Τοπικά

Καταφύγιο για τα νοικοκυριά του Βόλου οι φθηνές λύσεις “Θ”

ÐÁÓ×Á 2011-ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Για τη δύσκολη επιβίωση των νοικοκυριών του Βόλου σε περίοδο οικονομικής κρίσης μίλησε χθες σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Βιέννης και επισκέπτης ερευνητής στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Andreas Streinzer.
Η διάλεξή του είχε τίτλο «Δρόμοι της προμήθειας τροφίμων και χρονικότητες της επιβίωσης στα νοικοκυριά του Βόλου» και έγινε στα αγγλικά.
Ουσιαστικά αναφέρθηκε σε στοιχεία της ενδιαφέρουσας έρευνας που υλοποιεί και αφορά στα νοικοκυριά του Βόλου και κάτω από ποιες συνθήκες προμηθεύονται προϊόντα και λαμβάνουν υπηρεσίες στην περίοδο της κρίσης.
Ο υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος ζει στην Αυστρία, διέμεινε για κάποιους μήνες στο Βόλο και έλαβε προσωπικές συνεντεύξεις από 30 νοικοκυριά, ενώ μέσω διαδικτύου απέστειλε σε 400 νοικοκυριά της πόλης ερωτηματολόγια.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης. Ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι μόλις το 3% των νοικοκυριών που ρωτήθηκαν στο Βόλο, απάντησε ότι είχαν αύξηση στο εισόδημά τους.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες προμήθειας των προϊόντων ο υποψήφιος διδάκτορας υπογράμμισε πως τα νοικοκυριά στρέφονται στις πιο φθηνές λύσεις για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη. Μεταβαίνουν συχνότερα στα σούπερ μάρκετ που εκτιμούν ότι μπορούν να βρουν πολύ φθηνά προϊόντα, και απομακρύνονται από καταστήματα, όπως παντοπωλεία, κρεοπωλεία που παλιότερα αγόρασαν. Για την ανθρωπολογία της οικονομίας αυτό όμως έχει συνέπεια στο ότι τα χρήματα από την κατανάλωση δεν μένουν στην τοπική οικονομία.
Παράλληλα έχει αυξηθεί η τάση των Βολιωτών να αγοράζουν προϊόντα μέσω διαδικτύου που είναι πιο φθηνά. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών στρέφεται και σε αγορές μέσω της Άνωσης, όπου τα προϊόντα διατίθενται φθηνότερα. Επίσης ορισμένα νοικοκυριά ανέφεραν ότι επιλέγουν και ενδιαφέρονται γενικά για την ανταλλακτική οικονομία, όπου το ευρώ δεν υπάρχει ουσιαστικά.
Η λαϊκή αγορά παραμένει μια σταθερή επιλογή για πολλά νοικοκυριά, όπου μπορούν να βρουν διάφορα προϊόντα και σε προσιτές τιμές.

Και από το χωριό

Φαίνεται, όμως, πως και το χωριό έχει το δικό του ρόλο για την επιβίωση των νοικοκυριών στην πόλη. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι συνεντευξιαζόμενοι, όσοι τυγχάνει να έχουν συγγενείς σε χωριά ή διαθέτουν και οι ίδιοι κάποιο σπίτι, προσπαθούν να προμηθευτούν διάφορα λαχανικά, αλλά ακόμη και αυγά και κρέας που είναι πιο φθηνό, ώστε να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.
Γενικότερα, όπως τονίζεται από το Πανεπιστήμιο, η εργασία αυτή μελετά εθνογραφικά την καθημερινή οικογενειακή κατανάλωση σε νοικοκυριά του Βόλου και αναλύει τις ροές στους δρόμους προμήθειας τροφίμων και τις χρονικές δομές των εισερχόμενων και εξερχόμενων ροών σε συνθήκες λιτότητας, καθώς τα οικογενειακά εισοδήματα έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα επιχειρηματολογεί για μια οικονομική ανθρωπολογία που επικεντρώνεται στις δομές των κοινωνικών σχέσεων και στις πιθανότητες της κοινωνικής αναπαραγωγής που αυτές περιορίζουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το