Photo Gallery, Τοπικά

30 κέντρα κράτησης για μετανάστες

Ανακοινώσεις Χρυσοχοϊδη μετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας

Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, που είχε συγκαλέσει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.

Οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών, ενώ υπέρ της δημιουργίας τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι “οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους πολίτες”.

Η χαρτογράφηση των κέντρων

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε κατά τη σύσκεψη στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων.

Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.

Κάθε πτέρυγα (1/5 τομέα) 50 ατόμων περιλαμβάνει:

– Χώρους διαμονής

-Χώρο εστιατορίου

-Χώρους υγιεινής (WC, ντους)

-Χώρο θρησκευτικής λατρείας

-Υπαίθριο χώρο άθλησης

-Ελεύθερους χώρους – προαυλισμού

-Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) και θα είναι ύψους 3 μέτρων.

-Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).

-Φύλαξη

-Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό

-Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας

-Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)

-Ανταποδοτικά Οφέλη

– Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)

-Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)

-Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering

-Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας

-Συνεργείο καθαρισμού

-Συνεργεία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης

-Εκμετάλλευση κιλικίων

Υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια).

Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.

 

«Όχι» Αγοραστού στη δημιουργία Χώρου Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών 

«Όχι» στη δημιουργία Χώρου Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών στη Θεσσαλία είπε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί με τη επικείμενη ίδρυση Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στην Κοζάνη και την έντονη αντίδραση των κατοίκων.

Μπροστά στον κίνδυνο της γενίκευσης των αντιδράσεων ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους περιφερειάρχες σε σύσκεψη, για να συζητήσουν θέματα του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δημιουργία τριών κέντρων υποδοχής σε κάθε Περιφέρεια.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «ανέλυσα στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη την προσωπική μου άποψη η οποία είναι αρνητική στη δημιουργία χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών παραθέτοντας τα επιχειρήματά μου για αυτή τη θέση. Το πρώτο είναι ότι δεν το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον, η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011 μπήκαν στη Θεσσαλία 1.272 παράνομοι μετανάστες, αριθμός που είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Τρίτον, στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν οι χώροι για να δημιουργούν τέτοιου είδους κέντρα υποδοχής. Τέταρτον, δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους, ούτε έχει καθοριστεί ο φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη τους».

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το μέτρο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει οριζόντια, δηλαδή από τη στιγμή που ορισμένες περιφέρειες έχουν πρόβλημα, να μην γίνουν κέντρα παντού. Μάλιστα σημείωσε ότι υπήρχαν στη σύσκεψη και περιφερειάρχες που δεν ήταν αρνητικοί στην ίδρυση κέντρων στις περιοχές τους.

Πάντως στο ερώτημα, αν το Υπουργείο επιβάλει την ίδρυση των κέντρων υποδοχής, η απάντηση είναι πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της θεσμοθέτησης αυτής της διαδικασίας.

Το θέμα θα συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ θα ζητηθεί και η άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Συνεδρίαση Συμβουλίου

Συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όπου μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι τα εξής: 1) Έγκριση υποβολής πρότασης για ένταξη του έργου: «Κατασκευή νέας γέφυρας στα τρία ποτάμια» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007 – 2013», 2) αίτημα για τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την επίβλεψη, παρακολούθηση και υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων στους οικισμούς Πατητήρι – Βότση και χώρα του Δήμου Αλοννήσου, 3) συγκρότηση επιτροπών του άρθρου 7 του Ν. 2323/1995 (λαϊκές αγορές) για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλίας.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το