Κόσμος

Επιμένει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός: Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα εκτός Σένγκεν

fico.22.2.708

Απίθανη θεωρεί τη μείωση των προσφυγικών ροών, από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και ουσιαστικά δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η υπόλοιπη ΕΕ να… τραβήξει τη γραμμή των εξωτερικών συνόρων αφήνοντας εκτός τη χώρα μας.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που κρατούν σκληρή στάση στο προσφυγικό, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να σηκώσει κινητούς φράχτες στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, για να κατευθύνει τους πρόσφυγες που φοβάται ότι σύντομα θα φτάσουν εκεί.

Οι απόψεις της ομάδας Βίζεγκραντ- Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία- για ενισχυμένη προστασία των συνόρων κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ, τόνισε ο ίδιος. Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα δείξουν αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα περιορίσουν το κύμα των προσφύγων και αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον έλεγχο των συνόρων, συμπλήρωσε.

«Αν αυτό δεν λειτουργήσει- και είμαι απαισιόδοξος- τότε όλοι εμείς στην Ευρώπη θα επιμείνουμε στη σωστή προστασία των εξωτερικών συνόρων. Και δεν θα μένει τίποτα άλλο να κάνουμε, παρά να προστατεύσουμε τα σύνορα στη γραμμή Ελλάδα-ΠΓΔΜ και Ελλάδα-Βουλγαρία», προειδοποίησε.

Πρόκειται για το πλάνο που πρότεινε η τετράδα του Βίζεγκραντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας και το οποίο καλοβλέπουν κάποιες χώρες- όπως η Αυστρία. Απορρίφθηκε όμως από τη Γερμανία, που επέμεινε στην ανάγκη να γίνει αποτελεσματική η συμφωνία με την Τουρκία.

Ο Φίτσο τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για κοινή λύση, όμως κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει εκτός και η άμυνα των συνόρων να τοποθετηθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αβάσταχτη συγκέντρωση προσφύγων επί ελληνικού εδάφους.

«Ηταν σωστή η απόφαση, για τώρα, να μην εκτεθεί η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Ομως, είναι μόνο θέμα χρόνου το να πούμε ότι απλά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε πλέον έτσι», πρόσθεσε.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το