Photo Gallery, Τοπικά

Μπαράζ πυρκαγιών και συλλήψεις αγροτών

Έτρεχαν και δεν έφταναν χθες, όλη μέρα, οι πυροσβέστες σε όλο σχεδόν το Νομό Μαγνησίας λόγω πυρκαγιών που είχαν ανάψει στα χωράφια τους αγρότες

 

Μπαράζ πυρκαγιών, σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά σε μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους, ξέσπασαν χθες το μεσημέρι, από τις 12 περίπου έως τις 1.30, στο Νομό Μαγνησίας. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου σήμανε στην κυριολεξία συναγερμός και ήταν οι πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών πριν ακόμη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η αιτία των πυρκαγιών είναι ίδια: Κάψιμο κλαδιών χωρίς λήψη μέτρων. Οι πυροσβέστες συνέλαβαν τρία άτομα για φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Κατηχώρι, το Ανήλιο (Άγιος Γεώργιος) και τη Ζαγορά (Άγιος Δημήτριος).

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κάνουν έκκληση σε όλους, ειδικά στους αγρότες, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν ανάβουν φωτιά για να κάψουν κλαδιά, να ενημερώνουν φυσικά προηγουμένως την Υπηρεσία και τονίζουν ότι μετά την 1η Μαΐου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε.

Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας, εκδηλώθηκαν φωτιές στη Φυλάκη Αλμυρού, το Ανήλιο, τη Ζαγορά, το Λαύκο, τη Σκόπελο και το Κατηχώρι. Η μεγαλύτερη ήταν αυτή στο Κατηχώρι που κινητοποίησε πυροσβεστικές δυνάμεις και από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Οι συλλήψεις αφορούν στις πυρκαγιές Κατηχωρίου, Ανηλίου και Ζαγοράς. Οι συλληφθέντες για τις φωτιές σε Ανήλιο και Ζαγορά αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα και θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο του Τριμελούς. Ο 50χρονος συλληφθείς για τη φωτιά στο Κατηχώρι θα οδηγηθεί σήμερα στο Αυτόφωρο.

Μόλις το θερμόμετρο ανέβηκε (χθες η θερμοκρασία το μεσημέρι ήταν περίπου στους 23 βαθμούς Κελσίου) ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές, σε δασικές-αγροτικές περιοχές, ανοίγοντας στην ουσία «την αυλαία» της φετινής περιόδου. Στην Πυροσβεστική είχε σημάνει γενική επιφυλακή και όλες οι δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα. Όλες οι φωτιές ήταν σε δύσβατες περιοχές, γι’ αυτό και η κατάσβεσή τους ήταν δύσκολη.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αφορούσε στο Κατηχώρι. Εκεί η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε χωράφι και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δασική περιοχή, πιο κάτω από το  κέντρο «Ορτανσιές». Από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές πάλευαν να τη θέσουν υπό έλεγχο, καθώς ο κίνδυνος να επεκταθεί σε κατοικημένη περιοχή ήταν άμεσος. Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν 20 πυροσβεστικά οχήματα (κατέφθασαν από τη Λάρισα και τους Σοφάδες) και 70 πυροσβέστες. Χρησιμοποιήθηκαν οι πυροσβέστες του πεζοπόρου τμήματος, αφού η φωτιά έκαιγε σε ρεματιά. Στις 8 το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο και αφού έκαψε βλάστηση και καλλιέργειες σε έκταση 50 στρεμμάτων. Ο κίνδυνος για αγροικίες και μία εκκλησία ήταν ορατός γι’ αυτό και οι προσπάθειες κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα επίμονες και η περιοχή ήταν δύσκολα προσβάσιμη. Στην κατάσβεση βοήθησαν και κάτοικοι του Κατηχωρίου.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου υπήρξαν τρεις εστίες πυρκαγιάς λόγω καύσης κλαδιών από τους αγρότες. Στη μία περίπτωση η φωτιά ξέσπασε στις 10:30 το πρωί πάνω από τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζαγοράς και έκαψε κυρίως αγροτικές καλλιέργειες σε έκταση 15 στρεμμάτων. Τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3 το μεσημέρι. Η άλλη εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μακρυρράχης, στις 12:30 περίπου το μεσημέρι και σβήστηκε μία ώρα αργότερα. Η τρίτη εστία, η μεγαλύτερη, εκδηλώθηκε σε περιοχή μεταξύ Μακρυράχης και Ανηλίου. Κάηκαν

χόρτα και καλλιέργειες σε έκταση περίπου 20 περίπου στρεμμάτων. Η φωτιά σβήστηκε περίπου στις 4 το απόγευμα. Εκτός από τους πυροσβέστες σημαντική ήταν η συμβολή των ανθρώπων της εθελοντικής ομάδας του Πυροσβεστικού Σταθμού του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου που εδρεύει στο Μούρεσι. Στην περιοχή της Ζαγοράς χρησιμοποιήθηκαν οκτώ συνολικά πυροσβεστικά οχήματα.

Το μεσημέρι εκδηλώθηκαν φωτιές, επίσης, στο Νότιο Πήλιο – ορεινή περιοχή του Λαύκου – και τη Σκόπελο. Και στις δύο περιπτώσεις άμεση και αποτελεσματική ήταν επέμβαση των πυροσβεστών. Οι φωτιές κατασβέστηκαν πριν πάρουν διαστάσεις. Ήταν όλες σε αγροτικές-δασικές περιοχές και αποδίδονται σε καύση ξύλων.

Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε και στη Φυλάκη του Δήμου Αλμυρού. Είναι η περιοχή, που κατά την περσινή περίοδο, κατέγραψε τις περισσότερες πυρκαγιές και οι οποίες αποδόθηκαν σε καύση ξύλων από αγρότες. Για τη χθεσινή φωτιά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός αγρότη. Από τη φωτιά κάηκε βλάστηση και καλλιέργειες σε μικρή έκταση. Στη Φυλάκη μετέβησαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Βόλου και εννέα πυροσβέστες.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το