Τοπικά

25 χρόνια Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας «γεννήθηκε» το 1992 και έχει να δείξει πλούσια πολιτιστική δράση μέσα από τα 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα του Βόλου. Ο Σύλλογος όπως ήταν φυσικό έχει σκοπό τη διατήρηση της μεγάλης θρακιώτικης παράδοσης, τη μετάδοση των ηθών και εθίμων των προγόνων στους απογόνους. Στον Σύλλογο βρίσκονται όσοι κατάγονται ή έχουν ρίζες από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, Ανατολικής και Βόρειας.

Από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την υποδοχή από τον πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Βόλου ιδρύθηκε το 1992. Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας εκπροσωπεί τους τρεις Νομούς της ελληνικής Θράκης, δηλαδή τον Νομό Ξάνθης, τον Νομό Ροδόπης και τον Νομό Έβρου, καθώς και όσους Θρακιώτες διαβιούν στον Νομό Μαγνησίας και κατάγονται ή έχουν ρίζες από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, δηλαδή Ανατολικής και Βόρειας.
Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας έχει ως σκοπούς τη διατήρηση της μεγάλης θρακιώτικης παράδοσης και τη μετάδοση των ηθών και των εθίμων των προγόνων Θρακιωτών στους απογόνους.
Το έργο του Συλλόγου Θρακών Νομού Μαγνησίας είναι μεγάλο και έχει συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου 25 ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.
Οι σκοποί, όπως προαναφέρθηκαν, του Συλλόγου πραγματοποιούνται μέσα από διαλέξεις με ειδικούς ομιλητές για θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και κυρίως τη Θράκη, με συνεστιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδρομές, με τη συμμετοχή του Συλλόγου στις παρελάσεις της πόλης, εκθέσεις φωτογραφιών και βιβλίων, αλλά και με αναβίωση εθίμων.
Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας συμμετέχει δυναμικά στα γνωμοδοτικά συμβούλια της ομοσπονδίας, στα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών, στα Πανθρακικά Ανταμώματα και σε ό,τι αφορά στη Θράκη είτε εντός Νομού Μαγνησίας είτε σε όλη την επικράτεια.
Επίσης δηλώνει πάντα «παρών» σε όλα τα καλέσματα των Αρχών του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας.

Κοπή της βασιλόπιτας από τον συντοπίτη μακαριστό αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Χριστόδουλο

Δανειστική βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη, τμήματα χορού και ΔΣ

Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και ιματιοθήκη με 60 παραδοσιακές φορεσιές.
Η διατήρηση της πλούσιας θρακιώτικης μουσικής παράδοσης γίνεται μέσα από τα χορευτικά τμήματα παιδικό – εφηβικό και δύο τμήματα ενηλίκων εκμάθησης και εμφανίσεων, τα οποία παίρνουν μέρος με επιτυχία σε εκδηλώσεις στην πόλη του Βόλου, στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων (ΠΟΘΣ) και μάλιστα από τα ιδρυτικά από το 1993, ενώ από το 2010 είναι μέλος της IOV-UNESCO, παγκόσμιας ομοσπονδίας διατήρησης και ανάπτυξης των παραδοσιακών χορών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Θρακών Νομού Μαγνησίας αποτελείται από: Πρόεδρος Μαλαμίδης Θωμάς, αντιπρόεδρος Κουτσουβέλη Ελένη, γραμματέας Αδαμάκη Αθανασία, ταμίας Αραμπατζής Χρήστος, έφορος εκδηλώσεων Μόρφης Σταύρος, αναπληρώτρια ταμίας Μπρέντα Σούλα,
αναπληρώτρια ταμίας Κατσιρέλου Ελένη.

Στιγμιότυπο από αναβίωση των εθίμων της Καμήλας και της Μπάμπως

Οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα πρόεδροι είναι ο Γιαννακίδης Κωνσταντίνος (1992-2000), η Πετμεζά Αναστασία (2000-2002), η Πασσιαλή Αγγέλα (2002-2004) και από το 2004 έως σήμερα ο Μαλαμίδης Θωμάς.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας έχει αδελφοποιηθεί με αρκετούς άλλους Συλλόγους της περιοχής, με σκοπό μεταξύ άλλων κοινών εκδηλώσεων για εθνικά θέματα, ενώ από τις σημαντικότερες εκδρομές που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή στην Κωνσταντινούπολη στον ναό της Ορθοδοξίας στην Αγία Σοφία και στο Πατριαρχείο όπου και η υποδοχή έγινε από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Από τις ιστορικότερες στιγμές και ίσως η ιστορικότερη και σημαντικότερη στιγμή του Συλλόγου ήταν φέτος στις 25 Μαρτίου, όταν μέλη επισκέφτηκαν τη Β. Ήπειρο στην Αλβανία και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Δερβιτσάνη.

Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας έχει χορευτικά τμήματα παιδικό – εφηβικό και δύο τμήματα ενηλίκων εκμάθησης και εμφανίσεων

Ιστορική διαδρομή-αναδρομή
1992: Μετά από αρκετές προσπάθειες επιτέλους ιδρύεται ο Σύλλογος… 300 – 400 άτομα υπολογίζεται ότι είναι οι Θρακιώτες που ζουν στην πόλη του Βόλου. «Καιρός να λέμε τα μασάλια μας και να χορεύουμε κάνα ζωναράδικο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
1993: Εγγραφή στην ΠΟΘΣ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων.
1994: Συμμετοχή του Συλλόγου στις παρελάσεις των εθνικών εορτών στην παραλία της πόλης.
1996: Αδελφοποίηση με τους Συλλόγους των Κυπρίων, Κρητών, Μακεδόνων και Ηπειρωτών, με σκοπό κοινές εκδηλώσεις για εθνικά θέματα, καθώς και κάθε τι που σχετίζεται με την παράδοση και τον πολιτισμό.


1997: 1ο Πανθρακικό Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων στη Μονή Ξενιάς στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθεριών της Δυτικής Θράκης.
1998: Απόκτηση των πρώτων 18 παραδοσιακών φορεσιών για τα χορευτικά τμήματα.
2004: Αναβίωση των εθίμων της Καμήλας και Μπάμπως.
2006 Ιανουάριος: Κοπή της βασιλόπιτας από τον συντοπίτη μακαριστό αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Χριστόδουλο.
2007 Μάρτιος: Ιστορική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη στον ναό της Ορθοδοξίας στην Αγία Σοφία και στο Πατριαρχείο όπου και τους υποδέχτηκε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
2008: Ο Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας γίνεται μέλος της IOV – Παγκόσμια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Χορών και Παραδόσεων.
2008: Πρώτη συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη πόλη του Αιγίου.
2007-2011: Σημαντικές εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος (Ζαγοροχώρια – Γιάννενα, Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Καρπενήσι, Καλαμπάκα, Εύβοια, Καλάβρυτα, Θεσσαλονίκη).
2014: Συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου και του χορευτικού στα εγκαίνια της προτομής του Αγνώστου Θρακιώτη πολεμιστή στις εορτές της ηρωικής πόλης του Μεσολογγίου.
2014: Παραχώρηση από τον Δήμο στέγης για τη φιλοξενία των γραφείων του συλλόγου στην οδό Μελίνας Μερκούρη 12.
2014: Αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Ίωνες».
2015: Εορτασμός της Θρακικής Γενοκτονίας από όλους τους Θρακιώτικους Συλλόγους του Νομού.
2017 25 Μαρτίου: Ίσως η ιστορικότερη και σημαντικότερη στιγμή του Συλλόγου. Επίσκεψη στη Β. Ήπειρο στην Αλβανία και συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Δερβιτσάνη.

Ο χάρτης δείχνει τη Δυτική Θράκη, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το