Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Φως» στις ελληνογερμανικές σχέσεις με φόντο τον τουρισμό στη Μαγνησία

Τουρισμός

«Ταφόπλακα» στην κρίση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που καλλιεργούνται μέσα από στερεότυπα με αφορμή την κρίση, θέλησε να βάλει χθες το ελληνογερμανικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Πορταριά, για το χειμερινό τουρισμό.

«Πρωταγωνιστής» του συνεδρίου ήταν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς.

«Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία» ήταν το μήνυμα που έδωσαν οι Γερμανοί ειδικοί τεχνοκράτες στην αξιοποίηση χιονοδρομικών κέντρων, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πορταριά και στο ομώνυμο ξενοδοχείο, για το χειμερινό τουρισμό, ο οποίος έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο, ειδικά στη Μαγνησία.

Μεταφορά τεχνογνωσίας από τους ειδικούς γερμανούς τεχνοκράτες των καλύτερων χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης αφορούσε η χθεσινή συνάντηση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Το συνέδριο υποστηρίχθηκε από το Δήμο Βόλου, το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, το Γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, την Ένωση Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Hanns Seidel στο Μόναχο της Γερμανίας.

Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας μετέφεραν τεχνογνωσία, σε θέματα χειμερινού τουρισμού, όπως είναι οι εξελίξεις στη ζήτηση και τη συμπεριφορά ταξιδιωτών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο ευφυής σχεδιασμός και η καινοτομία του τουριστικού προϊόντος, ο βιώσιμος χειμερινός τουρισμός, ο εναλλακτικός τουριστικός σχεδιασμός.

Επέμειναν οι γερμανοί πως το μυστικό της επιτυχίας, ακόμη και για χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλό υψόμετρο, όπως αυτό του Πηλίου, είναι η κάθε δυνατή συνεργασία φορέων, τοπικών επιχειρηματιών, κατοίκων και ιδιωτών επενδυτών για την ανάδειξη και αξιοποίηση κάθε πλεονεκτήματος που μπορεί να υπάρχει ή να εφευρεθεί σε μια περιοχή.

«Σε αυτό το επίπεδο πάσχουμε σοβαρά…» ήταν η «σημείωση» του δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Αντώνογλου, ο οποίος έδειξε να βρίσκεται σε ανοιχτή συνεργασία με το γερμανικό προξενείο για την αναζήτηση επενδυτικών σχεδίων χρηματοδότησης του τελεφερίκ, που κοστολογείται σε 40 εκ. ευρώ.

Η δημιουργία του τελεφερίκ με πεντάστερο ξενοδοχείο, το οποίο μπορεί να διαθέτει και καζίνο.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και ξεκινούν από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα με την ανάπτυξη του γερμανικού φιλελληνισμού για τη στήριξη του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Στη μετέπειτα πορεία, πέρασαν από μεγάλες δοκιμασίες που κορυφώθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις θηριωδίες των ναζιστών και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου θέλησε να σταθεί μόνο στο κεφάλαιο πριν και μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Κλείνουμε τα τραύματα της κατοχής και προχωράμε»

Το συμβολισμό της ελληνογερμανικής συνεργασίας μακριά από διχασμούς έδωσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, που είναι ο πρώτος δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε τη συμμετοχή του στο ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες, δήμοι, άνθρωποι» (GRDE) με σκοπό τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων, αλλά και επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

«Μαζί με τους εταίρους μας την οικονομική κρίση πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία» είπε και αφού παρουσίασε το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, στο οποίο έχουν γίνει επενδύσεις και είναι κερδοφόρο, δήλωσε ότι τους λαούς δεν μπορούν να τους χωρίζουν τοίχοι.

«Εμείς θέλουμε να μας υποδείξουν οι φίλοι και εταίροι μας Γερμανοί που είναι ειδικοί το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο για την ανάδειξη ενός χιονοδρομικού που βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να είναι κερδοφόρο, με μόλις 4-5 μήνες λειτουργίας. Εμείς συμμετέχουμε στην ελληνογερμανική συνέλευση μακριά από καχυποψίες. Πέρασαν 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα. Τιμάμε τους νεκρούς, διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή, κλείνουμε τα τραύματα και κοιτάμε το μέλλον. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και κρίνεται στα διεθνή δικαστήρια. Δεν απεμπολούμε τίποτα.

Η συνεργασία με τη γερμανική πλευρά μπορεί να αποδώσει σημαντικά και σε μια συνάντηση όπου συμμετείχα με συνεργαζόμενο με τα Καλάβρυτα γερμανικό δήμο, μετέφεραν ότι η Μαγνησία και τα Καλάβρυτα διαθέτουν προνομιούχα χιονοδρομικά που «κοιτούν» στη θάλασσα. Πήραμε πολλά από τους εταίρους μας από αυτή τη συνεργασία» δήλωσε.

Θεωρήθηκε εξαιρετική η πρωτοβουλία αδελφοποίησης πόλεων όπως αυτή που καλλιεργείται από το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή δήμοι ελληνικοί και γερμανικοί που ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, καθώς ύστερα από τέτοιες επαφές, τα στερεότυπα αποδυναμώνονται.

Ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλία κ. Παπαρίζος τόνισε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του δικτύου «Περιφέρειες, δήμοι, άνθρωποι» (GRDE), είναι μια δύσκολη υπόθεση και γι’ αυτό ευθύνεται η ελληνική γραφειοκρατία, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματα είναι θετικά.

«Όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή τη συνεργασία σφάλουν γιατί οι γενικεύσεις, οι αφορισμοί και οι αγκυλώσεις μόνο στασιμότητα φέρνουν. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων έκανε τη μεγάλη υπέρβαση, όταν ο τόπος του είναι αυτός που έζησε τη μεγαλύτερη θηριωδία. Κάνει αυτό που πρέπει, είναι ο μόνος που δικαιούται να μιλά και μετά από αυτόν κανείς δεν νομιμοποιείται να είναι βασιλικότερος του βασιλέως…» δήλωσε.

Τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με τους γερμανούς εμπειρογνώμονες σημείωσε ο πρόεδρος του δικτύου χιονοδρομικών κέντρων κ. Παπαχρήστος, που δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δεν είναι ανάγκη να αναζητείται στο εξωτερικό τεχνογνωσία, αλλά η τεχνογνωσία να «έρχεται στην Ελλάδα», για να απαντήσει σε όλα τα μεγάλα προβλήματα.

«Να μιλάμε ο ένας με τον άλλον»

Η κ. Τζένη Καπέλλου, διευθύντρια του ιδρύματος Hanns-Seidel, τόνισε με αφορμή την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, ότι είναι καλύτερο να «μιλάμε ο ένας με τον άλλον, παρά ο ένας για τον άλλον». Τόνισε ότι το ίδρυμα προωθεί προϊόντα και περιοχές στις γερμανικές αγορές, ενώ για πρώτη φορά ασχολείται με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Σύντομο χαιρετισμό, μέσω του οποίου ευχήθηκε να αναδειχθεί το χιονοδρομικό κέντρο σε σημείο αναφοράς για ανάπτυξη τουρισμού 12 μήνες το χρόνο, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης.

«Δεν υπάρχει πολιτική χειμερινού τουρισμού»

Ο δήμαρχος Βόλου τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ομολογήσει πως ουδέποτε απέκτησε πολιτική χειμερινού τουρισμού και όλες οι στρατηγικές στηρίχθηκαν στη διαχείριση της εποχικότητας.

«Ο Βόλος και η Μαγνησία προσφέρονται για 12μηνο τουρισμό και πρέπει να δούμε πλέον πού και σε ποιους απευθυνόμαστε» είπε και υποστήριξε το μοντέλο του τριήμερου τουρισμού αναψυχής, με προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που έχει προκρίνει ο Νομός.

Εκτίμησε ότι η μικρή περίοδος διάρκειας του χειμώνα είναι αποτρεπτική για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, ωστόσο σημείωσε ότι το χιονοδρομικό ως σημείο αναφοράς και πολλαπλών δράσεων μπορεί να λειτουργεί δώδεκα μήνες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το