών. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από υποσταθμό της ΔΕΗ και πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε ο «Δημόκριτος» το Αλιβέρι και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία, μετά από μετρήσεις.

Η νέα δομή που θα έχει εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ θα στηρίξει περισσότερο τα ζητήματα της απασχόλησης και λιγότερο τα ιατροκοινωνικά.

Θα ευνοηθεί η δημιουργία συνεταιρισμών γυναικών και θα υποστηριχθούν ατομικές επιχειρήσεις.

Ο διευθυντής της κοινωφελούς επιχείρησης Ιωνία κ. Νίκος Αντωνάκης εξήγησε χθες στον αντιδήμαρχο κ. Παντσά ότι μέσα από τα νέα κοινοτικά κονδύλια η «αρχαιότερη» δομή στήριξης αθιγγάνων στην Ελλάδα θα εξασφαλίσει πόρους και υποχρεωτικά θα προσλάβει τρία ακόμη άτομα, που θα ενισχύσουν το προσωπικό των τεσσάρων ατόμων που ήδη υπάρχει.

Η δομή έχει εξασφαλισμένους πόρους ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδοτικής ροής μέχρι τον Μάρτιο.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το