Τοπικά

Πράξη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο- Ο «Καφές σε αναμονή» και σε καταστήματα του Βόλου “Θ”

Ο πίνακας έξω από το μαγαζί της κ. Γεωργίας Βουλγαράκη και του συζύγου της ενημερώνει για τα τρόφιμα σε αναμονή

Για επιβάτες σε αναμονή έχετε ακούσει. Αναμονή στο ακουστικό του τηλεφώνου έχετε ακούσει. Ακόμη και για πελάτες σε αναμονή. Για καφέ σε αναμονή έχετε ακούσει; Η κίνηση «Καφές σε αναμονή» έφτασε και στο Βόλο με την επέκτασή του να γίνεται με γεωμετρική πρόοδο, μια πράξη αγάπης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, που δεν έχει τη δυνατότητα έστω και αυτής της μικρής απόλαυσης που είναι ο καφές. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η κίνηση έχει βρει μιμητές προσφέροντας και άλλα προϊόντα όπως τοστ, κρέας, τυρόπιτα, σουβλάκι κ.ά.

Σας έχει τύχει να περιμένετε σε μαγαζί να παραγγείλετε και να ακούσετε κάποιον πελάτη «έναν καφέ για μένα κι έναν σε αναμονή» ή «ένα γύρο σε πίτα για μένα και ένα σε αναμονή» ή ακόμα «δύο κιλά κιμά και μισό σε αναμονή»; Ή επίσης κάποιο συνάνθρωπο ρακένδυτο με μούσι, μακριά μαλλιά ή μπορεί και συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας να κατευθύνεται στον πάγκο του μαγαζιού και χαμηλόφωνα να ρωτά «μήπως υπάρχει κάτι σε αναμονή»; Ή έχετε παρατηρήσει ένα μαυροπίνακα έξω από μαγαζιά όπου αναγράφουν «σε αναμονή δύο καφέδες» ή μέσα σε καταστήματα μια γυάλα με αποδείξεις;

Όλα αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα και είναι εικόνες που συναντά κάποιος πλέον και σε μαγαζιά του Βόλου, τα οποία συμμετέχουν στη δράση «Καφές σε αναμονή» ή ακόμα από μόνοι τους οι επιχειρηματίες προσφέρουν προϊόντα σε άστεγους, άπορους και άνεργους χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

Παραγγέλνει κάποιος ένα προϊόν και βάζει άλλο ένα σε αναμονή πληρώντας στο ταμείο για τον έχων ανάγκη και τα προϊόντα σε αναμονή γράφονται σε έναν πίνακα και η απόδειξή του μπαίνει σε εμφανές σημείο ή σε γυάλα περιμένοντας κάποιον να κάνει χρήση του για να πιει ή να φάει κάτι.

Η δράση επεκτείνεται και στο Βόλο με επιχειρηματίες να δείχνουν το πρόσωπο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της αγάπης προς το συνάνθρωπο, ενώ η ενημέρωση γίνεται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από στόμα σε στόμα.

 Η γυάλα (και όχι μόνο) με τις αποδείξεις για προϊόντα σε αναμονή στο μαγαζί της κ. Χαράς Θεοφίλου
Η γυάλα (και όχι μόνο) με τις αποδείξεις για προϊόντα σε αναμονή στο μαγαζί της κ. Χαράς Θεοφίλου

Η «Θ» συνάντησε την κ. Χαρά Θεοφίλου, που διατηρεί κατάστημα καφέ και τυροπιτάδικο στην οδό Πολυμέρη, η οποία έχει αρχίσει τη δράση από το Μάρτιο του 2015. Η ίδια επισημαίνει ότι «γενικότερα μου αρέσει να ψάχνω πώς μπορώ να βοηθήσω το συνάνθρωπό μου και μέσω του ίντερνετ τυχαία διάβασα για τη δράση που άρχισε από την Ιταλία. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο  βρήκα για ένα περιοδικό στην Ελλάδα, το οποίο έχει τη δράση «Ο καφές που περιμένει» (σ.σ. «ξαδερφάκι» του «Καφές σε αναμονή»). Τηλεφώνησα και ενημερώθηκα για το πώς δουλεύει η δράση και άρχισα να συμμετέχω και εγώ. Τους έκανε εντύπωση στην αρχή και σήμερα μου τηλεφωνούν για να ρωτήσουν πώς κινείται η δράση. Πάντως γενικότερα και εμείς ως μαγαζί δίνουμε φαγητό σε όποιον έχει ανάγκη χωρίς να χρεώνουμε τίποτα».

Για το πώς γίνεται η όλη διαδικασία η κ. Χαρά Θεοφίλου τονίζει ότι «έρχεται κάποιος και αγοράζει έναν καφέ για τον εαυτό του με 1 ευρώ και πληρώνει άλλον έναν με 0,80 ευρώ παίρνοντας την απόδειξη και ρίχνοντάς την στην ειδική γυάλα. Μετά κάποιος που έχει ανάγκη έρχεται και κάνει χρήση της απόδειξης και παίρνει έναν καφέ χωρίς να πληρώσει».

«Όποιος ζητήσει του δίνω. Μπορεί κάποιος να είναι άστεγος ή άπορος ή ακόμα και άνεργος. Μετά από τόσο καιρό γνωρίζω ποιος έχει ανάγκη ή όχι. Έχω πελάτες που μέχρι πρόσφατα δούλευαν και τώρα είναι άνεργοι. Οι περισσότεροι ντρέπονται να ρωτήσουν ή να ζητήσουν, αν και έχει διαδοθεί και γνωρίζουν για τη δράση» προσθέτει η ίδια.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, ενώ η ενημέρωση κυρίως γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από στόμα σε στόμα. Η κ. Χαρά Θεοφίλου τονίζει ότι έχει πελάτες, οι οποίοι της αφήνουν 5 ευρώ κάθε εβδομάδα για αυτό το σκοπό, ενώ όσον αφορά στη διάδοση του φαινομένου η καλύτερη λύση είναι ο ντόρος και η δημοσιότητα.

Η κ. Γεωργία Βουλγαράκη με το σύζυγό της διατηρούν γυράδικο στην οδό Κ. Καρτάλη. Όπως η ίδια λέει, τη δράση την έχει αρχίσει τις τελευταίες μέρες, περίπου 10, και αφορμή στάθηκε από μία κυρία, η οποία της ζήτησε κάτι να φάει γιατί δεν είχε χρήματα. «Έτσι το σκεφτήκαμε και αρχίσαμε το προϊόν σε αναμονή τοποθετώντας και έναν πίνακα στο πεζοδρόμιο για ενημέρωση των ενδιαφερομένων».

Η διαδικασία είναι απλή όπως εξηγεί: «Κάποιος αγοράζει για τον εαυτό του ένα γύρο και πληρώνει άλλο ένα σε αναμονή. Κρατιέται η απόδειξη και αναγράφεται στον πίνακα και όταν κάποιος ζητήσει που έχει ανάγκη παίρνει το προϊόν και την απόδειξη».

Όσον αφορά στα «κριτήρια» επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά, αυτός που έχει ανάγκη δεν κοροϊδεύει και φαίνεται, ενώ τονίζει τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που βοηθά και αγοράζει προϊόντα σε αναμονή.

Για τη διάδοση της πράξης αγάπης και αλληλεγγύης θεωρεί ως καλύτερο μέσο το ίντερνετ, τα Μέσα Ενημέρωσης και από στόμα σε στόμα, ενώ επισημαίνει ότι τα προς αναμονή φαγητά δεν είναι κάτι που έμεινε από προηγούμενη μέρα, αλλά φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή που το ζητεί ο έχων ανάγκη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΡΑΣΣΑΣ 1

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Πράσσας βοηθά στο κρεοπωλείο του γιου του (στη Νεάπολη) και η ιδέα άρχισε πριν 1,5 μήνα με αφορμή έναν ανιψιό του στην Αθήνα που γνώριζε για τη δράση. Με τη βοήθεια της κόρης του έψαξαν στο ίντερνετ και ενημερώθηκαν για πώς «δουλεύει» η δράση και αποφάσισαν να το προχωρήσουν.

«Στην αρχή βάζαμε μόνοι μας αποδείξεις των 5 ευρώ και οι πελάτες μόλις το έβλεπαν ρωτούσαν και ενημερώνονταν, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν και οι ίδιοι. Συνήθως ψωνίζουν κάτι και αντί να πάρουν τα ρέστα τα αφήνουν για προϊόντα σε αναμονή. Μέχρι και ένας προμηθευτής μας μόλις ενημερώθηκε άφησε 4 κιλά φασόλια σε αναμονή» αναφέρει, για να συμπληρώσει: «Οι περισσότεροι βλέπουν είτε τις αποδείξεις είτε τον πίνακα που έχουμε έξω και ρωτάνε για να ενημερωθούν και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχουν άτομα που έχουν ανάγκη και ρωτάνε αν έχουμε κάτι για να φάνε ή σε αναμονή. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και μέσω της εκκλησίας, ενώ η καλύτερη διάδοση είναι από στόμα σε στόμα».

Η έρευνα της «Θ» μέσα από τη σελίδα του facebook «Καφές σε Αναμονή» και από αλλού βρήκε ότι στη δράση συμμετέχουν μια πιτσαρία στην οδό Αναλήψεως, καθώς και μια καφετέρια, η οποία βρίσκεται στην Τ. Οικονομάκη. Βέβαια είναι τόσο μεγάλη η ταχύτητα μετάδοσης και συμμετοχής που μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα μαγαζιά, τα οποία συμμετέχουν στη σημαντική δράση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης..

Στο κρεοπωλείο του γιου του κ. Θεόδωρου Πράσσα ο πίνακας αναγράφει τα τρόφιμα σε αναμονή
Στο κρεοπωλείο του γιου του κ. Θεόδωρου Πράσσα ο πίνακας αναγράφει τα τρόφιμα σε αναμονή

Ο «Καφές σε αναμονή» και «Ένας καφές σε περιμένει»

Ο «Καφές σε αναμονή» είναι μία δράση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που γεννήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αλλά και της ένδειας που έχουν περιέλθει χιλιάδες πολίτες της Ελλάδας. Το «ξαφελφάκι» του «Ένας καφές σε περιμένει» έχει αρχίσει με πρωτοβουλία του περιοδικού «Σχεδία» με την ιστορία του να εμφανίζεται στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια. Μεταπολεμικά η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες επιχειρήσεις σε 17 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που… περιμένουν.

Ο «Καφές σε αναμονή» έχει και το δικό του φιλμάκι και οφείλεται σε μια ομάδα σπουδαστών του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής Δήλος που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν και να κάνουν γνωστή τη δράση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχοι η διεύρυνση σε ένα μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων εκτός φυσικά των απόρων και των αστέγων (άνεργοι, φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, ακόμα και συνταξιούχοι με συντάξεις πείνας) και σε μία μεγαλύτερη γκάμα αγαθών και υπηρεσιών.

Για τα ​καταστήματα που συμμετέχουν κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες στο http://www.shedia.gr και στη σελίδα της πρωτοβουλίας «Καφές σε Αναμονή» στο facebook όπου υπάρχουν και μαγαζιά του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το