Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Το ψάρι δεν ελκύει τους έφηβους στο Βόλο

ΨΑΡΙΑ

Μολονότι ο Βόλος είναι παραθαλάσσια πόλη, εντούτοις οι έφηβοι δεν ελκύονται από το ψάρι για το συμπεριλάβουν στο γεύμα ή το δείπνο τους κάποιες φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου, όπου καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πως οι έφηβοι λαμβάνουν πρωινό, ενώ αποφεύγουν τα ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά). Παράλληλα δεν έλκονται ιδιαίτερα από το λεγόμενο «γρήγορο φαγητό», ενώ ένας στους δύο μαθητές τρώει φρούτο καθημερινά. Επίσης μόνο ένα 6% των μαθητών δήλωσε ότι είναι χορτοφάγοι.

Το 4ο Γενικό Λύκειο συμμετέχει σε πρόγραμμα Comenius με άλλες πέντε χώρες με θέμα τη μάθηση και την παροχή κινήτρων για μια πιο υγιεινή ζωή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών της Α’ και Β’ Τάξης, όπου συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παππάς υπογράμμισε πως συντάχτηκε το ερωτηματολόγιο και μοιράστηκε στους μαθητές των δύο Τάξεων. Σε γενικές γραμμές οι μαθητές έχουν συνείδηση της σωστής διατροφής και μάλιστα πολλές απαντήσεις με εξέπληξαν. Μόνο σε μία απάντηση δημιουργείται ένας προβληματισμός. Αφορά το ψάρι που οι περισσότεροι δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό, αφού αποτελεί ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Μαρία Βαμβακά που συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius, είπε πως όλοι οι έφηβοι έχουν συναίσθηση του τι πρέπει να τρώνε και τι όχι. Κάποιες φορές όμως, παρασύρονται, αφού είναι πιο νόστιμο να φάνε μια σοκολάτα από μια σαλάτα. Βέβαια οι γονείς πιέζουν τους μαθητές να συνηθίσουν στην υγιεινή διατροφή. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων, και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αυτά τα προγράμματα στα σχολεία, ώστε να ενημερώνονται οι μαθητές.

Από την πλευρά του ο μαθητής της Α’ Τάξης Στάθης Στύλας υπογράμμισε πως οι γονείς από τη μια θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά από την άλλη όμως αγχώνονται και τα πιέζουν να τρώνε πολύ, κάτι σαν «κατοχικό σύνδρομο», με συνέπεια να εκδηλώνονται φαινόμενα παχυσαρκίας. Βέβαια οι διατροφικές τάσεις των Ελλήνων μαθητών δεν απέχουν πολύ από τις κοινώς αποδεκτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γενικότερα τα παιδιά τηρούν τα πέντε βασικά γεύματα της ημέρας που είναι πολύ βασικό και δεν αποφεύγουν το πρωινό τους. Το δυσάρεστο είναι πως ορισμένοι έχουν αποκλείσει εντελώς το ψάρι από τη διατροφή τους. Το ψάρι δεν είναι τόσο προσιτό στους νέους, ίσως γιατί δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του γρήγορου φαγητού και του τόσο γευστικού, αν και είμαστε μια παραθαλάσσια πόλη.

Στη σημασία του πρωινού αναφέρθηκε η μαθήτρια της Α’ Τάξης Βασιλική Πολυμεροπούλου, η οποία είπε ότι οι έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν ένα πλήρες πρωινό, αφού δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα. Οι μαθητές βοηθιούνται ιδιαίτερα λαμβάνοντας ένα πρωινό για να αντεπεξέλθουν ιδίως στις πρώτες ώρες των μαθημάτων.

 

Τα συμπεράσματα

 

Έξι στους δέκα μαθητές τρώνε κάθε ημέρα πρωινό, 18% «συχνά», 14% «σπάνια» και 8% «ποτέ».

Είναι ενδιαφέρον το στοιχείο πως σύμφωνα με την έρευνα το 66% των μαθητών απάντησε πως σπάνια τρώει ανθυγιεινό, πρόχειρο φαγητό, ενώ ένα 34% απάντησε «συχνά» που σημαίνει ότι πλέον οι έφηβοι λόγω της καλύτερης ενημέρωσης προσπαθούν να μην επιδίδονται τόσο στο «γρήγορο φαγητό».

Ένας σημαντικός αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα τρώει συνήθως σνακ, όπως επίσης μόνο λίγοι από αυτούς παραλείπουν τα μικρά πρωινά / απογευματινά γεύματα

. Ειδικότερα ένα ποσοστό 36% απάντησε πως τρώει «πάντα» ένα σνακ, ένα 52% «συχνά», ένα 8% «σπάνια» και ένα 4% «ποτέ».

Οι σαλάτες και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων ελληνικών καθημερινών γευμάτων. Οι μαθητές απάντησαν σε ποσοστό 84% πως στο γεύμα ή το δείπνο τρώνε σαλάτα ή λαχανικά καθημερινά ή πολύ συχνά, ενώ ένα 14% είπε «σπάνια».

Οι σούπες στην Ελλάδα αναμφίβολα δεν ανήκουν στα αγαπημένα πιάτα των εφήβων, καθώς σε σχετική ερώτηση ένα 26% θα φάει σούπες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ ένα 70% πιο σπάνια.

Οι Έλληνες μαθητές δεν συνηθίζουν να επιλέγουν τα ψάρια (ως γεύματα), ενώ κάποιοι από αυτούς ποτέ δεν τρώνε τέτοια γεύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ερωτηθέντων τρώει ψάρια σπάνια, ενώ ένα 28% θα φάει δύο ή τρεις φορές.

Πολλοί μαθητές έχουν επίγνωση της υψηλής αξίας σε βιταμίνες των φρούτων, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Έτσι ένα 52% των μαθητών τρώει φρούτο καθημερινά, ενώ ένα ποσοστό 34% δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης ένα ποσοστό 14% θα φάει πιο σπάνια.

Στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των μαθητών που πίνει ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά) συχνά ή καθημερινά. Πάντως ένα ποσοστό 44% δήλωσε ότι δεν πίνει ποτέ και ένα ποσοστό 34% σπάνια.

Οι περισσότεροι μαθητές συνήθως τρώνε επιδόρπια μετά από μεγάλα γεύματα, τα πιο δημοφιλή από τα οποία είναι τα κέικ και τα γλυκίσματα με φρούτα.

Οι περισσότεροι έφηβοι στην Ελλάδα επιλέγουν τα φυσικά ποτά, όπως το νερό, ενώ το τσάι και οι χυμοί απουσιάζουν από το ελληνικό τραπέζι.

Η πλειοψηφία των μαθητών, γύρω στο 92%, δεν χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτη, τυρί) είναι σίγουρα μερικά από τα πιο γνωστά στοιχεία της ελληνικής διατροφής, με τη φέτα να αποτελεί το πιο δημοφιλές έδεσμα των διατροφικών συνηθειών μας.

Οι Έλληνες μαθητές είναι ενημερωμένοι αρκετά ώστε να κάνουν σωστές επιλογές, όσον αφορά στην αξία του κάθε προϊόντος.

Μόνο λιγοστοί, γύρω στο 6%, μαθητές ζουν αποκλειστικά με χορτοφαγία και όχι με διατροφή που βασίζεται στο κρέας.

Καθημερινά στην Ελλάδα καταναλώνεται σημαντική ποσότητα νερού από την πλειοψηφία των εφήβων. Ειδικότερα στο ερώτημα «Πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό πηγής ή φιλτραρισμένο;» το 66% απάντησε θετικά.

 

Μόνο λίγοι μαθητές δίνουν προσοχή στο πόσο σημαντικό είναι το μάσημα των τροφών πριν από την κατάποση.

Μολονότι πολλοί μαθητές είναι ικανοποιημένοι με το βάρος τους, μερικοί από αυτούς δεν αισθάνονται πραγματικά ευχαριστημένοι.

Συνολικά, οι περισσότεροι μαθητές (ποσοστό 84%) πιστεύουν ότι οι διατροφικές τους συνήθειες είναι σχετικά υγιεινές, με μια μικρή εξαίρεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το