Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

28 εκατομμύρια οι διαταγές πληρωμής

Νέα αύξηση καταγράφεται στις αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Πρωτοδικείου Βόλου
Νέα αύξηση καταγράφεται στις αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Πρωτοδικείου Βόλου

 

Νέα αύξηση καταγράφεται στις αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Πρωτοδικείου Βόλου για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2013 σε σύγκριση τόσο με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012, όσο και με το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 15,4 εκατομμύρια ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό του αντίστοιχου διμήνου του 2012 (ήταν 7,7 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό δε που αντιστοιχεί στις διαταγές πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2013 ανέρχεται σε 12,6 εκατομμύρια ευρώ. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ο ρυθμός κατάθεσης και έκδοσης αποφάσεων διαταγών πληρωμής του Πρωτοδικείου Βόλου είναι ανάλογος με εκείνος του 2011, οπότε και καταγράφηκε ρεκόρ αποφάσεων για τα δεδομένα της Μαγνησίας. Και φυσικά δείχνει τη βαθιά οικονομική κρίση σε τοπικό επίπεδο και την τεράστια «ασφυξία» των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του Νομού και της τοπικής οικονομίας.

Το 2012 παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση των αποφάσεων διαταγών πληρωμής, ενώ τη χρονιά που διανύουμε όλα δείχνουν πως το πρόβλημα διογκώθηκε.

Οι αιτήσεις διαταγών πληρωμής είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία – κατά 95% – από τις τράπεζες και αφορούν επαγγελματικά δάνεια. Όσα δάνεια είχαν απομείνει ακόμη «ανοικτά» από τις τράπεζες και οι δανειολήπτες – επαγγελματίες επί το πλείστον – «πάλευαν» να τα εξυπηρετήσουν, τώρα «κλείνουν» αφού δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτά. Οι αιτήσεις κατατίθενται ομαδικά και μάλιστα από δικηγόρους Αθηνών σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Το υπόλοιπο 50% έχει κατατεθεί από δικηγόρους του Βόλου ή άλλων περιοχών, μεμονωμένα, για λογαριασμό και πάλι των τραπεζών.

Από την αρχή του 2013 μέχρι το τέλος Απριλίου (δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του έτους) εκδόθηκαν 395 διαταγές πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 εκδόθηκαν 339 αποφάσεις.

Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2013 εκδόθηκαν 193 αποφάσεις, ενώ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2012 180 αποφάσεις.

Αύξηση 23% υπολογίζεται στις διαταγές πληρωμής του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, οι οποίες κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012 και 2011. Οι τράπεζες, στην κυριολεξία, «σαρώνουν» τους οφειλέτες καθυστερημένων δανείων με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για έκδοση διαταγής πληρωμής και στη συνέχεια πρόγραμμα πλειστηριασμού ή κατάσχεσης.

Η αξία των διαταγών πληρωμής του πρώτου διμήνου τρέχοντος έτους ανέρχεται σε 12.648.623 ευρώ. Εκδόθηκαν 202 αποφάσεις, όλες σχεδόν αφορούν οφειλέτες τραπεζών.

Όλο και πιο βαθιά στην κρίση

Το αντίστοιχο διάστημα – δηλαδή το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2012, εκδόθηκαν 159 αποφάσεις και το 2011 164 αποφάσεις. Σημειώνεται ότι το 2011 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ αποφάσεων διαταγών πληρωμής, η αξία των οποίων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό για τρίτη συνεχή χρονιά, όσο δηλαδή διαρκή η βαθιά οικονομική κρίση της χώρας.

Ο «κύκλος» των εργολάβων και προμηθευτών, και των οφειλών προς τρίτους, οι οποίοι διεκδικούσαν ανεξόφλητα τιμολόγια φαίνεται πως έχει «κλείσει» και έχει «ανοίξει» ο κύκλος των τραπεζών. Οι διαταγές πληρωμής του 2012 – η συντριπτική τους πλειοψηφία – και αυτών του πρώτου τετραμήνου του 2013 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά δάνεια, αλληλόχρεους λογαριασμούς και λιγότερες επιταγές.

Οι αιτήσεις προέρχονται από τις τράπεζες που προσπαθούν να «μαζέψουν» το χρήμα που είχαν δώσει. Οι περισσότερες αφορούν σε μη εξοφλημένα δάνεια, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά και «κλείσιμο» επαγγελματικών δανείων.

Υπενθυμίζεται και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου το 2012 εκδόθηκαν 1.080 διαταγές αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το 2011 εκδόθηκαν 1.223 διαταγές πληρωμής συνολικής αξίας 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 εκδόθηκαν 1.030, το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008 649 και το 2007 437.

Αύξηση, 30% περίπου, καταγράφεται στις εκδοθείσες αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου όπου οι προσφυγές αφορούν σε ποσά μέχρι 20.000 ευρώ (από 12.000 που ήταν μέχρι πρότινος). Κυρίως πιστωτικές κάρτες, μη καταβολή ενοικίων και κοινόχρηστων, επαγγελματιών και ιδιωτών για δάνεια και ανεξόφλητες επιταγές. Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

1.000 αιτήσεις για υπερχρεωμένα

Και τον Ιανουάριο του 2013 συνεχίστηκε η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο – κυρίως από τράπεζες για πιστωτικές κάρτες – αν και στο Ειρηνοδικείο καθημερινές είναι οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο προσδιορισμός για συζήτηση γίνεται τώρα από το 2014. Έως τώρα έχουν κατατεθεί 1.000 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πιέζουν ασφυκτικά οι τράπεζες

Ένα πολύ σημαντικό και νέο στοιχείο, που μαρτυρεί και τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, είναι ότι η κατάθεση πολλών πλέον δικογράφων για έκδοση διαταγών πληρωμής γίνεται από δικηγόρους άλλων πόλεων και κυρίως της Αθήνας.

Δικηγόροι, οι οποίοι έχουν έδρα την Αθήνα ή είναι υπάλληλοι δικηγορικής εταιρείας, εμφανίζονται στο Πρωτοδικείο Βόλου και καταθέτουν αιτήσεις διαταγών πληρωμής για λογαριασμό τραπεζών. Τούτο έχει περιορίσει την ύλη δικηγόρων του Βόλου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από το Σεπτέμβριο και μετά η κατάθεση αιτήσεων διαταγών πληρωμής στο Πρωτοδικείο γίνονταν από δικηγόρους εκπροσώπους τραπεζών. Σε αρκετές δε περιπτώσεις η κατάθεση ήταν ομαδική. Και τούτο επειδή οι τράπεζες επιχειρούσαν να πιέσουν με τον τρόπο αυτό τους δανειολήπτες (κυρίως επαγγελματίες με μεγάλα δάνεια), καθώς γίνονταν αντιληπτό ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα τους οδηγούσε σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Οι περισσότερες αφορούν – ειδικά το τελευταίο τετράμηνο – σε αλληλόχρεους λογαριασμούς, επαγγελματικά δάνεια και επιταγές. Τα ποσά κυμαίνονται από 20.000 έως και 400.000 ευρώ. Από το μήνα Νοέμβριο και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των διαταγών πληρωμής προέρχονται από τράπεζες, οι οποίες πίεζαν ασφυκτικά τους δανειολήπτες – κυρίως τους ασυνεπείς – για κλείσιμο λογαριασμών και καταβολές των δανείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το