Τοπικά

Πτυχές από τη ζωή των εξόριστων φιλοβασιλικών στη Σκόπελο

Το βιβλίο της φιλολόγου Ελένης Σπηλιώτη «Εθνικός Διχασμός. Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο» παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Για το βιβλίο μίλησαν ν η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, η Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και η συγγραφέας.
Κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του Εθνικού Διχασμού η Σκόπελος αποτέλεσε τόπο εκτοπισμού των περισσότερων μελών των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων. Σπ. Λάμπρος, Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη, Παναγής Τσαλδάρης, Ιωάννης Ράλλης, Ζαΐρα Θεοτόκη-Ράλλη, Ευγένιος Ζαλοκώστας, Γεώργιος Μπαλτατζής, Κων. Κουμουνδούρος, Νικ. Τριανταφυλλάκος, Σπ. Στάης, Γεώργιος Α. Βλάχος, Ίων Δραγούμης, ο καθηγητής Μαιευτικής Κ. Λούρος είναι μερικά από τα «ηχηρά» ονόματα εκείνης της εποχής που εκτοπίστηκαν στη Σκόπελο. Πολύ εύστοχα ο Γ. A. Βλάχος έγραφε ότι στην παραλία του νησιού «ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από έναν πλάτανο».


Το βιβλίο ξεφεύγει από τα όρια της Τοπικής Ιστορίας και πραγματεύεται ένα θέμα όχι ιδιαίτερα προτιμημένο από την ιστορική έρευνα: Την αντιβενιζελική παράταξη και μάλιστα την εξορία επιφανών προσωπικοτήτων της στη Σκόπελο για δύο χρόνια 1918-1919.
Πώς συνελήφθησαν και πώς μεταφέρθηκαν οι εκτοπισμένοι; Πού ζούσαν στη Σκόπελο; Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Ποιες οι συζητήσεις τους; Πώς τους αντιμετώπιζαν οι ντόπιοι; Ποια η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στο νησί εκείνη την εποχή; Ποιες οι συνήθειες των ντόπιων; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά η συγγραφέας. Η μελέτη, τοποθετημένη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τεκμηριωμένη με ενδελεχή και μακροχρόνια έρευνα στον Τύπο, στα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, στα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα ορισμένων εξόριστων, στις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες Σκοπελιτών, στα προσωπικά λευκώματα δεσποινίδων του νησιού και ανέκδοτες φωτογραφίες, φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία για το θέμα αυτό.
Πολύ ενδιαφέρον έχουν και οι άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των εξόριστων, οι έρωτες και τα ειδύλλια που αναπτύχθηκαν και οι γάμοι που τελέστηκαν. Κατά τον Γ. Βλάχο, «τρεις εξόριστοι συνήντησαν εν Σκοπέλω την ευτυχίαν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το