Τοπικά

«Μαγνήτης» και για Βολιώτισσες η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του μπάσκετ “Θ”

Η Ηλέκτρα Αδαμάκη και η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη με τα εισιτήρια στο χέρι λίγο πριν μπουν στο γήπεδο
Η Ηλέκτρα Αδαμάκη και η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη με τα εισιτήρια στο χέρι λίγο πριν μπουν στο γήπεδο

Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι μια γιορτή που αρχίζει από την Παρασκευή και καταλήγει με τον αγώνα της Κυριακής. Η προσέλευση του κόσμου σε όποια πόλη των ΗΠΑ και να πραγματοποιείται είναι πάρα πολύ μεγάλη με τα εισιτήρια να εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού. Αποτελεί το όνειρο κάθε αθλητή να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή, όπως και κάθε ανθρώπου λάτρη του αθλήματος να το παρακολουθήσει «ζωντανά» βλέποντας από κοντά τα ινδάλματά του, εν ενεργεία και μη. Ο λόγος για το All Star Game του μπάσκετ των ΗΠΑ (NBA), που φέτος διεξήχθη στο Τορόντο του Καναδά και στο οποίο βρέθηκαν δύο φίλες από το Βόλο παρακολουθώντας τη μεγαλύτερη γιορτή της καλαθοσφαίρισης. Και όπως εξηγούν το μότο δεν έχει βγει άδικα: I love this game…

Πόσο σημαντικό για έναν άνθρωπο του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης και όχι μόνο είναι να παρακολουθήσει από κοντά αθλητές που για κάποιους κάνουν πράγματα εξωπραγματικά; Πόσο σημαντικό είναι να βρεθείς σε «απόσταση αναπνοής» από αθλητές που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο; Πόσο σημαντικό είναι να βρεθείς σε ένα αθλητικό γεγονός όπου άνθρωποι το αντιλαμβάνονται σαν μια γιορτή και τίποτα άλλο;

Ο Μάικλ Τζόρνταν παρέλαβε τη... φανέλα της διοργάνωσης ως ιδιοκτήτης των Χόρνετς, αφού η επόμενη διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Σάρλοτ
Το Air Canada Centre ασφυκτικά γεμάτο από λάτρεις του αθλήματος και τα εντυπωσιακά μάτριξ του γηπέδου

Το All Star Game είναι η πεμπτουσία του μπάσκετ παγκοσμίως και κάθε ένας θα ονειρευόταν να βρεθεί έστω και μια φορά στη ζωή του ανάμεσα στα ινδάλματά του και σε αθλητές μύθους της καλαθοσφαίρισης. Και οι Αμερικανοί ξέρουν πάρα πολύ καλά πώς να πλασάρουν το προϊόν τους και πώς να διαχειριστούν εκατομμύρια λάτρεις του αθλήματος και εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι εκατομμύρια λάτρεις και όχι μόνο του μπάσκετ από δεκάδες χώρες της υφηλίου παρακολουθούν κάθε χρόνο από τις τηλεοράσεις τους το All Star Game των ΗΠΑ, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Αμερικής μετά τον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου, το γνωστό NFL. Παγκοσμίως όμως το All Star Game των ΗΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της καλαθοσφαίρισης με εκατομμύρια λάτρεις ανά τον κόσμο.

Το NBA φόρεσε τα καλά του και στα μέσα του προηγούμενου μήνα (12-14 Φεβρουαρίου) το Τορόντο του Καναδά φιλοξένησε το 65ο All Star Game με δύο 28χρονες Βολιώτισσες να είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους που παρακολούθησαν από κοντά αθλητές μύθους.

Η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη και η Ηλέκτρα Αδαμάκη είχαν την τύχη να βρεθούν για αυτό το λόγο στο Τορόντο του Καναδά και συγκεκριμένα στο Air Canada Centre (η έδρα των Τορόντο Ράπτορς) παρακολουθώντας τη γιορτή του παγκόσμιου μπάσκετ.

Πώς βρέθηκαν όμως εκεί; Όπως εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη «όταν έμαθα ότι το φετινό All Star Game πραγματοποιείται στο Τορόντο δεν το σκέφτηκα καθόλου, αφού η αδερφή τού πατέρα μου μένει μόνιμα στη συγκεκριμένη πόλη του Καναδά και ήταν μια ευκαιρία να το παρακολουθήσω από κοντά. Έτσι κι αλλιώς η διαμονή ήταν εξασφαλισμένη. Για αυτό το λόγο πρότεινα στη φίλη μου την Ηλέκτρα να κάνουμε αυτό το ταξίδι και εκείνη το δέχτηκε μιας και τέτοιες ευκαιρίες δεν σου παρουσιάζονται συχνά».

Όσον αφορά στις εντυπώσεις που αποκόμισαν, η ίδια επισημαίνει ότι ήταν μια τέλεια εμπειρία που τη ζεις μια φορά, ενώ αναφέρει πως από τις καλύτερες στιγμές ήταν όταν γινόταν η παρουσίαση των παικτών.

Η Ηλέκτρα Αδαμάκη προσθέτει ότι «από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο γήπεδο σε συνεπαίρνει όλη αυτή η ωραία εικόνα και αισθάνεσαι αυτό το μεγαλοπρεπές που έχει στηθεί, κάτι που δυστυχώς δεν μπορείς να δεις στην Ελλάδα».

«Μια φορά στη ζωή σου θα δεις όλους αυτούς τους μεγάλους παίκτες μαζί, ενεργεία και μη. Ο μεγαλύτερος ίσως μπασκετμπολίστας όλων των εποχών ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν εκεί όπως και πολλοί άλλοι. Από τις καλύτερες στιγμές, ίσως και η κορυφαία, ήταν η αποθέωση στον Κόμπι Μπράιαντ με όλο το γήπεδο να σηκώνεται όρθιο και να φωνάζει το όνομά του, αφού στο τέλος της σεζόν «κρεμάει» τα παπούτσια του» εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη.

Η ίδια τονίζει ότι «ήταν τόσο όμορφα που δεν κατάλαβα πότε μπήκαμε στο γήπεδο και πότε τελείωσε και αποχωρήσαμε. Είμασταν σχεδόν 5 ώρες μέσα στο γήπεδο, αφού φτάσαμε στις 18.30 και φύγαμε μετά τις 23.00».

Ο Μάικλ Τζόρνταν παρέλαβε τη... φανέλα της διοργάνωσης ως ιδιοκτήτης των Χόρνετς, αφού η επόμενη διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Σάρλοτ
Ο μεγάλος Κόμπι Μπράιαντ την ώρα που εκτελεί βολή, με 18 συμμετοχές σε All Star Game, ήταν το πρόσωπο της βραδιάς, αφού είναι η τελευταία σεζόν της καριέρας του

Από την πλευρά της η Ηλέκτρα Αδαμάκη επισημαίνει πως «ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία, κάτι το ιδιαίτερο, ακόμα και να μην είσαι πολύ φαν του αθλήματος το ζεις έντονα και διασκεδάζεις με το όλο στήσιμο. Και να μη γνωρίζεις τεχνικά πράγματα του μπάσκετ η όλη ατμόσφαιρα σε συνεπαίρνει».

Όσον αφορά στα εισιτήρια του παιχνιδιού ήταν δύσκολο να τα βρεις με τις τιμές να ποικίλλουν. Οι δύο 28χρονες βρήκαν εισιτήρια που το κάθε ένα είχε 800 δολάρια, ενώ οι τιμές έφταναν έως και 9.000 δολάρια για τις μπροστινές θέσεις με το γήπεδο να είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Το κλίμα που επικρατούσε ήταν γιορτινό, ενώ, όπως εξηγεί η Ηλέκτρα Αδαμάκη, οι φίλαθλοι ήταν πιο «ζεστοί» όπως ήταν φυσικό με τους παίκτες που συμμετείχαν στο All Star Game και ανήκουν στην τοπική ομάδα των Τορόντο Ράπτορς, τον Λόουρι και τον Ντε Ρόζαν, ενώ ήταν εκδηλωτικοί και με τον Κόμπι Μπράιαντ. Εντύπωση πάντως έκανε και στις δύο ότι αποδοκιμάστηκε ο Τζέιμς.

«Παρ’ όλο που το παιχνίδι ήταν γιορτή και παρ’ όλο που ήταν ένας αγώνας χωρίς ενδιαφέρον από βαθμολογική άποψη οι φίλαθλοι ήταν εκδηλωτικοί» τονίζει η Ηλέκτρα Αδαμάκη.

Και οι δύο συμφωνούν ότι ήταν ένας αγώνας με πάρα πολύ καλή οργάνωση, με τους υπεύθυνους του γηπέδου να είναι έτοιμοι για να σε εξυπηρετήσουν, όπως για παράδειγμα σε βοηθούσαν να βρεις τη θέση σου, ενώ έπιασε ανατριχίλα όλους τους φιλάθλους την ώρα που ο Γκρεγκ Πόποβιτς (προπονητής) απέσυρε από το παιχνίδι 1 περίπου λεπτό πριν το τέλος τον Κόμπι Μπράιαντ, με τον κόσμο να του χαρίζει ένα μοναδικό standing ovation.

Η ατμόσφαιρα με τα φώτα, τα λέιζερ στην παρουσίαση των ομάδων, οι οθόνες και τα μάτριξ του γηπέδου, αλλά και στο ημίχρονο με διάσημους καλλιτέχνες να τραγουδάνε ήταν κάτι το εντυπωσιακό.

Από πλευράς μέτρων ασφάλειας οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί, αφού για να μπεις στο γήπεδο περνούσες και εσύ, αλλά και τα πράγματά σου από ειδικά μηχανήματα όπως έχουν στα αεροδρόμια. Χαρακτηριστικό της ασφάλειας ήταν, όπως εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσαπραΐλη, ότι «την προηγούμενη μέρα του αγώνα που κάναμε βόλτα με το αυτοκίνητο δεν μπορούσαμε να διασχίσουμε τους δρόμους κοντά στο γήπεδο, αφού για λόγους ασφαλείας ήταν κλειστοί με αποτέλεσμα να κάνουμε το γύρο».

Οι δύο 28χρονες μέσα στο γήπεδο του Air Canada Centre λίγο πριν την έναρξη του αγώνα
Οι δύο 28χρονες μέσα στο γήπεδο του Air Canada Centre λίγο πριν την έναρξη του αγώνα

Για την ιστορία

Το ΝΒΑ φόρεσε τα… καλύτερά του στο 65ο All Star Game και αποχαιρέτησε με τον ιδανικότερο τρόπο τον θρυλικό Κόμπι Μπράιαντ. Νικήτρια η Δύση με 196-173 στο παιχνίδι των ρεκόρ.
Το 65ο All Star Weekend πέρασε και αυτό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των απανταχού «μπασκετικών» ως το τελευταίο του θρυλικού Κόμπι Μπράιαντ.

Ο 37χρονος σταρ των Λέικερς, που συμμετείχε για 18η φορά στη μεγάλη γιορτή, ήταν το πρόσωπο της βραδιάς και η αφρόκρεμα του ΝΒΑ τον αποχαιρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αγωνίστηκε για 26 λεπτά και πέτυχε 10 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ και μοίρασε 7 ασίστ, ωστόσο οι αριθμοί μικρή σημασία έχουν, καθώς η προσφορά του στο παγκόσμιο μπάσκετ και δη στο ΝΒΑ είναι τεράστια.

Ο Κόμπι αποθεώθηκε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Air Canada Centre. Χειροκροτήθηκε όσο κανείς άλλος στην παρουσίασή του, ενώ το ΝΒΑ ετοίμασε ένα πολύ συγκινητικό video tribute προς τιμήν του.

Ο Μάτζικ Τζόνσον έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία του Κόμπι Μπράιαντ στα All Star Games, με τον «Black Mamba» να συγκρατεί με το ζόρι τα δάκρυά του.

Στα του… αγώνα, το 65ο All Star Game του Τορόντο μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως το All Star Game των ρεκόρ. Η Δύση αναδείχθηκε νικήτρια με 196-173 σε ένα παιχνίδι που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από πλευράς παραγωγικότητας.

Ο Μάικλ Τζόρνταν παρέλαβε τη... φανέλα της διοργάνωσης ως ιδιοκτήτης των Χόρνετς, αφού η επόμενη διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Σάρλοτ

Μπορεί το θέαμα να μην ήταν το σημείο αναφοράς, ωστόσο όλοι όσοι βρέθηκαν στο παρκέ είχαν μεγάλη διάθεση και έδωσαν αφορμές για αρκετά highlights. Εκτός από το ρεκόρ παραγωγικότητας η Δύση έσπασε το ρεκόρ για τα περισσότερα τρίποντα που πετυχαίνει μια ομάδα με 31, αλλά και το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων προσπαθειών σε ένα ματς με 82.

Στο περσινό All Star Game επιτεύχθηκε νέο ρεκόρ παραγωγικότητας με 321 πόντους, ωστόσο στο φετινό οι δυο ομάδες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και μοιραία το διέλυσαν. 369 πόντους πέτυχαν συνολικά Ανατολή και Δύση, με τους νικητές να φτάνουν μια ανάσα από το ιστορικό φράγμα των 200. Φυσικά, οι 182 πόντοι που είχαν επιτευχθεί από το ημίχρονο αποτελούν και αυτοί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

MVP αναδείχθηκε ο Ράσελ Γουέστμπρουκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που στο παρελθόν έχει πετύχει μόνο ο Μπομπ Πετί. Ο γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είχε 31 πόντους, 5 κλεψίματα, 5 ασίστ και 8 ριμπάουντ στα 22 λεπτά που αγωνίστηκε, ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του και δικαίως ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.

Κορυφαίος παίκτης του παρκέ στο All Star Game 2016 ήταν ο Πολ Τζορτζ (δε βγήκε MVP, επειδή η ομάδα του ηττήθηκε). Ο άσος της Ιντιάνα σταμάτησε στους 41 πόντους και ήθελε ακόμη ένα καλάθι για να σπάσει το θρυλικό ρεκόρ των 42 πόντων του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν που κρατά από το 1962.

Παρόλα αυτά ο Τζορτζ έσπασε ένα άλλο ρεκόρ, αυτό των περισσότερων εύστοχων τριπόντων σε All Star Game, πετυχαίνοντας 9.

Στη Σάρλοτ θα διοργανωθεί το επόμενο All Star Weekend με τον Μάικλ Τζόρνταν να είναι ο μεγάλος οικοδεσπότης. Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος παρέλαβε τη… φανέλα της διοργάνωσης ως ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς και περιμένει τους αστέρες του ΝΒΑ στο… δικό του γήπεδο το 2017.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το