Τοπικά

72 χρόνια μύησης στα μυστικά της βυζαντινής μουσικής από τη σχολή της Μητρόπολης Δημητριάδος

Για 72η συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που ιδρύθηκε το 1947 από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη και καθηγητή Μανώλη Χατζημάρκο. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία, είναι πενταετούς φοιτήσεως και παρέχει τίτλους σπουδών, πτυχίο ιεροψάλτη, πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους τους το δικαίωμα μίας θέσης στα ιεροψαλτικά αναλόγια της Εκκλησίας, αλλά και να αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Διευθυντής της Σχολής είναι ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της για δεύτερη χρονιά.

Η Σχολή είναι η αρχαιότερη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1947 από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο και πρωτολειτούργησε σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια ατύπως, χωρίς επισημότητες, κρατική ή εκκλησιαστική αναγνώριση, στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου.
Έκτοτε διέγραψε μία λαμπρή πορεία έως σήμερα 72 χρόνων, κατά την οποία παρήγαγε σπουδαίους μαθητές, οι οποίοι κόσμησαν και κοσμούν μέχρι και σήμερα τα ιεροψαλτικά αναλόγια όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό. Επίσης παρήγαγε μεγάλους δασκάλους της ψαλτικής, οι οποίοι βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα της Σχολής διδάσκουν σήμερα τη βυζαντινή μουσική στη σχολή, σε ωδεία, στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου είναι ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η Σχολή αναγνωρίστηκε επισήμως από την Εκκλησία της Ελλάδας τη δεκαετία του ’80 επί μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστοδούλου και από το ελληνικό κράτος το 1992 πάλι επί Χριστοδούλου, γεγονός που της προσέδωσε άλλη αίγλη και άλλο κύρος, δεδομένου ότι λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Οι τίτλοι σπουδών, τους οποίους παρέχει στους αποφοίτους της, έχουν τη σφραγίδα του κράτους, αποτελώντας ένα προσόν πάρα πολύ σημαντικό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση είτε στην ιδιωτική μουσική εκπαίδευση είτε στη δημόσια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Σχολής, ο σκοπός της είναι πολλαπλός: «Καταρχάς να διδάξει στους ενδιαφερομένους αυτή τη μακραίωνη ψαλτική τέχνη και παράδοση της βυζαντινής μουσικής, η οποία έχει 17 αιώνες ζωής, μέσα από τους οποίους εξελίχθηκε, προήχθη, προόδευσε, άλλαξε, εμπλουτίστηκε και εισήχθη και στη θεία λατρεία, επενδύοντας στην υμνολογία της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτό το άκουσμα το λειτουργικό, στο οποίο κυριαρχεί ο λόγος και η μουσική».

Ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου

Ο ίδιος σημείωσε ότι «για τον εκκλησιαζόμενο αυτός ο τρόπος της λατρείας είναι και ελκυστικός, αφού είναι άλλο πράγμα να έχουμε έναν ξερό λόγο, όσο σπουδαίος, ωραίος και θεολογικός κι αν είναι, και άλλο αυτός ο λόγος να είναι επενδυμένος με μουσικά σχήματα της βυζαντινής παράδοσης».
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που καθιστούν τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής πολύ σημαντική, σύμφωνα με τον διευθυντή της Σχολής, «όπως π.χ. να προσφέρουμε στους μαθητές μας έναν τρόπο προσέγγισης της εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένας δρόμος πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής η βυζαντινή μουσική. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να βρει κανείς τον Θεό, ένας από αυτούς είναι και η ψαλτική. Πράγματι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από την ενασχόλησή τους με την ψαλτική τέχνη και έχουν έρθει κοντά στην Εκκλησία και έχουν γίνει ζωντανά μέλη της».
Άλλος σκοπός είναι να βοηθηθούν και οι εκκλησιαζόμενοι, αλλά και οι προσφέροντες αυτό το ψαλτικό άκουσμα, οι ιεροψάλτες δηλαδή, στην απόκτηση εκκλησιαστικού ήθους. «Το εκκλησιαστικό ήθος μαθαίνεται και διδάσκεται και εμείς στη Σχολή προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε πράξη και όχι να μεταδώσουμε στους μαθητές μας ξερές μουσικές γνώσεις, αλλά να τους διδάξουμε ότι εδώ μαθαίνουμε μία τέχνη ιερή, προσευχητική, λατρευτική, που σκοπό έχει να προάξει την ανθρώπινη ψυχή προς τον ουρανό. Για αυτό δεν παράγουμε και δεν δημιουργούμε μουσικούς καλλιτέχνες, αλλά ιεροψάλτες» πρόσθεσε ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

Στη Σχολή μπορούν να φοιτήσουν από μαθητές του Δημοτικού μέχρι άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών

Στη Σχολή μπορούν να φοιτήσουν από μαθητές του Δημοτικού μέχρι και ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ υπάρχουν παραρτήματα στον Αλμυρό και την Αγιά. Διδάσκουν ιεροψάλτες και καθηγητές, διπλωματούχοι, καταξιωμένοι, αναγνωρισμένοι, που κοσμούν τα ιεροψαλτικά αναλόγια και αγαπούν αυτό που κάνουν.
Ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου άρχισε να διευθύνει τη Σχολή με την ευχή του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Ιγνατίου από πέρσι, διαδεχθείς έναν σπουδαίο δάσκαλο και πρωτοψάλτη, τον προσωπικό του δάσκαλο, τον αείμνηστο Μιχάλη Μελέτη, πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού, ο οποίος διηύθυνε τη Σχολή επί 36 χρόνια, διαδεχθείς και εκείνος επίσης τον δικό του δάσκαλο, τον Μανώλη Χατζημάρκο, ο οποίος για 35 χρόνια διηύθυνε τη Σχολή.

«Είναι βαριά η κληρονομιά και βαριά και βαθιά η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε στους ανθρώπους αυτούς και κυρίως στον άμεσο προκάτοχό μου και δάσκαλό μου, διότι το έργο που επιτέλεσαν, είναι θαυμαστό και το βλέπουμε παντού» κατέληξε ο ίδιος.
Οι εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής άρχισαν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιούνται κάθε μέρα από 6 μ.μ. έως 8 μ.μ., στην έδρα της Σχολής (Αναλήψεως 164Α – Ογλ, πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τις εγγραφές και τα μαθήματα στα τηλέφωνα 2421093517-93509 και 6972838348.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το