Τοπικά

Κάθε μέρα στο Βόλο έκλεινε ένα κατάστημα “Θ”

louketo

Ο χάρτης της επιχειρηματικότητας στο Βόλο έχει αλλάξει. Δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον εμπορικό τομέα, 344 για την ακρίβεια, «έριξαν λευκή πετσέτα» το 2015 και εγκατέλειψαν τη μάχη της καθημερινότητας, αφού δεν άντεξαν τη βαριά φορολογική πολιτική ταυτόχρονα με την κατάρρευση του τζίρου και της αγοράς. Αν εξαιρέσει κανείς τις αργίες, το 2015 έκλεινε μια εμπορική επιχείρηση κάθε μέρα.
Η ένδυση πήρε πάνω της το μεγαλύτερο βάρος.
Οι συσσωρευμένες ζημίες της κρίσης προκάλεσαν και τα λουκέτα των επιχειρήσεων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το επιχειρείν συνεχίζει να ακολουθεί παλαιές δομές σε μικρής και μεσαίας κλίμακας επιχειρήσεις, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά.
Στα πρώτα 4 χρόνια της κρίσης, λουκέτο έβαζαν κυρίως οι ατομικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν είναι πλέον ατομικές, αλλά μικρομεσαίου μεγέθους.
Τρομοκρατημένοι οι έμποροι προτιμούν να κλείσουν, αντί να παλέψουν. Ακόμα και αν είχαν μια ελπίδα για να βρουν «αντίδοτο» για την κρίση, η αδυναμία πληρωμής των φόρων διαλύει την αγορά. Κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα κατεβάζουν ρολά, ακόμα και αν δεν έχουν βρει τι άλλο θα κάνουν, μόνο και μόνο για να μην μπουν ακόμα πιο πολύ «μέσα».
Το 2015 έκλεισαν 344 εμπορικές επιχειρήσεις στο Βόλο και άνοιξαν 193.
Πρόκειται για θετικό γεγονός, καθώς μπορεί να υποτεθεί ότι οι νεότερες ηλικίες φέρνουν μαζί τους στον επιχειρηματικό στίβο νέες ιδέες και διάθεση πειραματισμού.
«Το ισοζύγιο δεν παύει να είναι αρνητικό» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τσέλιος και τονίζει ότι ο φετινός Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος από τη δεκαετία του 1980 που βιώνει η αγορά.

«Η επίπτωση της μακροχρόνιας ύφεσης είναι διαλυτική.
Η νέα επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη όχι τόσο μέσω του πλήθους των νέων εγχειρημάτων που θέτει σε λειτουργία, όσο κυρίως μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχει η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης των νέων εγχειρημάτων, παρά ο αριθμός τους. Πιστεύω πως οι επιχειρήσεις που άνοιξαν στον εμπορικό τομέα δεν πρεσβεύουν αυτά τα χαρακτηριστικά και αν υπάρχουν ορισμένες, θα είναι μειοψηφία.
Η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε λάθος δρόμο. Σαφώς συμφωνούμε ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα για να λειτουργήσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν είναι εστιασμένο στην εισπρακτική πολιτική. Αδυνατούμε ως επιχειρήσεις να ανταποκριθούμε σε αυτή τη λογική. Χρειάζεται να αλλάξουμε ρότα εστιάζοντας στην ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα λυθεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, η ανεργία, αν οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο να προσλάβουν ανθρώπους. Μόνο έτσι θα έρθουν έσοδα στα ταμεία. Όταν θα έχουμε τζίρο θα πληρώνουμε και φόρους και ΦΠΑ», είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το