Τοπικά

«Φωτιά θα πάρουν» σήμερα οι ψησταριές για την Τσικνοπέμπτη στο Βόλο “Θ”

tsiknopempti

Χαμός αναμένεται σήμερα στις ψησταριές και τις ταβέρνες για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Παρά το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι νεοέλληνες θα τα ξεχάσουν όλα και θα βγουν να γλεντήσουν, ακόμη και με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνουν καταστηματάρχες, σήμερα «θα πάρουν φωτιά οι ψησταριές»…

Η κατανάλωση πάντως αναμένεται να είναι περιορισμένη, τόσο στο φαγητό, όσο και στο κρασί και δεν θα θυμίζει σε τίποτα εποχές προ κρίσης.

Οι καταστηματάρχες αισιοδοξούν ότι σήμερα τα καταστήματά τους θα γεμίσουν, κάτι που διαφαίνεται εδώ και ημέρες, καθώς, όπως λένε, ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει.

Οι προμήθειες των καταστημάτων είναι σαφώς περισσότερες από άλλες ημέρες. Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, παϊδάκια, κοκορέτσι και οτιδήποτε υπόσχεται χοληστερίνη βρίσκεται σήμερα σε πρώτη ζήτηση…

«Έχω βάλει αρνιά, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, πρόβειο, σούβλες. Όρεξη να υπάρχει», τονίζει ο καταστηματάρχης Κωνσταντίνος Στατήρας, με ταβέρνα στις Μικροθήβες. «Κόσμος θα έρθει σήμερα, αλλά το πρόβλημα είναι τις υπόλοιπες μέρες. Πριν την κρίση έβαζα έξι – επτά σούβλες την ημέρα μόνον για πακέτα… Υγεία να έχουμε», εύχεται ο κ. Στατήρας.

Οι πιο νέοι στην ηλικία έχουν ήδη κανονίσει την αποψινή τους έξοδο, ψάχνοντας διάφορες ταβέρνες εδώ και μέρες. Στα περισσότερα ψητοπωλεία δεν θα «πέφτει καρφίτσα» σήμερα. Παρέες διοργανώνουν εξόδους για φαΐ, μουσική και χορό σήμερα, καθώς το τσίκνισμα συνδυάζεται πάντα με το γλέντι, όπως ο Έλληνας γνωρίζει να το χαίρεται. Σήμερα θα ξεχαστούν τα προβλήματα και οι δίαιτες και θα βρεθεί στο τραπέζι το γουρουνόπουλο και τα παϊδάκια, που μετά μανίας θα γευθούν οι τσικνίζοντες. Τα μαχαιροπίρουνα θα «πάρουν φωτιά» για ψητό κρέας, αρνί ή κατσίκι, χοιρινό, λουκάνικα, μπιφτέκια, ψητό κοτόπουλο, μπριζόλες, σουβλάκια, κοκορέτσι.

«Έχουμε κάνει προμήθεια αυξημένες ποσότητες κρεάτων για σήμερα, καθώς την Τσικνοπέμπτη γίνεται «πόλεμος» σημειώνει η καταστηματάρχης Ερασμία Μπαλτή. «Οτιδήποτε για κάρβουνο, σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες, κοτόπουλα, μπριζόλες, μπιφτέκια σε διπλάσιες σχεδόν ποσότητες από τις υπόλοιπες μέρες», προσθέτει η κ. Μπαλτή.

Αν και τα καταστήματα δεν είναι ακόμη γεμάτα 100%, σήμερα αναμένεται να γεμίσουν με τους τελευταίους ξεχασμένους, που θα αναζητήσουν τραπέζι τελευταία στιγμή. Ακόμη και ξενοδοχεία, όπως παραλιακό της Αγριάς, έχουν ετοιμαστεί για σήμερα, με επιλογές ψητών κρεάτων και σαλάτες προς 15 ευρώ το άτομο.

Εξάλλου πολλοί είναι αυτοί που θα «τσικνίσουν» στα σπίτια τους, καθώς δεν θα βρουν τραπέζι σε κάποια ταβέρνα ή λόγω κρίσης θέλουν από τη μια να τηρήσουν το έθιμο και από την άλλη να κάνουν και οικονομία. Για την ικανοποίηση των γαστριμαργικών τους ορέξεων θα φροντίσουν τα ψητοπωλεία «ντελίβερι».

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (της Τυρινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, διότι συνηθίζεται να τσικνίζουν, δηλαδή να ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα (τσίκνισμα) και να τα καταναλώνουν.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Είναι η μέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη», και γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η 40ήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης παλαιότερα έσφαζαν τα γουρούνια τους οι κτηνοτρόφοι και ετοίμαζαν νόστιμους μεζέδες, όπως «πηχτή», «ομάτια», «τσιγαρίδες», λουκάνικα, κ.τ.λ.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το